forum.optyczne.pl

Filmowanie cyfrowe - Canon 70D, karta klasy 4, kiepska jakosc video

jackfrompoland - Sob 02 Maj, 2015
Temat postu: Canon 70D, karta klasy 4, kiepska jakosc video
Hej,

jestem posiadaczem Canon 70D.

Nie jestem zadowolony z jakosci filmow video z tego aparatu- obraz jest nieostry, widac na nim efekty kompresji.

Obraz jest kiepski w obu trybach kompresji.

Zastanawiam sie jaka moze byc przyczyna.

Karta pamieci to 15MB/s, klasa 4, SanDisk Ultra.

Czy to mozliwe, ze za kiepska jakosc filmow odpowiada uzyta karta?

Czy aparat automatycznie dopasowuje jakosc filmow do mozliwosci karty?

Czy moze jak cos zle ustawilem w aparacie?

Poprosze o opinie.

Dziekuje!

Wojmistrz - Sob 02 Maj, 2015

Jakość filmów z 70D jest rewelacyjna, to co widzisz - pixeloza - to skoki bufora. Zacznij właśnie od zmiany karty. Jeśli to klasa 4, to co najwyżej odczyt możesz masz 15Mbps. Canon zaleca minimum 6, a w rzeczywistości nie każda 10 się nadaje. Przy nagrywaniu All-I potrzebujesz najmniej 10Mbps.
jackfrompoland - Nie 03 Maj, 2015

Jaka karte pamieci polecasz?
Wojmistrz - Nie 03 Maj, 2015

Nic nie polecam, po prostu byle z legalnego źródła i o odpowiednich parametrach. Kup jakąś U1 i będzie git.
matys - Nie 03 Maj, 2015

Wojmistrz, nie bądź taki poleć mu coś :mrgreen:
Ja polecam Sandisk Extreme pro - cena spora ale wydajność Ci to wynagrodzi i wystarczy na długi czas...
Coś za mniej to: sandisk ultra lub sandisk ultra plus. Możesz zainteresować się też kartami Transcend 600x
I tak jak Wojmistrz wspomniał, tylko z zaufanego źródła.

komor - Nie 03 Maj, 2015

jackfrompoland, krótko mówiąc, nie kupujemy tego akurat towaru na Allegro od najtańszego sprzedawcy, tylko – drożej – w znanym sklepie. Jakim – sam sobie wybierz, ja czasem kupuję w MediaMarkt/Saturn, a jak mam czas na przesyłkę to Cyfrowe.pl czy Fotoaparaciki.pl czy czymkolwiek większym.

Chodzi o to, że z kartami pamięci łatwo naciąć się na podróby.

Wojmistrz - Nie 03 Maj, 2015

Pierwsze po otwarciu pudełka, to wsadzić w czytnik USB 3.0 i teścik. Ja używam ATTO + wypełnienie karty czymkolwiek i sprawdzenie zawartości.