forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Kij do selfie - Panasonic GX7

GWR - Wto 05 Maj, 2015
Temat postu: Kij do selfie - Panasonic GX7
Moi Drodzy, szybkie pytanie - bardzo zależy mi na ustaleniu tego jak najszybciej, ponieważ w piątek wyjeżdżam na urlop, a "kija" chciałbym kupić jutro/pojutrze.

Otóż, poszukuję "kija do selfie", znanego również "kijem do samo**bki" lub też po prostu monopodem - potrzebny mi taki kij, który obsłuży konkretny model, chodzi mi o bezlusterkowca Panasonic GX7. Razem z obiektywem, baterią, etc. jak ustaliłem waży ok 560g.

Dużo z tych wszystkich kijów z allegro np. ma w opisie, że "udźwig" mają do 500g. Nie wyglądają one przesadnie solidnie na foto w aukcjach. Jako że i tak bluetooth (system z pilotem) nie zadziała, bo aparat ten bluetootha nie ma i bazował będę na samowyzwalaczu, to te wszystkie kwestie związane z bluetoothami, etc. nie są istotne.

Chodzi mi stricte o solidność wykonania i pewność, że pod ciężarem tego aparatu ten kijaszek się po prostu nie złamie. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie z aparatami podobnej wagi?

Moje zainteresowanie wzbudził taki oto kijek, który obejrzałem w sklepie i wyglądał w miarę solidnie - http://www.ceneo.pl/30199336

Dla rozluźnienia atmosfery, ponieważ zaraz pewnie zostanę odsądzony od czci i wiary za pytanie o "kijek do selfie", obrazek:

Wojmistrz - Wto 05 Maj, 2015

Niezłe. To do humoru fotograficznego trzeba było wstawić :)
GWR - Sro 06 Maj, 2015

Nie chciałbym jednak, żeby zabawny (moim zdaniem również) obrazek przysłonił postawione pytanie :)
Dżozef - Sro 06 Maj, 2015

Noo dalej kto z onanistów się przyzna do takiego sprzętu :lol:
mozer - Sro 06 Maj, 2015

GWR, ale Ty chcesz mieć głównie kijek do selfie, czy monopod do stabilizowania aparatu o podłoże?
cybertoman - Sro 06 Maj, 2015

Ten wyglada solidnie...
komor - Sro 06 Maj, 2015

GWR, to był chyba błąd, żeby na forum foto pytać o kijek do selfie. :)
Wojmistrz - Sro 06 Maj, 2015

Błąd chyba nie, bo to dziś typowe akcesorium fotograficzne dla co niektórych, ale nie upierał bym się na dwóch ostatnich słowach tytułu.
GWR - Czw 07 Maj, 2015

mozer napisał/a:
GWR, ale Ty chcesz mieć głównie kijek do selfie, czy monopod do stabilizowania aparatu o podłoże?

Pogłębiając spiralę potencjalnego hejtu - głównie kijek do selfie :)

cybertoman napisał/a:
Ten wyglada solidnie...

Niezłe ;]

Wojmistrz - Czw 07 Maj, 2015

Monopod z głowicą kulową też jest dobry, do tego znacznie bardziej użyteczny.
komor - Czw 07 Maj, 2015

Wojmistrz, robią tak krótkie i lekkie monopody, które spełnią równie dobrze rolę kija-samobija? Jednak to trochę inna specyfikacja – do lekkich aparatów, długość maks. metr (IMHO), ewentualna obsługa spustu migawki…
GWR - Czw 07 Maj, 2015

Dzięki pomocy na innym forum znalazłem takiego właśnie monopoda z głowicą kulową, który nie ma być może imponującego zasięgu, ale udźwig 800 g i jest przy tym lekki i mały po złożeniu - może komuś się przyda, więc wklejam:

http://fripers.pl/product...-FreePower.html