|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Canon EOS 60D i Canon 50 1.4
janqseven - Pon 04 Maj, 2015 Temat postu: Canon EOS 60D i Canon 50 1.4 Mam ciekawy problem z obiektywem wymienionym w temacie. Mianowicie potrafi on dawać FF rzadko BF. Ogólnie przy świetle żarówek daje często nieostry obraz dla porteru. Przy świetle dziennym wydaje się dawać lepszy rezultat - nawet obraz jak żyleta na 1.4.
Pytanie jest takie. Czy 60D jest za słabym aparatem (za słaby system AF) żeby poradzić sobie z Canonem 50 f/1.4 przy słabym świetle lub światłem w obiektyw? Może wymiana puszki na serię 1D dałoby lepsze rezultaty. Czy po prostu mam rozkalibrowany sprzęt (aparat obiektyw)
Wojmistrz - Pon 04 Maj, 2015
60D różnie sobie radzi z af przy świetle żarowym więc problemy mnie nie dziwią. Czy 1D sobie poradzi? Którego masz na myśli?
komor - Wto 05 Maj, 2015
Sporo aparatów gorzej działa przy świetle żarowym, z tym że chyba często zapominamy, że określenie „światło żarowe” często wiąże się dodatkowo z „było ciemno”. A że dodatkowo układ AF tego obiektywu nie jest raczej specjalnie precyzyjny, to w połączeniu z trudnymi warunkami może być kłopot.
Wojmistrz - Wto 05 Maj, 2015
Nie bardzo wypowiadam się w kwestii Canona 50mm f/1.4, bo posiadam analogiczną Sigmę, ale i ta na 60D potrafiła mieć problemy z celnością.
komor - Wto 05 Maj, 2015
Ja też nie mam Canona 50/1.4 ale na forum wielokrotnie były informację o tym, że jak na USM to jego precyzja bywa różna. Nie jest on „wzorcem metra” w każdym razie, jeśli chodzi o sprawdzanie niezawodności układu AF w aparacie, który chce się przetestować. Czy egzemplarz kolegi janqseven jest gorszy od średniej – tego nie wiem. Nie wiem jeszcze jak się ma w praktyce układ 60D w stosunku do 50D, ale z mojego doświadczenia wynika, że po przesiadce z 50D na 7D wzrosła mi zauważalnie celność i precyzja działania, nawet z moimi Sigmami. W ciemniejszych warunkach też jest łatwiej.
Przy ostrzeniu pod światło problemy mają wszystkie aparaty i obiektywy, jakie miałem okazję użytkować.
janqseven - Wto 05 Maj, 2015
Wojmistrz napisał/a: | ... Czy 1D sobie poradzi? Którego masz na myśli? |
Ogólnie chodzi o układ AF nowszych 1D, takich jak III cz IV. Ciekawi mnie praca AF 7D II w porównaniu do 6D. Planuję zakup zapasowego korpusu pod 50 1.4. Dlatego pytam.
|
|