forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Wartość sprzętu - nowy E-M5 mark 2 + 12-40mm 1:2.8 PRO

asd321 - Pon 27 Kwi, 2015
Temat postu: Wartość sprzętu - nowy E-M5 mark 2 + 12-40mm 1:2.8 PRO
Drodzy forumowicze,

mam gorącą prośbę o radę.

W całkowicie nieoczekiwanych okolicznościach stałem się posiadaczem dwóch aparatów fotograficznych - a potrzebny mi tylko jeden.
Przed wakacjami zamówiłem w/w olympusa, który doszedł po moim wyjeździe na wakacje. Od tego czasu jest oryginalnie zapakowany i czeka na nowego nabywcę.

Od 2-3 tygodni staram się go sprzedać.... i nie znajduję kupca - dlatego moja prośba o radę - ile taki sprzęt (nowy) może kosztować!?

1) wydawało mi się, że jest świetnie dobrany (z tego co wiem jeden z najpepszych zoomów olympusa, ze stałym światłem, uszczelniany)
2) jestem pewiem, że jest świetny! ulepszono naprawdę wiele w stosunku do poprzednika. Jestem zwolennikiem ulepszania dobrego niż całkiem nowych konstrukcji, które zawsze mają jakieś "błędy dzieciństwa"
3) chcę sprzedać aparat mocno poniżej ceny rynkowej - tak przynajmniej wynika z moich doświadczeń i porównań z allegro / ceneo.

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=27219

Co począć?
Będę wdzięczny za radę co w takiej sytuacji zrobić? Na ile wycenić sprzęt? Co robię nie tak?
Dziękuję za wszelkie wskazówki.

Serdecznie pozdrawiam
rafał

dcs - Pon 27 Kwi, 2015

asd321 napisał/a:
3) chcę sprzedać aparat mocno poniżej ceny rynkowej - tak przynajmniej wynika z moich doświadczeń i porównań z allegro / ceneo.

-chyba że ktoś ma kod rabatowy

fatman - Pon 27 Kwi, 2015

Jak wszystko na rynku... kwestia popytu, podaży i... ceny.
Kto czekał na to body... kupił w marcu/kwietniu.

Wystaw w cenie 25% pomniejszonej niż cena na stronach Oympusa.
Kupiec z pewnością się znajdzie bo zarówno aparat jak i obiektyw jest zacny.
Zestaw powinien kosztowac w granicach 6.500 PLN (3.600 + 2.900)

Ważne abyś sprzedał PRZED WAKACJAMI !

lcf - Pon 27 Kwi, 2015

asd321 od Olympusa można czasem dostać kody rabatowe 10-20%, więc - tak jak pisze fatman, -25% w stosunku do sklepu Olka wydaje się rozsądną propozycją. Do tego weź pod uwagę, że część osób może być zainteresowana wyłącznie puszką lub wyłącznie szkłem, więc lepiej by chyba było wystawiać te sprzęty osobno - szczególnie biorąc pod uwagę, że nie są to zabawki za 500zł.
siosio - Wto 28 Kwi, 2015

Cóż, za 7 tysięcy powinien zejść ...

Zawsze można osobno sprzedać szkło i body...

Np szkło 3800, body 3200.

Trudno jest znaleźć klienta, który kupi drogi aparat w zestawie z drogim szkłem - stąd twoje problemy.

asd321 - Wto 28 Kwi, 2015

Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi, pewnie wystawię dziś wieczorem (jak się nie sprzeda) od złotówki :)

@siosio - ale powiedz tak szczerze!!!!! Po co komu taki sprzęt z kiepskim obiektywem, no po co? Wolałbym stare body a ten obiektyw!
Nie rozumiem tego...

Pozdraiwam wszystkich serdecznie
raV

RB - Wto 28 Kwi, 2015

asd321 napisał/a:

@siosio - ale powiedz tak szczerze!!!!! Po co komu taki sprzęt z kiepskim obiektywem, no po co? Wolałbym stare body a ten obiektyw!
Nie rozumiem tego...

Ludziom zdarza się już posiadać niezłe obiektywy.

asd321 - Wto 28 Kwi, 2015

RB napisał/a:
asd321 napisał/a:

Nie rozumiem tego...

Ludziom zdarza się już posiadać niezłe obiektywy.

No tak, to jest argument, ale wtedy to kupuje się samo body. Chodzi o kupowanie zestawu z tanim obiektywem.
pozdr

Chris62 - Wto 05 Maj, 2015

Bo problem jest tego rodzaju ze Olympus zbyt wysoko się ceni.
Podobne a nawet większe możliwości fotograficzne z uwagi na rozmiar matrycy da obiektyw do lustrzanki DX 16-50/F2,8 wartości mocno poniżej 2 tys PLN.
Aby Olympus oferował identyczne możliwości musiałby mieć światło F2,2 ale wtedy byłby jeszcze droższy i większy niż jest.

Z kolei w kwestii bezlusterkowców to Samsung oferuje 16-50/F2!!! - F2,8.

Dlatego system MFT będzie miał wkrótce ciężko i upadnie jak kiedyś upadły lustrzanki 4/3.

RB - Wto 05 Maj, 2015

Chris62 napisał/a:

Podobne a nawet większe możliwości fotograficzne z uwagi na rozmiar matrycy da obiektyw do lustrzanki DX 16-50/F2,8 wartości mocno poniżej 2 tys PLN.

Za mocno poniżej 2 tys PLN to z tego asortymentu w naszej pięknej Republice tylko Sigmy i Tamrony...

lcf - Wto 05 Maj, 2015

Chris62 Jakbyś wystawił w komplecie 5D3 + 24-70 II, albo analogiczny zestaw od Nikona, to też byś miał problem ze sprzedażą. Jeśli sprzedaż łączona nie daje jakiegoś bardzo wyraźnego spadku ceny (jak np. ta oferta, +VAT), to lepiej sprzedawać drogie puszki i szkła osobno - i tyle.
dcs - Wto 05 Maj, 2015

5D3 + 24-70 II -to nie jest zabawka,
a E-M5 II + 12-40/2.8 -to jest zabawka.

janqseven - Wto 05 Maj, 2015

dcs napisał/a:
5D3 + 24-70 II -to nie jest zabawka,
a E-M5 II + 12-40/2.8 -to jest zabawka.

Jaka jest definicja zabawki w sprzęcie foto? :mrgreen:

dcs - Wto 05 Maj, 2015

Zabawki tanieją w sklepach: Olympus E-M5 z 1099$ na starcie http://www.dpreview.com/reviews/olympusem5/2 do 499$ http://www.bhphotovideo.c...922454&Ntt=e-m5 (na razie :wink: ).

Narzędzia, woły robocze trzymają wartość.

Canon 5D III (na starcie -też 3 lata temu) 3499$ http://www.dpreview.com/r...s-5d-mark-iii/2 teraz 2,499$ http://www.bhphotovideo.c...91645412&Ntt=5d

lcf - Sro 06 Maj, 2015

dcs Wszystko kwestia jak kto zabawę definiuje. Ja fotografią zajmuję się rekreacyjnie, więc jak dla mnie 5D3 to też zabawka - tylko po prostu trochę cięższa i droższa. A ceny 5D3 to sprawdź sobie za kilka miesięcy, jak 5D4 wypuszczą (i może w końcu coś z tym bandingiem zrobą...).

A wracając do tematu - nie chodziło o to, co dla kogo jest zabawką, tylko o przyjęcie do wiadomości faktu, że sprzedaż sprzętów o wartości przekraczającej średnią krajową rozsądniej jest robić osobno, niż w stosunkowo drogich zestawach.

dcs - Sro 06 Maj, 2015

Olympus E-M5 II w RAW Hi Res ma (PODOBNO) 64 MPix http://www.dpreview.com/r...135504717628174 (plik prawie 100MB)

5DS R i 645Z: 50Mpix
D810: 36Mpix

36mpix > 64mpix -?

http://www.dpreview.com/r...413022282030975

http://www.dpreview.com/r...607695670826048

komor - Sro 06 Maj, 2015

dcs, to chyba jednak nie do tego wątku o sprzedaży E-M4, ale do tego o 5DS R?
dcs - Sro 06 Maj, 2015

Do tego.

Udowadniam, że mam rację, że to zabawkowy aparat -stąd problem ze sprzedażą.

Zabawkowość jego potwierdzają niby-64MPix RAW Hi Res -gorsze od normalnych -niezabawkowych 36 Mpix.

komor - Sro 06 Maj, 2015

Ale czemu jakiś dodatkowy ficzer typu przesuwanie matrycy ma decydować o tym, czy sprzęt jest zabawkowy czy nie? Poza tym to trochę dyskusja akademicka, bo wiadomo, że wszystko co spoza głównego nurtu i spoza grona tzw. wiodących producentów, zawsze będzie miało pod górkę ze zdobyciem etykietki „profesjonalizmu”. Z kolei produkty tych wiodących profesjonalnych nieraz miały dość rażące braki. Co nie zmienia faktu, że używać profesjonalnie można i tego, i tamtego.
dcs - Sro 06 Maj, 2015

komor napisał/a:
Ale czemu jakiś dodatkowy ficzer typu przesuwanie matrycy ma decydować o tym, czy sprzęt jest zabawkowy czy nie?

-ten dodatkowy ficzer sprawia że nowy model kosztuje aż 1049$ (body)
gdy poprzedni 499$ (z 14-42mm) http://www.bhphotovideo.c...239400&Ntt=e-m5
Chyba go nie doceniasz. :wink:

komor - Sro 06 Maj, 2015

dcs, sorry, ale na tym poziomie to nie chce mi się dyskutować.
Różnice między wersją I a II można sobie na szybko sprawdzić w tabelce na początku tego testu: http://www.dpreview.com/r...us-om-d-e-m5-ii

Tak na marginesie, to tryb multishot w E-M5 określany jest 40mpix, nie 64mpix.

lcf - Sro 06 Maj, 2015

dcs No to wystaw 5D3 i 24-70 II razem jako zestaw, sprawdzimy ile na chętnego poczekasz :) .

Obrazów z E-M5 II nikt nigdy jako w pełni użytecznych 64 MP nie reklamował - te RAWy są przecież specyficzne, z 8 lekko przesuniętych klatek robione i zdaje się odpowiedni algorytm do tego musi być - dlatego JPEGi z puszki są 40 MP. Ustaw sobie w tych linkach JPEG hi-res i wtedy porównuj - szczególnie polecam rzucić okiem na kolorowe okręgi albo scenkę z płótnem. Jak dla mnie E-M5 II nie ma się czego wstydzić.

Anyway, nie chcę tutaj ani reklamować, ani jeździć po E-M5 II - puszka jak puszka, ma swoje wady i zalety, IMO ogólnie całkiem przyzwoita. Gdyby nie to, że czekam co Olek w E-M1 II pokaże, to pewnie bym zrobił przesiadkę - głównie ze względu na kozacką stabilizację w E-M5 II i czasem żeby trybem hi-res móc się pobawić. Ale nawet gdybym chciał się przesiadać, to kompletu od asd321 bym nie kupował z jednego prostego powodu - jedną sztukę 12-40 już mam, a więcej nie potrzebuję.

dcs - Sro 06 Maj, 2015

komor napisał/a:
Tak na marginesie, to tryb multishot w E-M5 określany jest 40mpix, nie 64mpix.

"Otrzymane zdjęcie w formacie JPEG ma rozdzielczość 7296×5472 pikseli (ok. 40 MPix). Możliwe jest także zapisywanie plików RAW. Po wywołaniu ich dcraw-em, obrazy mają rozdzielczość aż 9280×6938 (ok. 64 MPix). Co ciekawe, obok RAW-a tej wielkości, zapisywany jest także surowy plik w standardowym rozmiarze 16 MPix. Posiada on jednak rozszerzenie .ORI, które wystarczy ręcznie zmienić na format Olympusa .ORF, żeby móc go poprawnie wywołać. "

MTF50
Format pliku:
JPEG (40 MPix) 4117 lw/ph

RAW (16 MPix) 2222 lw/ph (85.5 lpmm)

RAW (64 MPix) 2372 lw/ph (91.2 lpmm)

http://www.optyczne.pl/29...5%9B%C4%87.html

-a więc 64Mpix...
chciałem napisać szczegółowości, ale sam widzisz...

[ Dodano: Sro 06 Maj, 2015 23:37 ]
lcf,
lcf napisał/a:
Ustaw sobie w tych linkach JPEG hi-res i wtedy porównuj - szczególnie polecam rzucić okiem na kolorowe okręgi albo scenkę z płótnem. Jak dla mnie E-M5 II nie ma się czego wstydzić.

-one są przeostrzone (jak to jpegi Olympusa),
"Jak pamiętamy, maksymalne MTF-y zmierzone na standardowych JPEG-ach, ocierały się o wartość 2400 lw/ph. W trybie Hi Res Shot nastąpił wyraźny wzrost zdolności rozdzielczej, aczkolwiek należy brać pod uwagę fakt, że obrazy są nadal mocno wyostrzane." http://www.optyczne.pl/29...5%9B%C4%87.html
a z D810 i innych -nie są przeostrzone

komor - Sro 06 Maj, 2015

dcs, fakt, że dcraw wywołuje sobie to do 64mpix nie zmienia drugiego faktu, że Olympus reklamuje to jako 40mpix. Skoro sam producent podaje niższą liczbę (a zwykle marketing robi odwrotnie) to nie ma co wspominać o wyższej.
lcf - Czw 07 Maj, 2015

dcs Z przeostrzaniem JPEGów przez Olka to niestety masz rację - od lat mnie to irytuje, że nawet przy -2 podostrzają (i m.in. dlatego w 99% przypadków w RAWach trzaskam). Tylko tych hi-res RAWów z E-M5 II póki co mój ulubiony C1P jeszcze niestety nie wspiera.
Chris62 - Pon 11 Maj, 2015

lcf napisał/a:
Chris62 Jakbyś wystawił w komplecie 5D3 + 24-70 II, albo analogiczny zestaw od Nikona, to też byś miał problem ze sprzedażą..

To zależy.
Bo 5D3+24-70 to jest prawdziwe F2,8 z pełnymi jego zaletami
A F2,8 Olka to jest coś na poziomie tegoż 24-70 ale przmkniętego do F5,6...

Tak więc to nie jest F2,8 w pełnym tego słowa znaczeniu.
Aby dorównać do tego Canona Olek musiałby zrobić szkło F1,4 ale wtedy cena jeszcze by skoczyła poza tym gabaryt zmieniłby się tak że nie byłoby mowy o kompaktowych wymiarach.

Canona 5d nie musimy więc do tego mieszać to jednak mocno inna półka.

Z punktu widzenia amatora większe możliwości da korpus Nikona DX nawet z Tamronem czy Sigmą 16-50 F2,8 - większa matrca więcej MP i lepsza kontrola GO a kwestia możliwości telew DX też wzmocniona po prostu z funkcji crop...i to wszystko za niższą cenę.
Dlatego widzę problem ze sprzedażą takiego Olka jest po prostu niekonkurencyjny.
No ale komuś i taki może odpowiadać nie neguję.
Jednak obiektywnie patrząc taki sprzęt już jako nowy powinien być tańszy.

janqseven - Pon 11 Maj, 2015

Można sprzedawać korpus z obiektywem kitowym za niższą cenę. Można sprzedawać zestawy z lepszym obiektywem np:

Canon EOS-1D X + Canon EF 24-70 f/2,8 II USM + Canon EF 70-200 f/2,8 IS II USM + Adobe Photoshop Lightroom + Adobe Premiere Elements - 2 lata gwarancji cena 36599
albo
Nikon D4S + Nikkor AF-S 24-70mm f/2,8G ED + Nikkor AF-S 70-200mm f/2,8G ED II VR + karta Lexar XQD 32GB Professional 200 MB/s GRATIS ! cena 35799

ale trzeba wtedy obniżyć cenę . Ile procent taniej? Przeanalizujmy przykład:

Nikon D610 + Nikkor AF-S 24-70mm f/2,8G ED
Cena za pakiet: 11999 zł Cena oddzielnie: 5999 + 6049 = 12048 czyli 49 złotych taniej Obniżka poniżej 1% :wink: