|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Zmiana szkieł na lepsze - Nikon
eMiDe - Sro 29 Kwi, 2015 Temat postu: Zmiana szkieł na lepsze - Nikon Witam.
Posiadam obecnie Nikosia D90 do tego kit 18-195, 50mm 1.8D i 35mm 1.8G. Chciałem zmienić body, ale chyba na razie zaczne przechodzić na szkła do FF a potem body.
Finalnie chciałbym mieć Fisha/szeroki kąt, następce kita czyli 24-70 na przykład, zoom 200/300mm stałka 50mm zostanie, moze jakieś 85 byłoby spoko. Jakie obiektywy byście doradzili w rozsądnej cenie? mogą być lekko używane, chodzi mi, żeby dzięki nim na moim D90 już uzyskać fotki lepszej jakości (redukcja odblasków, korekcja wad itp). Z góry dzięki za pomoc i rady bo sam już nie wiem co robić
Wojmistrz - Sro 29 Kwi, 2015
18-195 - ciekawe szkło
eMiDe - Sro 29 Kwi, 2015
Wojmistrz, oczywiście 105
moronica - Sro 29 Kwi, 2015
eMiDe, z szerokim/fishem sie wstrzymaj, warto je kupowac pod rozmiar klatki. Jedynym "szerokim" jaki mialam na d90, ktory zostal na FX, byl zeiss 35/2
85 pewnie dobrym pomyslem bylby 1.8 af-s albo, jak za drogi, wersja af d
Z tele mialam N80-200/2.8, fajny ale ciezki (choc nie ciezszy niz inne szkla tej klasy)
komor - Sro 29 Kwi, 2015
eMiDe, bez wiedzy o tym, co lubisz fotografować i w jakich warunkach, trudno doradzać jakiekolwiek zakupy. Patrząc na szkła, jakie masz, mógłbyś zacząć od wymiany kitowego 18-105 na jakiś fajny zoom standardowy f/2,8. Tylko tutaj pojawi się pierwszy problem, bo akurat zoomy standardowe „lubią” być dopasowane do rozmiaru matrycy. Tzn. zdaniem wielu osób (w tym mnie) kupowanie pełnoklatkowego 24-70 do użycia z małą matrycą APS-C jest nierozsądne. Ale jest też grupa, której to nie przeszkadza, zależy to głównie od tego co i jak się fotografuje.
Na szczęście przy dłuższych ogniskowych już tego dylematu nie ma, zarówno szkła 50mm jak i dłuższe w większości są pełnoklatkowe i można je bez stresu kupować „na zapas”.
Ja na Twoim miejscu kupiłbym albo Sigmę 17-50/2.8 albo jednak najpierw zmienił korpus na nowszy. Ale znowu pytanie – co fotografujesz, czy używasz wysokich czułości itd.
eMiDe - Czw 30 Kwi, 2015
Zajmuję się fotografią motoryzacyjną, sesje, relacje z targów ( szeroki kąt, duże iso sie przydaje) rajdy/zawody (szybki AF, celny, duże iso też sie przydaje) i różnego rodzaju imprezy samochodowe. Zależy mi na szybkim i celnym AFie, praca na wysokich czułościach też się przyda. Dlatego nie wiem w co iść, czy kupić teraz D7100 i potem wymieniać szkła i przeskok na FF czy teraz kupić już np D700 używane i powiększać szklarnie (w tym wypadku pozostane tylko z 50m, reszta tylko do obecnego D90) czy odratować troche D90 (czyszczenie naprawy itp) i iść w szkła i potem w FF
komor - Czw 30 Kwi, 2015
Wszystko zależy od tego jak szybko, mógłbyś pozwolić sobie na zakup korpus FF i np. 24-70 takiej jakości, na jakiej Ci zależy. Dopóki nie masz perspektywy finansowej na korpus i przynajmniej jeden porządny obiektyw, to nie ma co myśleć o tym, lepiej uaktualnić korpus do D7000/D7100 (zyskasz na jakości matrycy) i ewentualnie kupić zooma f/2,8 dostosowanego do małej matrycy, czyli Sigmę/Tamrona. Inwestycja w te obiektywy nie jest aż tak duża, żeby teraz już rozpaczać, bo będzie trzeba je sprzedać po zmianie korpusu na FF.
eMiDe - Pią 01 Maj, 2015
Mam możliwość kupić d700 za 2100 od znajomego (jak coś nie tak wiem gdzie szukać :p), duży przebieg ale od razu bym wymienił matrycę wiec za około 2700 mam prawie nowe ff (naciąg lustra wymienione czyszczony itp), nowy d7100 kupie za 2800 najtaniej i mam dylemat
komor - Pią 01 Maj, 2015
eMiDe napisał/a: | ale od razu bym wymienił matrycę |
Nie matrycę tylko pewnie migawkę. Jest to jakiś pomysł, choć sam musisz zdecydować, czy zaryzykujesz staruszka z dużym przebiegiem. Musisz pamiętać, że od razu będziesz potrzebował do tego odpowiedniego szkła, żeby nie zostać z samym korpusem na najbliższej imprezie.
|
|