forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Wideo kurs photoshop

Arkowal - Pon 27 Kwi, 2015
Temat postu: Wideo kurs photoshop
Jaki wideo kurs photoshop do edycji skóra,ciało,wgładzania itp moglibyście polecić?Przeleciałem chyba już wszystkie tutoriale na you tube jednak jakoś nic mnie nie przekonuje:-(Z góry dzięki
Wojmistrz - Pon 27 Kwi, 2015

To i kurs cię nie przekona :)
Arkowal - Pon 27 Kwi, 2015

Nie wiem może ja wybredny jestem,albo już sam nie wiem czego szukam :cry:
Wojmistrz - Pon 27 Kwi, 2015

Inna sprawa kurs, a inna wykorzystanie tej wiedzy i połączenie różnych elementów ze sobą. Nie ma uniwersalnych metod obróbki, a tych wszystkich "czarów-marów" nabiera się z doświadczeniem :)
Tutejszyn - Pon 27 Kwi, 2015

Cytat:
Nie ma uniwersalnych metod obróbki
Są.. Większość retuszerów powiela podobny schemat.
Wojmistrz - Wto 28 Kwi, 2015

Tutejszyn napisał/a:
Cytat:
Nie ma uniwersalnych metod obróbki
Są.. Większość retuszerów powiela podobny schemat.
ale i tak do każdego podchodzisz z osobna. Schematy pokazuje byle video na YouTubie.
Tutejszyn - Wto 28 Kwi, 2015

Wojmistrz napisał/a:
Schematy pokazuje byle video na YouTubie.
Znów nie zgodzę się z Tobą. Schematy nie mieszczą się w ramach byle video, dlatego trudno je znaleźć na YouTube.

No tak, zależy czego się szuka i co się na tym YouTube ogląda.

Wojmistrz, na YT znajdziesz szybkie sposoby na rozmycie i wyciągnięcie szczegółów filtrem górnoprzepustowym, retusz jest czym znacznie bardziej skomplikowanym, czego nie wyjaśnisz na kilkunastominutowym filmiku. Poza tym, to wiedza, za którą najczęściej będziesz musiał zapłacić.

Dlatego trzeba umieć łączyć pewne sprawy, o czym już pisałem i żaden kurs, niezależnie czy darmowy czy komercyjny, nie nauczy myślenia i podejścia do fotografii. Ja za swoją wiedzę płaciłem i przeglądając zawartość YouTube widzę, że jest tam praktycznie wszystko. Jedyna różnica w tym, że wymaga to wielu godzin wyszukiwania konkretów i panuje totalny chaos. W szkole i na kursach masz odpowiednio poukładaną i odpowiednio podawaną wiedzę.

Wojmistrz, być może mówimy o tym samym, a być może nie rozumiemy się wcale. To o czym ja mówię to algorytm postępowania. Coś jak przepis na budowę domu. Najpierw stawiasz fundamenty, potem pierwsze piętro, potem drugie. Każdy dom będzie inny, ale przepis na jego zbudowanie, przy obecnej technologii będzie najczęściej podobny.

Znaczy rozumiemy się całkowicie. W internecie pokażą ci każdy z etapów, a połączyć to musisz sobie sam.
Usjwo - Wto 28 Kwi, 2015

Tutejszyn napisał/a:
Najpierw stawiasz fundamenty, potem pierwsze piętro,...

To tylko na wschod od Polski tak jest. U nas stawia sie parter pomiedzy fundamentem i pierwszym pietrem :mrgreen:

:mrgreen:

Ja fotograf, a nie budowlaniec.
mozer - Wto 28 Kwi, 2015

Usjwo, tez jestes na wschod od Polski, nie? ;)
Arkowal - Wto 28 Kwi, 2015

Z alledrogo nic panowie nie polecacie?Może ktoś coś kiedyś nabył i poleca?
Tutejszyn - Sro 29 Kwi, 2015

PSem praktycznie każdą pokazaną tu pracę tak zmasakrowałeś, że trudno polecić Ci cokolwiek innego, niż to, abyś odpuścił sobie PS. Lightroom z pewnością lepiej pozwoli rozwinąć Ci skrzydła.
Arkowal - Sro 29 Kwi, 2015

Tutejszyn napisał/a:
PSem praktycznie każdą pokazaną tu pracę tak zmasakrowałeś, że trudno polecić Ci cokolwiek innego, niż to, abyś odpuścił sobie PS. Lightroom z pewnością lepiej pozwoli rozwinąć Ci skrzydła.

Tutejszyn proszę Cię nie wychylaj się!Grzecznie pytałem.Twoje porady są dla mnie zbędne.Już raz odradzałeś mi używania pędzli,po czym przepraszałeś.Twoje pracę już widzielismy :mrgreen:

Wojmistrz - Sro 29 Kwi, 2015

Arkowal, wpadnij z pendrive, dam ci video kurs PSa. :mrgreen:
Arkowal - Czw 30 Kwi, 2015

Wojmistrz napisał/a:
Arkowal, wpadnij z pendrive, dam ci video kurs PSa. :mrgreen:

Spoko,przy okazji:-)

Usjwo - Pią 01 Maj, 2015

mozer napisał/a:
Usjwo, tez jestes na wschod od Polski, nie? ;)

No i tu tez nie ma parteru, tylko "1st floor" :mrgreen:

Spinq - Sro 09 Gru, 2015

Calvin Hollywood. Robi zajebiste tutoriale. Miałem kilka tutoriali, ale dedykowanych do klasycznego beauty. Pytanie czy chce Ci sie spędzać 4-5 godzin nad zdjęciem?

Prawda jest jednak taka. Chcesz czyścić? DnB. Chcesz dopasować kolor/odcień na całej powierzchni. Mikrokorekty na hue/saturation, z warstwami pomocniczymi, by faktycznie pokazało ci zmianę. Chcesz dopasować nasycenie, również mikrokorekty.

Chcesz to zrobić szybko? Jest kolo, "phlearn" który sporo upraszcza, ale za to diabelnie przyspiesza pracę.

Sam w tym zajebisty nie jestem, ale też mogę pomóc. Wyślij linka do rawa, to ci wrzucę w odpowiedzi psd.