|
forum.optyczne.pl
|
 |
Sklepy i promocje - Gdzie kupić obiektyw(y)
Raiven - Sro 29 Kwi, 2015 Temat postu: Gdzie kupić obiektyw(y) Jestem prawie zdecydowany na uzupełnienie mojego małego zestawiku (Pentax K-50 + 18-135) o jakiś szeroki kąt i macro. Co do pierwszego to myślałem o Sigma 10-20/3,5, jednak ciężko dostać go. Czekam na info z Sigma ProCentrum gdy będzie jakaś dostawa. Odnośnie drugiego obiektywu to rozważałem Tamrona 90/2,8 macro. Możecie polecić jakiś dobry sklep w Warszawie, gdzie cena będzie atrakcyjna, a obsługa pomoże zielonemu w wyborze najlepszej sztuki do mojej puszki?
mozer - Sro 29 Kwi, 2015
Raiven napisał/a: | cena będzie atrakcyjna, a obsługa pomoże zielonemu w wyborze najlepszej sztuki do mojej puszki? |
Ceny możesz sprawdzić chociażby na ceneo, a w pomocną obsługę to ja jakoś nie wierzę Weź komputer i sprawdź sobie zdjęcia na miejscu.
Raiven - Sro 29 Kwi, 2015
Rzuciłem okiem na ceneo i nawet jeżeli sklep jest w Wawie to na stronie jest info o braku produktu na stanie (ah ten bagnet Pentaxa) i czas dostawy. Uważasz, że nie ma co się bać i zamawiać w ciemno online z ewentualnym odbiorem osobistym oraz ewentualnie skalibrować w puszce?
mozer - Sro 29 Kwi, 2015
Raiven, lepiej zamówić z przesyłką, bo masz wtedy 14 dni na zwrot...
I tak zamawiać z danego sklepu do skutku aż przyślą dobrą sztukę?
mozer - Sro 29 Kwi, 2015
Raiven, ale z Ciebie pesymista
Jak wspomniałem, kompletny brak doświadczenia . Nie wiem jaka wada ostrości byłaby akceptowalna do skorygowania w puszce (co też pierwszy raz bym robił), a znajomych fotografów co by pomogli brak . Jakoś będę musiał sobie poradzić .
[ Dodano: Czw 30 Kwi, 2015 01:01 ]
Odwiedziłem dzisiaj Fotoforma. Mówili, że jeżeli będzie problem z ostrością obiektywu to mogą wysłać do Tamrona razem z body na kalibrację bez dodatkowych kosztów, sprzęt wróciłby za około 2 tygodnie. Więc chyba nie będzie tak źle, nawet jeżeli obiektyw nie będzie idealny na starcie .
mozer - Czw 30 Kwi, 2015
Tylko upewnij się, że brak ostrości jest wywołany AF a nie mydlaną optyką...
Raiven - Czw 30 Kwi, 2015
Nie jestem pewny czy rozumiem o czym mówisz, ale wg zdecydowanej większości użytkowników i testów, T90 2.8 macro jest baaardzo ostrym obiektywem . Chyba, że chodzi Ci o coś innego pisząc "mydlana optyka", a jeżeli tak to o co?
Wojmistrz - Czw 30 Kwi, 2015
Raiven, mozerowi chodzi o to, że oprócz typowych przypadłości jak front focus lub back focus, możesz trafić na słabszą optycznie sztukę.
mozer - Czw 30 Kwi, 2015
Raiven, po prostu sprawdź czy ręcznie da się obiektyw sfokusować tak, że ostrość jest zadowalająca.
komor - Czw 30 Kwi, 2015
Dodam, że najlepiej przy pomocy Live View i ze statywu. Ale początkującemu na pewno będzie trudno ustalić, co jest zadowalające i typowe dla danego obiektywu.
komor napisał/a: | Ale początkującemu na pewno będzie trudno ustalić, co jest zadowalające i typowe dla danego obiektywu. |
Dokładnie, stąd moje męczące pytania
mozer - Czw 30 Kwi, 2015
Mozna pobrac troche sampli z sieci i porownac. W sumie doswiadczony uzytkownik tez nie za bardzo ma odniesienie jak pierwszy raz ma dane szklo...
Wojmistrz - Czw 30 Kwi, 2015
Zrób serię zdjęć czegoś z dużymi detalami np kosmatego jak futerko, włosy czy pióro z odległości około 1m. Wykonaj tą serię na kolejnej przysłonie, co skok, zaczynając od f/2.8 do np f/8. W programie graficznym wytnij środek kadru i zapisz do .jpg w maksymalnej jakości. Dobrze jeśli by ci się chciało wyciąć także róg tych zdjęć. Wklej nam te fotki na forum (moga być linki), bo powinno nam się orzec jak dobrą sztukę kupiłeś. Jeśli nie chce ci się bawić w wycinanie, to tylko umieść gdzieś te foty i daj linki.
Jak już kupię (za tydzień lub dwa) to potestuję i podeślę co zrobię . Najwyżej wrócę się do sklepu i od ręki oddam do kalibracji. Chyba, że już w sklepie marnie będzie się prezentować to nawet do domu nie wezmę tylko od razu do Tamrona wysyłka poleci.
mozer - Czw 30 Kwi, 2015
Raiven napisał/a: | Chyba, że już w sklepie marnie będzie się prezentować to nawet do domu nie wezmę tylko od razu do Tamrona wysyłka poleci. |
Ale problem w tym, że marnej optyki nie poprawisz...
Wiem, mówiłeś . Chodzi mi o problemy z FF/BF i wysłaniem na kalibrację.
|
|