forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Panasonic LX100 - wrażenia użytkowników. Czy warto?

adf1985 - Czw 07 Maj, 2015
Temat postu: Panasonic LX100 - wrażenia użytkowników. Czy warto?
Witam,

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu Panasonica LX100.
Dotychczas robiłem zdjęcia lustrzanką, przy pomocy 10-22, 17-85 oraz 50 1.8.
Zauważyłem jednak, że powyższy zestaw nie jest przeze mnie wykorzystywany, w szczególności z uwagi na ciężar. Fotografią trochę się już w życiu pobawiłem i doszedłem do wniosku, że ogniskowe jakie potrzebuję w 90% przypadków to 24-80mm. Wobec powyższego stwierdziłem, że zakup LX00 będzie dobrym wyborem.

Jestem świadomy, że w tym kompakcie występuje dystorsja, szumy są akceptowalne do ISO mniej więcej 800. Jednakże waga lustrzanki sprawia, że ostatnio rzadko kiedy chce mi się robić zdjęcia. Potrzebuję coś małego, żeby wrzucić do plecaka i żeby nie wadziło, ale aby taki sprzęt umożliwił mi zrobienie zdjęć w większości warunków oraz znośnej jakości (zakładam, że ten Panas da mi mniej więcej 70% jakości lustrzanki).

Prosiłbym użytkowników opisanego Panasonica o podzielenie się swoimi wrażeniami z użytkowania. Czy aparat posiada jakieś istotne wady poza tymi, opisanymi w teście? Czy coś Was w nim denerwuje podczas użytkowania? Proszę o wasze wrażenia na temat tego sprzętu :) .

[ Dodano: Pon 18 Maj, 2015 19:50 ]
Sam sobie odpowiem, bo kupiłem :) .

Jakby ktoś szukał, to warto. Aparat poza opisanym efektem tęczy w wizjerze (który wg mnie jest ledwie widoczny) nie ma żadnych wad. Jakość zdjęć oceniłbym na ok. 70% możliwości lustrzanki APC - tak jak sądziłem w poprzednim poście :) .

Jedynie cecha w postaci zakresu ogniskowych 24-75mm może powodować u niektórych osób niechęć do zakupu. Jeśli ktoś potrzebuje ekwiwalentu 16mm albo 300mm, to będzie zadowolony tylko z lustrzanki. W przeciwnym wypadku, dla amatora ten aparat w zupełności będzie wystarczający.

margaret86 - Wto 02 Cze, 2015

Witam obecnie noszę się z pomysłem zakupu tego modelu. Czytałam różne opinie o tym aparacie z reguły są bardzo pozytywne. Podobają mi się jego wymiary i parametry, fakt że posiada wizjer i funkcję kręcenia filmów w 4k. Zastanawiam się jednak czy w tej , czy cenie nie lepiej wziąć może bezlusterkowca. Jakaś może porada? Jakie są największe wady?
Arek - Wto 02 Cze, 2015

Największą wadą jest to, że nie możesz mu zmienić obiektywu. Z drugiej strony w systemie u43 nie masz żadnego szkła, które choćby zbliża się parametrami do tego z LX100 (czyli 10.9-34 mm f/1.7-2.8). Najbliższe są 12-40 f/2.8 Olka i 12-35 f/2.8 Panasa, ale one same w sobie kosztują więcej niż LX100. Dlatego jeśli nie potrzebujesz więcej niż odpowiednik 75 mm nie zaprzątaj sobie głowy niczym innym i bierz LX100.
margaret86 - Sro 03 Cze, 2015

Nie, w zupełności mi wystarczy:) W opiniach z którymi się spotkałam przewija się, że ma dość wolny zoom. Czy to na tle konkurencji faktycznie ma jakieś znaczenie?
Wojmistrz - Sro 03 Cze, 2015

Szybkość jest dość normalna, a problem stanowi porównywanie z np megazoomami. Na tej właśnie różnicy się skupię. Jeśli od najkrótszej do najdłuższej ogniskowej mechanizm potrzebuje 1s, a przy znacznie większych krotnościach ogniskowych potrzebuje niewiele więcej czasu, to taki x3 daje wrażenie bardzo wolnego. Z drugiej strony jako operujący tym mechanizmem za pomocą przycisków, musisz mieć szanse na wyczucie ogniskowej. Taki problem jest częsty właśnie w megazooach, bo delikatne przesunięcie potrafi znacznie przelecieć zamierzony kąt widzenia.
Nie posiadając doświadczenia, nie będziesz w stanie stwierdzić czy to na prawdę wolno czy tylko takie opnie, bo dla ciebie będzie to normalnie.

Arek - Sob 06 Cze, 2015

Poza tym można używać do zoomowania pierścienia. Wtedy trafiasz na konkretne wartości ogniskowych.
margaret86 - Nie 07 Cze, 2015

Ok mam nadzieję, że w takim razie faktycznie jako laik nie zauważę. Dzięki za podpowiedź o pierścieniu:) A jakbyście ocenili AF i matrycę?
Arek - Nie 07 Cze, 2015

margaret86 napisał/a:
A jakbyście ocenili AF i matrycę?

W klasie kompaktów trudno znaleźć poważną konkurencję. AF celny i szybki, świetny też przy filmowaniu.
Matryca naprawdę bardzo dobra. Dobrze, że nie poszli w 16 czy 20 MPix. Te 12.8 Mpix w zupełności do
wszystkiego wystarcza, a przez to jakość obrazu jest bardzo dobra.

margaret86 - Pon 08 Cze, 2015

Kurcze może to zabrzmi głupio, ale zawsze myślałam, że im więcej Mpix tym lepiej... wyjaśnisz mi dlaczego dobrze że zostali przy 12.8?
niron - Pon 08 Cze, 2015

Nie piksele się licza a rozmiar i technologia matrycy.

Im matryca mocniej "upchana" pksealami( stosunek rozmiaru matrycy do ilośći pikseli) tym większe szumy, brzydsze kolory itp itd :) Dużo osób na forum to zawodowcy i jak pojadą Ci zwrotami to nie będziesz rozumiał zresztą jak ja gdy czyta 3/4 postów :D Ale- wszystko z czasem

Arek - Pon 08 Cze, 2015

margaret86, do amatorskich zastosowań 12.8 MPix aż nadto wystarcza. Zwiększenie liczby pikseli powoduje, że są one mniejsze, a to pociąga za sobą większe problemy z szumem i zakresem tonalnym.
margaret86 - Wto 09 Cze, 2015

Ok teraz już rozumiem. Dziękuję za zrozumienie;) Znalazłam na jednej ze stron z recenzjami taki komentarz: "Pomimo atrakcyjnych (na papierze) parametrów, oferowany przez niego obraz nie wygląda tak dobrze, jak to, co oferują najlepsze konstrukcje spotykane w aparatach Olympusa, czy Sony. Do tematu tego wrócimy w trakcie pełnych testów, ale już teraz możemy stwierdzić, że nasze spostrzeżenia dokonane podczas konferencji potwierdziły się: wizjer, w porównaniu z ekranem LCD (i efektami na końcowych zdjęciach) pokazuje obraz o nieco zniekształconej kolorystyce, co utrudnia kontrolowanie balansu bieli i innych parametrów. Oczywiście można pokusić się o samodzielne skalibrowanie wizjera, ale wymaga to pewnych umiejętności i dużej ilości czasu" , adf1985 wspomniał na początku tego tematu o efekcie tęczy. Moglibyście się do tego odnieść? Czy to faktycznie jest zauważalny problem?
dcs - Wto 09 Cze, 2015

margaret86 napisał/a:
oferowany przez niego obraz nie wygląda tak dobrze, jak to, co oferują najlepsze konstrukcje spotykane w aparatach Olympusa, czy Sony

-bo jak się robi bardzo duże powiększenia, lub ogląda na monitorze 100% http://www.dpreview.com/r...804249197742624
http://www.dpreview.com/r...163371876165607 albo wycina z kadru (zoom cyfrowy) to różnicę w ilości megapikseli widać
http://www.dpreview.com/r...mix-dmc-lx100/9

margaret86 napisał/a:
wizjer, w porównaniu z ekranem LCD (i efektami na końcowych zdjęciach) pokazuje obraz o nieco zniekształconej kolorystyce, co utrudnia kontrolowanie balansu bieli i innych parametrów. Oczywiście można pokusić się o samodzielne skalibrowanie wizjera, ale wymaga to pewnych umiejętności i dużej ilości czasu" , adf1985 wspomniał na początku tego tematu o efekcie tęczy.

-to efekt zastosowania technologii sekwencyjnego (jeden po drugim) wyświetlania kolorów w wizjerze. Podobno nie wszyscy to widzą.

Wojmistrz - Wto 09 Cze, 2015

margaret86, a może nie lepiej przejść się do sklepu, obejrzeć go na żywo, potrzymać, pstryknąć kilka fotek na swoją kartę i przeglądnąć je potem w domu?
margaret86 - Sro 10 Cze, 2015

Ok dzięki:) Teraz już chyba wiem wszystko. Wojmistrz byłam ale ja się na tym tak znam... naczytałam się różnych opinii, recenzji i testów i mi się mętlik w głowie zrobił.. chcę kupić porządny aparat na dłużej dlatego tak was męczę:)
dcs - Sro 10 Cze, 2015

Wizjer Ci potrzebny?

Pewnie wystarczyłby ci Canon G7x
i z mniejszym bólem zmieniłabyś jak potrzeby ci się skonkretyzują
... a na rynek trafią nowe ciekawe aparaty (teraz producenci będą musieli się bardziej postarać żeby coś sprzedać).

"na dłużej" elektroniki się nie kupuje.
(samochodów -też)

Wojmistrz - Sro 10 Cze, 2015

margaret86, koniec końców to twoje pieniądze. Pomimo kilku małych wad, aparat jest warty swojej ceny.
adf1985 - Sro 10 Cze, 2015

Napiszę, bo trochę czasu minęło od kiedy kupiłem aparat.

W zasadzie po prawie miesiącu użytkowania nie jestem w stanie wskazać jakichś wad. Aparat całkowicie spełnia moje oczekiwania odnośnie funkcjonalności i jakości zdjęć. Jego jedyną poważną wadą jest cena, ale to jest cena za jakość i uniwersalność na dobrym poziomie.

Jakbym miał się czepiać, to 75mm to za mało, przydałoby się tak ze 120mm, ale to fizycznie niemożliwe przy tej wielkości aparacie.
Druga sprawa, wizjer - jak świeci słońce, to trzeba zasłaniać oko przy wizjerze ręką, żeby nie raziło (chyba, że są jakieś specjalne nakładki, żeby osłaniały bardziej oko zbliżone do wizjera
).

Poza tym aparat nie ma żadnych wad. Jest po prostu doskonały, jeśli ktoś potrzebuje ogniskowych 24-75mm. Jakość zdjęć obłędna jak na kompakt, przy obróbce jest tak samo przyjemnie jak 600D, którego wcześniej używałem, z tym, że LX100 ma znacznie lepszą rozpiętość tonalną.

margaret86 - Pon 22 Cze, 2015

Kupiłam LX i jestem zachwycona:) Cały czas się uczę, ale jak na razie nie widzę absolutnie żadnych wad i problemów. Jak coś znajdę to się podzielę (oby nie!)
Co do wizjera to jak na razie nie jest to jakiś straszny kłopot (btw są takie nakładki??)

a co do kupowanie na dłużej. Fakt technologia szybko się starzeje, ale myślę, że na jakiś czas na początek będzie dobrze. Boję się że mi się apetyt zaostrzy za czas jakiś:D

LEX - Pon 22 Cze, 2015

Gratuluję.

http://www.dpreview.com/forums/post/54631257 ;)

Bad points
Screen isn't touch-sensitive and doesn't tilt.
Corner softness at 50-75mm unless stopped-down to f8.
Below average stabilisation for stills and video.
EVF sometimes suffers from rainbow artefacts for me.
No built-in flash.
No microphone input.
No built-in ND filter.
No exposure control via Wifi app.
Exposure controls too clicky for video use.
Moire on video could have been avoided.
1:1 square mode could use full sensor height.
No USB charging.
Body a little too large to be genuinely pocketable.

Arek - Pon 22 Cze, 2015

LEX, chciałeś popsuć jej humor?

margaret86, ciesz się nowym sprzętem i nie przejmuj malkontentami. Wady wymienione przez dpreview albo nie są wadami, albo drobnostkami, na które większość osób nie zwróci nawet uwagi.

Born2Be3 - Pon 22 Cze, 2015

LEX ja swojego LX7 sprzedałem i kupiłem LX100. Jakość obrazka jest zdecydowanie lepsza w LX100, a zakres tonalny zostawia w przedbiegach LX7, ale głównym czynnikiem determinującym zakup był wizjer którego w LX7 brak a kupno dedykowanego mija się z celem biorąc pod uwagę jego cenę.
margaret86 - Pon 22 Cze, 2015

szczerze? zupełnie mi to nie przeszkadza:) Nie jestem zawodowym fotografem, a ten model spełnia wszystkie moje oczekiwania a nawet więcej.
Wojmistrz - Pon 22 Cze, 2015

margaret86, gratuluję wyboru i życzę dobrego światła.
LEX - Sro 24 Cze, 2015

Born2Be3 napisał/a:
LEX ja swojego LX7 sprzedałem i kupiłem LX100. Jakość obrazka jest zdecydowanie lepsza w LX100, a zakres tonalny zostawia w przedbiegach LX7, ale głównym czynnikiem determinującym zakup był wizjer którego w LX7 brak a kupno dedykowanego mija się z celem biorąc pod uwagę jego cenę.

Nie chcę nikomu psuć humoru bo nie w tym rzecz.
Chodzi głównie o opłacalność tego aparatu w stosunku do tańszych modeli np lx7,rx100 itp teraz sam sobie odpowiedz czy jest przepaść i warto było nie oszukujmy się,wydając taką sumę odpowiesz tak. bo na nic innego o kompaktowych rozmiarach nie wymienisz już ;) . Z drugiej strony przesiadka w twoim wypadku z lx7 to nie tylko powód wizjera lecz dodatkowo brak umiejętności łączenia teorii z praktyką.
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
adf1985 napisał/a:
Poza tym aparat nie ma żadnych wad. Jest po prostu doskonały

Nie ma takiego aparatu.
W tej cenie minusów jest znacznie więcej ale...... ok

margaret86 - Czw 25 Cze, 2015

LEX napisał/a:

Nie ma takiego aparatu.
W tej cenie minusów jest znacznie więcej ale...... ok

Powiem tak... jak dla mnie jako amatora... jest doskonały i nie ma wad:) Ale ja aż tak głębokiej wiedzy nie mam...

Born2Be3 - Pią 26 Cze, 2015

LEX napisał/a:
Nie chcę nikomu psuć humoru bo nie w tym rzecz.
LEX napisał/a:
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

Choćbyś nie wiem jak się starał to i tak nie popsujesz :razz: Wszelkie porównywarki są dla mnie w tym momencie o kant d... Miałem LX7 mam LX100 i widzę różnicę w jakości gołym okiem, z resztą nie tylko ja. Jest to dla mnie niepodważalny argument stwierdzający o zasadności zakupu :) Za podobnej klasy sprzęt w przypadku bezlusterkowca z obiektywami musiałbym dać około 5k, a tak mam jeden aparat zamknięty w akceptowalnych rozmiarach i przede wszystkim w rozsądnych pieniądzach w odniesieniu do relacji cena - jakość.