|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - jaki smar do centralnego ogniskowania ?
mariuszek610 - Sro 29 Kwi, 2015 Temat postu: jaki smar do centralnego ogniskowania ? Drodzy koledzy czy możecie podpowiedzieć jakiego smaru użyć do śruby ostrości i tulei okularów ? Jest to klasyczne porro 40letnie stan jak z pod igły tyle że smar wiadomo zeschnięty czy to musi być jakiś grafitowy ? . Nie jestem jakimś specjalistą ale zamierzam tak
1 - dokładnie oczyścić elementy ze starego smaru
2 - smar nie za gęsty ani jakiś bardzo płynny , aby pokrętło chodziło nie za luźno ani za ciężko.
3 - lornetka w łapy i wypad w teren
Abs - Sob 02 Maj, 2015
Na smarach specjalnie się nie znam ale o konkret można zapytać w Astrokraku (tel. lub mail). Z rozbieraniem lornetek może się wiązać pewne ryzyko. Po złożeniu nie zawsze obraz zgrywa się idealnie. Miałem w domu taki egzemplarz - trudno było wyostrzyć obraz. Tak jak by tory optyczne leciutko się rozjeżdżały.\
Z 40-to letnią lornetką można jednak poeksperymentować...jeśli jest potrzeba. Powodzenia.
niron - Sob 02 Maj, 2015
smary lubią rozpuszczać plastiki więc jeśli jest jakis element plastikowy to ostrożnie. Ja bym to posmarował silikonowym jest w miarę bezpieczny
Maciek - Sob 02 Maj, 2015
Żeby smarowanie było efektywne i starczyło na dłużej najlepiej użyć smarów i mas uszczelniających zegarmistrzowskich. Pod tym linkiem masz kilka a co do ich doboru i użycia popytaj w tym sklepie.
http://www.kraina-czasu.p...2,7958?pageId=2
Broń boże nie próbuj smarów litowych lub rowerowych bo może być problem z plastikiem i powłokami.
kimek27 - Sob 02 Maj, 2015
Ja uzywam nyogel 760g lub smar do glowic video ( niestety niewiem jakie jest jego oznaczenie).
mariuszek610 - Nie 03 Maj, 2015
Dzięki za porady . Pacjent to Komz Zagorsk BPP2 8x30 stan magazynowy. Wykręcenie ślimaka regulacji ostrości i wysunięcie okularów raczej nie wpływa na kolimacje , użyłem smaru do łańcuchów motocyklowych ma konsystencje jakby pośrednią nie gęsty ani zbyt płynną. Lornetka złożona pokrętło chodzi z odpowiednim oporem płynnie , optycznie (kolimacja) pozostała ok .
niron - Nie 03 Maj, 2015
No to mam nadzieje że nie ma tam żadnych plastikowych elementów gdzie posmarowałeś. Jest to zapewne smar na składnikach ropopochodnych i zje plastikowe elementy
mariuszek610 - Nie 03 Maj, 2015
Bez obaw niema tam plastiku to lornetka rosyjska Komz Zagorsk , jedyny plastik z nią związany to reklamówka w której lornetke niosłem po zakupie
|
|