|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - VEDES OPTIK 7X50 , JAK SKOLIMOWAĆ ?
mariuszek610 - Nie 03 Maj, 2015 Temat postu: VEDES OPTIK 7X50 , JAK SKOLIMOWAĆ ? Witam lornetka miała lekko przekrzywiony tubus okazało sie że był poprostu krzywo wkręcony , wykręciłem tubus i poprawnie wkręciłem jest prosto dolega lecz obraz jest minimalnie zdwojony , lornetka niema mimośrodów na obiektywach , w jaki sposób się reguluje taki typ bez mimośrodów ? Oto pacjent :
kot Sylvester - Nie 03 Maj, 2015
Może to coś pomoże ;
http://www.optyczne.pl/2....w_%281%29_.html
widoczek - Nie 03 Maj, 2015
Zdejmij obudowę pryzmatów (ten dekiel gdzie są napisy) i sprawdź czy do pryzmatów dochodzą takie małe śrubki. Jeśli tak to zobacz w którym miejscu pod okleiną obudowy są te śrubki i nimi wyreguluj kolimację
mariuszek610 - Nie 03 Maj, 2015
Problem rozwiązany są pierścienie mimośrodowe poprostu po odkręceniu osłonek obiektywów przysłaniała je jakby podkładka z baflami przezco ich nie zaówarzyłem skolimowałem narazie patrząc na różne obiekty w różnych odległościach jest ok lecz skoryguje jeszcze puźnym wieczorem jak sie jakaś gwiazdka pokaże . Taka ciekawostka dzięki której można wyeliminować w zaóważalnym stopniu odblaski świetlne a przede wszystkim uzyskać wyraźnie zaznaczoną granice okręgu obrazu poprzez wyczernienie boków soczewek
|
|