forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Megazoom czy lustrzanka?

golob1210 - Sro 29 Kwi, 2015
Temat postu: Megazoom czy lustrzanka?
Witajcie, jako że jestem nowy na forum chciałbym się z Wami przywitać. Trafiłem tu na forum ponieważ od kilku dni trapi mnie problem wyboru sprzętu.
Dysponując 1500zł chciałbym zakupić sprzęt dobry dla amatora jak i bardziej zaawansowanego użytkownika. Będąc w jednym ze sklepów natknąłem się na Sony HX400V - nie jest to lustrzanka lecz megazoom. Czy warto kupić takiego sony czy używaną lustrzankę np Sony A300 lub Nikon D80 w zestawie z obiektywem 18-200mm ? :?:

mozer - Sro 29 Kwi, 2015

golob1210, ale to zupełnie różne sprzęty - w jednym można wymieniać obiektywy, a w drugim nie. To jest jak pytanie czy lepsze są pomidory czy pomarańcze. Co będziesz focił?

mozer, Wiem że to są inne sprzęty dlatego wspomniałem o obiektywie dla lustrzanek - większość zdjęć które będę robił to obiekty w ruchu lub stałe ale bardzo oddalone i bardzo rzadko makro. W HX400V obiektyw jest wbudowany ale daje możliwość 30x zoom-u optycznego(wydaje mi się że jest bardziej uniwersalny dla moich wymagań). Obiektywy dla lustrzanek o takich parametrach przybliżenia są bardzo drogie, dlatego nie kierował bym się na możliwość wymiany optyki w lustrzance jeśli nie będę miał takiej potrzeby gdyż, jeśli wybór padł by na nią to szukał bym zestawu lustrzanka+obiektyw
dcs - Sro 29 Kwi, 2015

golob1210 napisał/a:
Sony A300 lub Nikon D80

-lepiej coś z matrycą CMOS.
CCD jest (było)fajne -ale nie dla każdego.

Z lustrzanek wybierz system z dużą ilością tanich, używanych obiektywów. Będzie procentować.

mozer - Sro 29 Kwi, 2015

golob1210, to wszystko zależy od tego jakiej jakości oczekujesz. Jeśli będziesz focił w dzień, przy dobrym świetle, kompakt powinien Ci wystarczyć. Z obiektami w ruchu pewnie będzie trochę trudniej, bo zbytnio iso nie podbijesz...

mozer, Oczekuje wysokiej jakości zdjęć w dzień, nocą już nie koniecznie. HX400V urzekł mnie mnogością funkcji, ustawień i jakością zdjęć względem innych kompaktów - ale wiadomo że lustrzanka i tak będzie lepsza.
- a może polecisz jakiś inny sprzęt (body + optyka 18-200mm) który zaspokoi moje zapotrzebowanie? Dysponuję kwotą 1500zł (no może kilkadziesiąt zł więcej) - może być używka

mozer - Sro 29 Kwi, 2015

golob1210, jakie to mają być obiekty i jak daleko?

mozer, Będą to np samoloty podchodzące do lądowania (więc przydała by się też szybka reakcja migawki) lub daleko oddalone budynki itp. Co do odległości - zoom 30x jest minimum aby je uchwycić
Wojmistrz - Sro 29 Kwi, 2015
Temat postu: Re: Megazoom czy lustrzanka?
golob1210 napisał/a:
Witajcie, jako że jestem nowy na forum chciałbym się z Wami przywitać. Trafiłem tu na forum ponieważ od kilku dni trapi mnie problem wyboru sprzętu.
Dysponując 1500zł chciałbym zakupić sprzęt dobry dla amatora jak i bardziej zaawansowanego użytkownika. Będąc w jednym ze sklepów natknąłem się na Sony HX400V - nie jest to lustrzanka lecz megazoom. Czy warto kupić takiego sony czy używaną lustrzankę np Sony A300 lub Nikon D80 w zestawie z obiektywem 18-200mm ? :?:
A co potrzebujesz fotografować? Takie pytanie nasuwa się na początek. Tylko ty wiesz co, gdzie i kiedy będziesz fotografować. Kompakt jest uniwersalny, ale ma dość niską jakość obrazka, ale całkowicie wystarczającą do oglądania na monitorze czy druku mało i średnioformatowego. Lustrzanka jest tak dobra jak zastosowany obiektyw i z paskudnym szkłem, może dawać efekty podobne do kompaktu.

Wojmistrz, post wyżej napisałem co chciałbym fotografować

Znalazłem Nikona D300 z obiektywami
nikkor af-s 18-55mm
af nikkor 70-300 mm
Za 1200zł - co sądzicie o tym zestawie ?

W tym czasie pisałem :)
Ciekawy wybór: nowy przeciętny megazoom vs trup z ciemnymi szkłami...
Zamiast tego Sony nie wolał byś Lumixa FZ72? Masz RAW co jednak polepsza jakość.

Wojmistrz, tego Lumixa nie brałem pod uwagę gdyż nie spotkałem go jeszcze na półce w sklepie

Słabe sklepy masz w okolicy :)
Panasonic Lumix DMC-FZ72 data premiery 2013-07-18
Sony DSC-HX400V data premiery 2014-02-12
Się im od lipca 2013 nie chciało na półkę tego modelu wystawić :)

Wojmistrz, Trochę tych sklepów jest ale moze akurat nie było.
A co powiesz na Sony A350+ Sigma 18-200mm?

mozer - Sro 29 Kwi, 2015

Przecież D300 to dobra puszka - przede wszystkim sprawny AF...

Kolejny trup :)
Szukaj czegoś młodszego niż 5 lat.

niestety d300 już nieaktualny, ale pojawił się Canon eos 500D - jak wypada ten egzemplarz?
Wojmistrz, Cięzko znaleźć coś młodszego w kwocie do 1500zł z obiektywem 200mm

mozer - Sro 29 Kwi, 2015

golob1210 napisał/a:
jak wypada ten egzemplarz?

Jak na pierwszą puszkę to w porządku.

golob1210 napisał/a:
Cięzko znaleźć coś młodszego w kwocie do 1500zł z obiektywem 200mm
Wiem, dlatego zawsze jest coś za coś.
Może Fuji X-S1?

slawex1983 - Sob 02 Maj, 2015

HX400V daję radę. W moim przypadku się sprawdził. Pewnie, że lustrzanka pozwala uzyskać lepszą jakość ale w moim przypadku korzystanie z megazoomów daje więcej radości. Idealny aparat na wycieczki - nie tylko przez uniwersalność ale też dzięki geotagowaniu zdjęć.
Wojmistrz - Sob 02 Maj, 2015

slawex1983, na ile ci bateria przy gps starczała na wycieczkach?

Zwykle podczas jednej wyprawy nie robię więcej jak 150 zdjęć, a akumulator to wytrzymuje. Maksymalnie myślę, że udałoby się dobić do 200 fotek bez użycia lampy i bez gps'a. Ale jak wspomniałem chyba nie zdarzyło się wyczerpać baterii do końca. Aparat mam prawie rok czasu. Jeszcze nadmienię, że aparat łapie fixa kilka sekund od włączenia, więc często się zdarza, iż go nie wyłączam, żeby mieć pewność otagowania zdjęcia współrzędnymi gps.
Wojmistrz - Sob 02 Maj, 2015

Pytam, bo mam same złe doświadczenia z GPS w aparatach, jeśli chodzi o czas pracy. Jako opcja wycieczkowa dla mnie to zbędny bajer, chyba, że to wypady na 2-3h.
golob1210 - Sob 02 Maj, 2015

Miło mi ,że mój wątek spotkał się z takim zainteresowaniem. Pochodziłem po sklepach pooglądałem i wybór padł na DSC-HX400V - lustrzanki są może w podobnych cenach ale sam obiektyw dający odpowiednik zoom-u x50 to koszt ponad 2000zł - oczywiście na megazoomie się nie skończy i na boku będę zbierać na zestawik lustro+ obiektyw.

Co do Sony- wbudowany obiektyw ma możliwość stosowania filtrów - czy ktoś wie jakiego rozmiaru?.
Z informacji znalezionych u wujka google wynika że 55mm ale nie jestem pewien.

Wg mnie właśnie gps jest fajną sprawą. Przydałby się jeszcze kompas. Za zbędne uwarzam wykrywanie i rozpoznawanie twarzy, filtry artystyczne i inne śmieci pchane na siłę. Z funkcji edycyjnych wystarczy tylko kadrowanie.
mozer - Sob 02 Maj, 2015

golob1210, tak, ze strony sony:
Filter Diameter: Yes (φ55)

golob1210 - Sob 02 Maj, 2015

mozer, masz u mnie piwo :) :mrgreen:
slawex1983 - Pon 04 Maj, 2015

Golob1210 i jak tam kolego? Jesteś zadowolony z aparatu?
Wojmistrz - Pon 04 Maj, 2015

Hi hi, tylko nie porównuj jakości do lustrzanki :)
golob1210 - Wto 05 Maj, 2015

Wojmistrz, co do porównania - akurat tak zrobiłem w jednym sklepie - najtańsze lustrzanki ze stockowym obiektywem nie wypadły o wiele lepiej
slawex1983, jeszcze go nie zakupiłem ale zrobię to na dniach :)

[ Dodano: Pon 11 Maj, 2015 21:25 ]
Witajcie po małej przerwie, jeszcze nie zakupiłem megazooma (czekam na odpowiedni moment) - ale w jednym ze sklepów pojawił się ciekawy zestaw :
Canon EOS 1200D
+ 18 - 55 mm DC III (Canon)
+ 70-300 DiLD (Tamron)
+ Torba Canon, karta pamięci
Cena za taki zestaw to 1850zł - co sądzicie o takim zestawie?