forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Test Canona EOS 5D

Bad4Good - Czw 03 Kwi, 2008
Temat postu: Test Canona EOS 5D
Bardzo bym prosił redakcję optyczne.pl o test aparatu Canon EOS 5D. Wszyscy z niecierpliwością czekamy na 5D Mark II, co z pewnością zaowocuje bardziej przystępną ceną starszego modelu. Mimo, iż od jego premiery upłynęło już trochę czasu, to nadal zajmuje on wysoką pozycję i cieszy się zainteresowaniem bardziej wymagających użytkowników. Test tego aparatu w optyczne.pl z pewnością przyda się w ocenie dokonań konkurencji jak i przy premierze nowszego modelu. Z góry dziękuję ;)
minimalguy - Czw 03 Kwi, 2008

Jakbyś przeczytał chociażby test 35mm 1.4L Canona to być wiedzial, że "piątka" już dawno jest u optycznych na warsztacie. Pewnie niedługo test się ukaże. Cierpliwości
komor - Czw 03 Kwi, 2008

No a wątek niniejszy nadaje się do przeklejenia do Koncertu życzeń, gdzie jest jego miejsce. Bad4Good, poczytaj trochę regulamin albo chociaż tytuły wątków przyklejonych na samej górze forum :)
Arek - Czw 03 Kwi, 2008

Testu 5D raczej nie będzie. Za dużo czasu idzie na testowanie nowości. Można zerknąc do testu Nikona D3, gdzie jest jego porównanie do 5D i wyrobić sobie zdanie o obu aparatach.
komar_kzy - Czw 03 Kwi, 2008

Klapa Panowie, nie macie nic z FF od Canona. Fajnie było by poczytac test w waszym wykonaniu zwlaszcza tak rozpoznawalnego body jakim jest 5D. Mowiac szczerze, zamienilbym chetnie test 5D za 3 testy innych puszek takiego sony czy innych.
Arek - Czw 03 Kwi, 2008

Wyjdzie 5D MkII to będzie jego test i porównanie do 5D.
goltar - Czw 03 Kwi, 2008

Wygląda jednak na to że szybko nie wyjdzie, zapowiadana data premiery na 22.04.2008 ponoć jest już nie aktualna :(
Daimon - Czw 03 Kwi, 2008

Arek napisał/a:
Wyjdzie 5D MkII to będzie jego test i porównanie do 5D.

I to jest dobry pomysł. :smile:

KaleSony - Czw 03 Kwi, 2008

komar_kzy napisał/a:
Klapa Panowie, nie macie nic z FF od Canona. Fajnie było by poczytac test w waszym wykonaniu zwlaszcza tak rozpoznawalnego body jakim jest 5D. Mowiac szczerze, zamienilbym chetnie test 5D za 3 testy innych puszek takiego sony czy innych.

5d to przeszłość, liczy się przyszłość ( Sony )

Wujek_Pstrykacz - Czw 03 Kwi, 2008

Oj ta przyszłość z Sony jest jeszcze chyba bardzo odległa. :wink:
MM - Czw 03 Kwi, 2008

Znowu nasz wielbiciel "markowego" sprzętu uciekł ze szpitala i dorwał się do kompa :mrgreen:
KaleSony - Czw 03 Kwi, 2008

Pstrykacz napisał/a:

Odległość to pojęcie względne, ale patrząc jak Canon traci rynek w ekspresowym tempie na rzecz Nikona upadek tego kolosa na glinianych nogach jest bardziej niż pewny, należy oczywiście mieć na uwadze, że w momencie wejścia Sony w segment profi ( pod koniec roku ) Canon będzie tracił dwa razy szybciej - bo ktoś musi, Pentax nie ma co tracić, Nikon na bazie matryc Sony robi postępy, a Canon? . :roll:

mnich - Czw 03 Kwi, 2008

Jak spadać to z wysokiego konia, a nie ze źrebaka.
Wujek_Pstrykacz - Czw 03 Kwi, 2008

KaleSony napisał/a:
Pstrykacz napisał/a:

Odległość to pojęcie względne, ale patrząc jak Canon traci rynek w ekspresowym tempie na rzecz Nikona upadek tego kolosa na glinianych nogach jest bardziej niż pewny, należy oczywiście mieć na uwadze, że w momencie wejścia Sony w segment profi ( pod koniec roku ) Canon będzie tracił dwa razy szybciej - bo ktoś musi, Pentax nie ma co tracić, Nikon na bazie matryc Sony robi postępy, a Canon? . :roll:

Niechce być złośliwy ale właśnie trafił mi się niezły numer z siedemsetkami. Gdy to wyjaśnię to nie będzie koledze w smak. Taki aparat, a ......

Bad4Good - Czw 03 Kwi, 2008

komor napisał/a:
No a wątek niniejszy nadaje się do przeklejenia do Koncertu życzeń, gdzie jest jego miejsce. Bad4Good, poczytaj trochę regulamin albo chociaż tytuły wątków przyklejonych na samej górze forum

Dzięki za radę, ale czytanie regulaminu o 3 w nocy może przyspożyć trudności, zwłaszcza jak się nie spało 2 dni :razz: Tak czy owak dzięki za zainteresowanie wątkiem. Porównanie 5D z nowym Markt II to rzeczywiście dobry pomysł i już się nie mogę doczekać premiery. A co do lidera na rynku aparatów nie jest dla mnie istotne czy będzie to Canon czy Sony - zależy mi głównie na jakości, a Canon mi tą jakość oferuje. Szkoda tylko, że za tak duże pieniądze, ale cóż... Pozdrawiam! :wink:

koraf - Czw 03 Kwi, 2008

goltar napisał/a:
Wygląda jednak na to że szybko nie wyjdzie, zapowiadana data premiery na 22.04.2008 ponoć jest już nie aktualna :(

Czyżby znów jakieś problemy ? tym razem z ... ? to pewnie jesień ?
Wiesz coś więcej ?

Teraz widzę ,że jeszcze nie zdarzyło mi się zadać cztery pytania w jednym poście :mrgreen:

dawid_ - Pią 04 Kwi, 2008

KaleSony napisał/a:

Ciekawe ile można na tym zarobić?

Na razie Sony to g.. delikatnie mówiąc. Jakość wykonania i parametry wszystkiego poniżej A700 są żałosne. Porównwaj a350 chociażby z D80. Nikon to Twoja "przeszłość", a alfa "przyszłość". Wolę jednak D80.

igorax - Pią 04 Kwi, 2008

KaleSony napisał/a:
Pstrykacz napisał/a:

Canon nie pozwoli sobie na upadek, to Sony biegnie na glinianych nogach przez płotki, Canon dość mocno sobie siedzi, bo ma wiele doświadczenia w branży; właśnie dlatego nie wierzę w jego totalny upadek. Straci coś w rynku, trudno, jak dla mnie nie musi być nr 1 -dzięki temu będzie bardziej się starał. Na szczęście Sony w segmencie profi z tym co reprezentuje na dzień dzisiejszy raczej nie doścignie Canona i Nikona. Zmiany na rynku są potrzebne.
Aparatu Sony na pewno nie kupie, a oczywiście kupię (jak mi się wypali) nowy panel LCD do domu.
Przepraszam za OT

Data premiery MK2 22.04.2008 jakie to źródło??

goltar - Pią 04 Kwi, 2008

igorax napisał/a:
Data premiery MK2 22.04.2008 jakie to źródło??

http://www.photographybay...specs-revealed/

koraf napisał/a:
Czyżby znów jakieś problemy ? tym razem z ... ? to pewnie jesień ?
Wiesz coś więcej ?

Nie, nie wiem nic więcej :smile: , tylko plotki z różnych stron internetowych takich jak TA czy TA.

Arek - Pią 04 Kwi, 2008

Niedługo się wyjaśni. Jeśli coś będzie się działo 22 kwietnia, to na dniach redakcje dostaną zaproszenie na konferencję prasową Canona.
KaleSony - Pią 04 Kwi, 2008

dawid_ napisał/a:
KaleSony napisał/a:

Ciekawe ile można na tym zarobić?

Na razie Sony to g.. delikatnie mówiąc. Jakość wykonania i parametry wszystkiego poniżej A700 są żałosne. Porównwaj a350 chociażby z D80. Nikon to Twoja "przeszłość", a alfa "przyszłość". Wolę jednak D80.

D80 to akurat bardzo słaby produkt Nikona, dostał po głowie od Pentaxa k10 i A100, i był stawiany w testach z kiepskim 400d, także to mówi samo za siebie.

Poza tym mało kto się przesiadał z d50 i d70 na ten marketingowy odgrzewany kotlet, a wielu którzy się przesiadali, żałowali bardzo szybko, bo już lepiej było brać d200. A fale przesiadek widać dopiero teraz na D300, szczególnie ucieczkę z systemu Canona.

Poza tym nie rozumiem dlaczego obrażasz użytkowników Minolty, świadczy to o twoim niskim poziomie jaki prezentujesz. Wcześniej Minolta była bardzo cenionym producentem, teraz te aparaty mają logo Sony, ale są tworzone na bazie myśli konstrukcyjnej Minolty, tyle że ze znaczkiem Sony, także nie pisz że to gówno. Dałeś się omanić, zapłaciłeś więcej za tak naprawdę mniej, a teraz sączysz jad, nie moja wina że tak łatwo Tobą manipulować. Następnym razem przemyśl zakup.

Daimon - Pią 04 Kwi, 2008

Ja bym na kolegę KaleSony w ogóle nie zwracał uwagi.
Jego posty są o niczym. A jeśli chodzi o jego zapał do prowokowania i zamiłowanie do propagandy, to my tutaj na forum spędzamy 5 minut dziennie z wykwitami jego umysłu, on natomiast musi wytrzymać ze sobą 24 godziny na dobę.
Także to już jest dla niego wystarczająco przykre, więcej dokładać mu nie trzeba. :wink:

Ostegolectric - Pią 04 Kwi, 2008

panowie, troszke spokojniej prosze :razz: a tak swoją drogą nigdy nie słyszałem od zadnego użytkownika D80 że to slaby produkt nikona i że wolałby sony A100 od którego owy Nikoś dostał po głowie :mrgreen: :twisted:
dawid_ - Pią 04 Kwi, 2008

KaleSony napisał/a:
D80 to akurat bardzo słaby produkt Nikona, dostał po głowie od Pentaxa k10 i A100

Dramat! Miałeś w ręce a100 i D80? Porównywałeś? Popatrz na wizjery, punkty ostrości, szybkość AF, pomiar światła, o wykonaniu u ergonomii nie wspomnę.

Tutaj masz sample z a350. Już przy ISO 400 są szumy na całkowicie nieakceptowalnym poziomie. Pominę fakt, że zdjęcia były robione szkłami, których wartość często 2, 3 krotnie przekraczała wartość korpusu. Już widzę amatora z a350 i szkłem z 6 tyś. Mój 4-letni E-1 tak samo szumi..

Teraz proszę Cię, rzuć okiem na sample z Canona 40D. Aparat po cash back kosztuje poniżej 3 tyś zł. Co byś wolał?

P_M_ - Pią 04 Kwi, 2008

[quote="dawid_"]
KaleSony napisał/a:

Teraz proszę Cię, rzuć okiem na sample z Canona 40D. Aparat po cash back kosztuje poniżej 3 tyś zł. Co byś wolał?

Na wyspach jest duzy cashback i po obecnym kursie 40D kosztuje circa 2200pln. Tu masz linka do niezbyt taniego sklepu, ale wlasnie malem pod reka http://www.jessops.com/St...ly=False&comp=y

MM - Pią 04 Kwi, 2008

A ja mam sam sobie porobiłem sample z 450D. Ajajajjj.... Sony może robić pod siebie ze strachu bo ten mały aparacik rozwala jakością obrazowania małą sonoltę. :mrgreen:
Monastor - Pią 04 Kwi, 2008

MM, jak wyglądają zdjęcia z niego w porównaniu do 400-tki? Jest lepiej czy gorzej?
MM - Pią 04 Kwi, 2008

Nie mam pod ręką 400D, ale to co wychodzi z 450D bardzo mi się podoba. Coś na maila może podesłać?
Monastor - Pią 04 Kwi, 2008

MM, będę wdzięczny, adres mam zapisany w profilu ;)
Daimon - Sob 05 Kwi, 2008

Z tych sampli, które pokazało dperview, to tylko zdjęcie boksera na ISO 1600 pokazało brzydka strukturę szumów, na dole. Reszta cudnie wygląda. Udany aparat.
http://www.dpreview.com/g...os450d_preview/

MM - Sob 05 Kwi, 2008

Nigdy nie używałem redukcji szumów w aparacie. W 450D włączyłem przy ISO 1600 i "fajnie" te kolorowe ciapki "nikną". Nie rozdrapując krwi na cropie to dla początkujących ciekawe rozwiązanie.
komor - Sob 05 Kwi, 2008

Czemu w wątku o 5D rozmawiacie o samplach z 450D? Czyżby 450D dorównał jakością obrazowania 5D? :lol:
koraf - Pią 11 Kwi, 2008

komor napisał/a:
Czemu w wątku o 5D rozmawiacie o samplach z 450D? Czyżby 450D dorównał jakością obrazowania 5D? :lol:

Bo ten czas tak bardzo się dłuży ... :wink: do 22.04.08 może :?: