|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - kamakura wp2 10x50
aras1988 - Nie 10 Maj, 2015 Temat postu: kamakura wp2 10x50 Witam szanownych forumowiczów. Chciałbym zapytać się doświadczonych użytkowników lornetek , co wiecie na temat kumakury wp2 10x50. Jak wygląda ona na tle np Nikona ex. Mam maczka 127 i brakuje mi na ten czas lornety do uzupełnienia Ale o tych parametrach gdyż ma być uniwersalna. Proszę o pomoc i pozdrawiam Arek
[ Dodano: Nie 10 Maj, 2015 19:48 ]
Nikt?
kivirovi - Nie 10 Maj, 2015
Jak ja zobaczyłem to zdebialem. Jest to bardzo dobra lornetka i uważam to za skandal i psucie rynku, żeby ja sprzedawać za 400zl. Powinni podnieść do 1000, a potem zrobić promocje za 699. Niestety mnie nie wysłuchali...
Ta lornetka ma wszystkie wady bardzo ładnie zoptymalizowane, w przeciwieństwie do EX ma mała AC i dystorsje. W ogóle nie ma się do czego czepic.
jaqb - Nie 10 Maj, 2015
A jak z transmisją / powłokami na wszystkich powierzchniach (EX skąpi)?
Co z rzeczywistą aperturą wobec np BA8 / test latarkowy?
Jeśli spełnia powyższe to naprawdę może być HIT
Nie robię takich testów przy ludziach. Moim zdaniem jest to hit. Ja testuje metoda biblijna: "spojrzał i zobaczył, ze były dobre".
jaqb - Nie 10 Maj, 2015
Czyli może mieć i 45mm apertury o niepokrytych pryzmatach lub obiektywach nie wspominając. IMHO za te pieniądze to możliwe
Do astro lub po ciemku może rozczarować niestety. EX-y też mimo dobrej prasy ponoć biorą "w kuchnię" od choćby DO Extreme.
Hm.. fajnie gdyby ktoś zaryzykował, pomierzył i opisał. Może autor wątku
widoczek - Nie 10 Maj, 2015
Ale skąd ten pesymizm i jakieś 45mm apertury? A dlaczego nie 47 albo i pełne 50? Lornetka ta ma powłoki FMC - czytaj na wszytskich powierzchniach są multi coated, nie jak np. jednowarstwowe fluorkowe na pryzmatach i częściowo w okularach w Nikonach EX
jaqb - Nie 10 Maj, 2015
Pesymizm na podstawie wyglądu. Pełnoaperturowe są cięższe i większe zazwyczaj, szczególnie przy tym polu (dobrze, dobrze też wiem, że istniał gdzieś, kiedyś CZJ .
widoczek - Nie 10 Maj, 2015
Nikon SE waży 900 gram i jest mały, a zapewniam Cię że obsługuje pełną aperturę.
To może najprościej autor zamówi i popatrzy przez nią, dokona pomiarów i podzieli się z nami wynikami Jak nie spasuje to jest dwa tygodnie na zwrot. Ktoś musi być tym pierwszym
No właśnie, jak by było 699zl to by podejrzeń nie było.
Porównywalem bezpośrednio z Kowa SV i Ecotone AD7. Wyraźnie lepsza od obu, od SV to nawet o 2 klasy. To jest IMHO zaginiona Minolta Arka.
jaqb - Nie 10 Maj, 2015
widoczek - SE to 12x50 (mniejsze pryzmaty wystarczą), ciut bardziej doświadczony producent i inna półka cenowa (materiały lżejsze)
kivirowi - od większej ceny lornetka by nie urosła jak mniemam ( patrz casus Fujinona
aras1988 - Pon 11 Maj, 2015
Hehe, dZiękuję bo na tym forum rozmowa rozwinęła się najbardziej. Jest tylko jeden problem, nie mam w tym temacie doświadczenia i ciężko będzie mi ja ocenić. Mimo to jestem prawie pewny, że wezmę tą kumakure z tego względu że o nikonie przeczytałem trochę złego apropo braku powłok i jeszcze jednej sprawie mianowicie o tej której już wspomnial kivirowi. Gdyby kosztowała więcej to była by pewnie lepsza dla wielu, którzy teraz będą ją krytykowac . Mam maczka więc wiem jak powinien wyglądać dobry obraz, bądźcie dobrej myśli. Pozdrawiam Arek
kivirovi - Pon 11 Maj, 2015
Jak przyjdzie to weź ja do jakiegoś sklepu i porównaj z EX, one są wszędzie.
aras1988 - Pon 11 Maj, 2015
Taki miałem plan
Guliwer - Wto 12 Maj, 2015
Czytałeś opinię użytkownika Michała nt. tej "kury" 10x50 WP2
http://www.optyczne.pl/in...rednica=0&sort=
aras1988 - Wto 12 Maj, 2015
Nie widziałem, myślałem, że będę pierwszy w Polsce. Hehe. W sumie nie ciekawe podsumowanie. Zależy mi przede wszystkim na astro, a Michał napisał, że wypada słabo. Jestem nowy na forum i nie wiem czy można napisać na pw, jeżeli tak będzie to dziękuję Ci bardzo za pomoc. Jutro pójdę porównać je w dzień , na noc niestety nie mogę mieć ich razem. Przynajmniej nie teraz. Pozdrawiam Arek
widoczek - Wto 12 Maj, 2015
A co to za Michał tak nagle wyskoczył. Raz pisze coś o luźnym pokrętle, zaraz potem o lepszej mechanice niż w Nikonach EX. Napisał jak potłuczony. Z tym słabym światłem też dziwnie, z czym on to porównywał? Z 7x50?
aras1988 - Pon 18 Maj, 2015
Mam już jakąś wstępną opinię z nocnych obserwacji. Kolega z astromaniaka kupił ją i co prawda na zaswietlonym niebie alE coś tam już przetestowal. Uznał, że zobaczył więcej gwiazd niż przez lornete 20x80 też z bak4. Spojrzał też w kierunku lamp i jakiś specjalnych odblaskow się nie dopatrzył. Może to i mało ale zachęca, Wy zapewne znajdziecie luki w tej opinii, ciekawy jestem Waszego podsumowania. Pozdrawiam Arek
[ Dodano: Pią 29 Maj, 2015 06:44 ]
Kura przyjechała, pierwsze wrażenia bardzo dobre. Mechanicznie jak nikon, czy optycznie jest ok napiszę jak trochę potestuje sprzecik. Niestety to jest moja pierwsza lorneta, ale po jakimś czasie napewno będę w stanie wychaczyc jej wady. Jedno mnie nastawia pozytywnie, mianowicie kura jest FMC, a nowsze nikony pod tym względem wypadają już gorzej. Pozdrawiam Arek
[ Dodano: Sob 06 Cze, 2015 15:14 ]
Powiem Wam, że jestem w szoku. Kura rozwaliła mnie na łopatki, nie widzę wad optycznych. Nie znam się na lornetkach , nie wiem nawet na co zwracać uwagę, ale wiem jedno jeżeli coś by mi przeszkadzało to zwrociloby to moją uwagę. Moją przygodę z obserwacjami rozpocząłem od zakupu maka, gdybym zaczął od jakiegoś lipnego refraktorka wiedzialbym co zyskalem, jakie wady wyeliminowalem. Z lornetką jest podobnie, może gdybym najpierw kupił taką za stowke to i w tym przypadku odczuł bym różnice i wiedzialbym co tamtej dolegalo. Wiem ,że jest to lorneta i tak tania ale jak dla mnie warta każdej złotówki. Widok wczoraj późno w nocy zaskoczył mnie. Nie wiedziałem, że lornetka z takimi nieduzymi obiektywami pokaże, aż tyle gwiazd. Skierowana na drogę mleczną zasypała mnie setkami gwiazd w polu widzenia, przeżyłem szok. Żeby podkreślić znaczenie tych słów zaznaczam, że od pięciu lat mieszkam w Poznaniu gdzie na pierwszy rzut oka widać kilka gwiazd. Byłem wczoraj przeszczęśliwy. Szok i niedowierzanie. Żebyście nie myśleli, że miastowy zobaczył więcej. Niż kontelacje i oszalał, bo wiem jak wygląda ciemne niebo, pod takim się wychowałem. Wczorajszy widok trochę przypomnial mi to niebo. Obraz piękny, ostry. Księżyc też dał czadu, po pierwszym wycelowaniu na niego, na wieczornym niebie stwierdziłem lipa, jednak do tego jest mak, ale tej nocy wstawal późno i też kura pokazała co potrafi. Ogólnie uważam, że te niecałe pięć stów bo tyle kosztuje w promocji to rozbój w biały dzień, tylko rozbójnikiem jestem ja, dokładnie to moja dziewczyna (bo to był prezent). Pozdrawiam Arek
[ Dodano: Sob 06 Cze, 2015 15:15 ]
Przeczytajcie powyżej złe wstawiłem
[ Dodano: Sob 06 Cze, 2015 15:16 ]
Oko
[ Dodano: Sob 06 Cze, 2015 16:12 ]
Dlaczego nie wyskakuje jako znów wiadomość?
[ Dodano: Sob 06 Cze, 2015 16:16 ]
Sorry nowa
widoczek - Sob 06 Cze, 2015
To forum tak ma, jeśli nikt inny nic nie napisze to wiadomości są dopisywane do ostatniego postu
Arek - Sob 06 Cze, 2015
Ale nie przegapimy
aras1988 - Sob 06 Cze, 2015
Spoko
kivirovi - Nie 07 Cze, 2015
"Kiwi popatrzył i widział, ze było dobre"
Moim zdaniem wp2 to poziom optyki i wykonania Olympus expsi, a pole widzenia jak w Action Ex.
aras1988 - Pon 08 Cze, 2015
Dzięki kivirovi.
|
|