forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakcik z większym zoomem do 900zł

ewak40 - Pon 27 Kwi, 2015
Temat postu: Kompakcik z większym zoomem do 900zł
Serdecznie witam All Forumowiczów:)

Mam do Was prośbę o pomoc w wyborze kompaktu.
Do tej pory używałam Sony Dsc H50 jednak nie wykorzystywałam w pełni funkcji tego aparatu.
Szukam małego foto do około 900zł
Fotki - jako miłośniczka sportu - mecze piłkarskie, siatkówka i przed wszystkim dużo wyjazdów rowerowych chcę kupić jakiś sprzęcik, który w miarę mi spokojnie wystarczy.
Po przeczytaniu nastu postów wiem, że w tej cenie cudów nie będzie.
Po przeanalizowaniu najbliżej mi do: Nikon Coolpix s7000, s9700, Sony dsc hx50 (kolejność bez znaczenia).
Proszę Was o pomoc w wyborze, bo zostałam bez aparatu a zaczął się sezon rowerowy i chciałabym uwieczniać rowerowe wypady.
Pozdrawiam

Wojmistrz - Pon 27 Kwi, 2015

ewak40, a który ci się najbardziej podoba i najlepiej leży w ręce?
ewak40 - Wto 28 Kwi, 2015

Wojmistrz - nie miałam okazji mieć żadnego z tych foto.
Wygląd nie ma znaczenia, bardziej parametry lepsze:)

Lucas1981r - Wto 28 Kwi, 2015

ewak40, matryca 1/2,3? szkla ciemne? poszukaj czegos z min. 1/1,7 i jasna optyka - w tej cenie znajdziesz :wink:
Wojmistrz - Wto 28 Kwi, 2015

Porównanie
Zabaweczki :mrgreen: Małe matryce i ciemne obiektywy, ale co kupić za 900...
Jeśli potrzebujesz takie megazoomy x30 to wybrał bym Sony bo tego 1mm na szerokim kącie częściej brakuje niż 30mm ma wąskim, za to s7000 najnowszy i najlżejszy.

Lucas1981r, znajdź coś nowego i małego do 900zł :D

Wojmistrz, nowego da sie np. XF1
ale nie z takim zoomem - poza tym trzeba ja uswiadomic ze przy takich cenach to ten zoom to bardziej chwyt marketingowy niz cos naprawde warte.

Lucas1981r napisał/a:
Wojmistrz, nowego da sie np. XF1
ale nie z takim zoomem - poza tym trzeba ja uswiadomic ze przy takich cenach to ten zoom to bardziej chwyt marketingowy niz cos naprawde warte.
1. Nie widzę w cenie do 900zł.
2. Zoom x4 to nie x20-30 jakie poszukuje op.
3. Od dawna korzystam z zoomów i po doświadczeniach wiem, że to wcale nie jest złe rozwiązanie, to kwestia potrzeb i priorytetów. Miałem praktycznie wszystkie modele z Canona SX2.. i źle nigdy nie było. Swoją drogą szkoda, że op nie bierze ich pod uwagę.

http://allegro.pl/listing...e-0402&buyNew=1
WojciechW - Wto 28 Kwi, 2015

Z 1/1.7 cala i jasną optyką to raczej bez dużego zoomu i nie w tej cenie. A jak ktoś chciałby większy zoom to może nie należy mu wmawiać znacznie krótszego na zasadzie, że na pewno nie wie czego chce. Ja sam z tej kategorii używam czasami Fujifilm F550 EXR z zoomem ok 15 razy, który ma pewno jakichś nowszych następców w (może FX 800 EXR) w interesującym koleżankę zakresie cenowym.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

allegro.pl to sklep? Pozdrawiam wszystkich dochodzących swoich praw gwarancyjnych :mrgreen:
ewak40 - Wto 28 Kwi, 2015

Dziękuję za zainteresowanie.
Podałam duży zoom ze względu na mecze - wiadomo że z trybun piłkarskich czy hali siatkarskiej bardzo przydaje się większy zoom.
W Sony dsc h50 miałam x25 i bardzo pomagał w przybliżeniu, dlatego chciałabym z większym zoomikiem kompakcik.