|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka ~3000zł
JuroTheDragon - Pon 11 Maj, 2015 Temat postu: Lustrzanka ~3000zł W życiu nie miałem do czynienia z aparatami lepszymi niż kompaktowy za 200zł. Wiem, że istnieją tematy do tej kwoty, lecz mam swoje zapytania.
Zajmuję się rysunkami tradycyjnymi jak i grafiką rastrową wykonywaną w Photoshop/Sai za pomocą tabletu. Interesuje mnie aparat, który potrafi zrobić wysokiej jakości zdjęcie z bliska nie odbijając światła, np. ołówka/kredki gdzie wiecznie mam z tym problem.
Starałem się porównywać aparaty i to bez większego rezultatu bo naprawdę nie wiem na co zwracać uwagę. Oczywiście także interesuje mnie nagrywanie wideo z FullHD. Żadne udogodnienia typu gps/wifi nie są mi potrzebne. Jeżeli polecacie mi do tego jakiś obiektyw oczywiście mógłbym kupić, ewentualnie dopłacić do ~600zł za lepszy aparat. Nie wykluczone, że będę robił zdjęcia poza domem, więc nie chcę być amatorem całe życie.
Chciałbym też kupić statyw taki, który mógłbym skierować bezpośrednio w dół lub za pleców, a najlepiej podam przykład: nagrywanie rysowania tak, aby było pod dobrym kątem widać to co pokazuje rysując na kartce papieru nie zasłaniając go.
Proszę o pomoc z waszej strony!
Wojmistrz - Pon 11 Maj, 2015
JuroTheDragon, rozumiem, że 3000zł to na zestaw z obiektywem.
Nie wiem czy ty się ze mną zgodzisz, ale pewnie część forumowiczów tak. Przeznacz połowę na aparat, a drugą na źródła wiedzy. Przyda się także, wspomniany przez ciebie statyw i odpowiednie oświetlenie. Twój problem z odbiciami, to myślę głównie brak wiedzy w temacie, więc nawet aparat za 10000zł nie pomoże.
komor - Pon 11 Maj, 2015
JuroTheDragon napisał/a: | Interesuje mnie aparat, który potrafi zrobić wysokiej jakości zdjęcie z bliska nie odbijając światła, np. ołówka/kredki gdzie wiecznie mam z tym problem. |
To nie kwestia aparatu a oświetlenia i odpowiedniego ustawienia sprzętu. Jak napisał Wojmistrz, bez pewnej nauki się nie obejdzie.
JuroTheDragon napisał/a: | Chciałbym też kupić statyw taki, który mógłbym skierować bezpośrednio w dół lub za pleców |
Jest trochę statywów, które pozwalają położyć swoją kolumnę centralną w poziom i wtedy fotografować/filmować z góry. Jeśli nogi są odpowiednio wysokie to się to nawet jakoś sprawdza. Ja to robię z nogami Manfrotto 055XProB, ale jest obecnie dostępnych trochę więcej takich rozwiązań, część jest tańszych i być może wygodniejszych. Może ktoś coś jeszcze doradzi.
Tutejszyn - Pon 11 Maj, 2015
JuroTheDragon, ale dlaczego w takim razie musi to być aparat? Nie lepiej kupić kamerkę? Na kamerach nie znam się w ogóle, ale gdybym jej potrzebował do takich celów, to przyglądnąłbym się takim wynalazkom jak GoPro.. Zresztą kamer jest cała masa.
Małe lekkie, można przyczepić do wszystkiego...
janqseven - Pon 11 Maj, 2015
Proponuję najtańszą lustrzankę nagrywającą filmy z kitowym obiektywem. Canon/Nikon
JuroTheDragon - Pon 11 Maj, 2015
Rozumiem, że z braku mojej niewiedzy mógłbym mieć problem zrobienie zdjęcia przy złym oświetleniu powodując przy tym, że te światło redukuje kolor farby/grafitu zjadając cieniowanie miejscowo. Lecz nawet jak mi się udało przy naturalnym świetle zrobić dobre zdjęcie to i tak jakością nie powalało. Po prostu starałem się opisać dokładnie do czego głównie chce używać aparatu bo może coś mi umyka. Kamerka jakoś nie kręci mnie, a nią na podwórku nie zrobię dobrego zdjęcia.
JuroTheDragon, Możesz mieć i jedno i drugie. Kamerki można dostać już za 300zet. Aparat z obiektywem jest ciężki. Filmowanie czymś takim, gdzie środek masy wychodzi poza punkt podparcia to rock and roll.. A jeszcze jak obiektyw będzie miał tendencje do wysuwania się, to już w ogóle.
Z doświadczenia fotograficznego wiem, że kolory najlepiej jest kontrolować już w post processie.
Przerobienie statywu to dla mnie nie problem jezeli nie jest z plastiku. Ostatecznie zespawam z żelastwa jak poznam zamocowanie. Czuję się jakby każdy mnie wyśmiewał w tym temacie. Widocznie szczery temat nie polepsza sytuacji, lecz ją pogarsza. Może dlatego tak się czuję bo młodziak ze mnie.
JuroTheDragon napisał/a: | Czuję się jakby każdy mnie wyśmiewał w tym temacie. | Niesłusznie..
każda lustrzanka działa podobnie. Myślę że nawet najtańsza da radę w twoim zastosowaniu. Mało osób tu robi to co ty, dlatego odpowiedzi mogą być śmieszne
janqseven, trochę dziwi mnie, że użytkownicy piszą mi o najtańszej jaka popadnie lustrzanka. Myślałem, że proponując cenę jaką mogę dać za lustrzankę to ludzie się domyślą, że nie traktuję tego jak zabawkę, która mogłaby mi się znudzić po tygodniu zabawy. Życie jest pełne niespodzianek. Opisując przykład wykorzystania prze zemnie takiego aparatu to mogłoby sprawić, że dany aparat może posiadać jakąś funkcję, która wspiera podobne sytuacje. Nie uważałem, że istnieje coś takiego ale czasem warto się zapytać.
Może Twój budżet przekracza potrzeby. Jakość FullHD uzyskujemy z tańszego sprzętu. Fotografowanie na wystawy fotograficzne i zarobkowo wymaga droższego sprzętu.
dcs - Pon 11 Maj, 2015
JuroTheDragon napisał/a: | Chciałbym też kupić statyw taki, który mógłbym skierować bezpośrednio w dół lub za pleców, a najlepiej podam przykład: nagrywanie rysowania tak, aby było pod dobrym kątem widać to co pokazuje rysując na kartce papieru nie zasłaniając go. |
Na jakiej (jak pochylonej) sztaludze rysujesz?
Jeżeli tak się sprawy mają to co polecasz? Zależy mi na dobrej jakości z własnie powodu też zarobkowego. By osoba zainteresowana zamówieniem rysunku tradycyjnego widziała dokładne realistyczne przykłady. Także mam swoje własne chęci do wykorzystywania aparatu w innych celach by się nie kurzył. Nikon D5200? Nikon D3200 wygląda jakby miał słabsze nagrywanie i o wiele mniej kl/s. Komentarze na temat nich są różne i trudno wybrać.
[ Dodano: Pon 11 Maj, 2015 22:17 ]
dcs, jeżeli chodzi o sztalugę? Nie posiadam. Używam specjalne kartki rozmiaru A4-A3 letraset do promarker/copic marker. Zwykłe kartki o gramaturze 200-300 i mieszanka użycia kredek akwarelowych, markerów, ołówka i tuszu. Zajmuję się tematyką fantasy, komiksy, bajkowate kolorowe rysunki. Rysuję normalnie siedząc przy biurku z odpowiednim oświetleniem.
Oba wymienione aparaty są przeznaczone dla amatorów (początkujących). Najlepiej zobaczyć oba aparaty w sklepie-który lepiej leży w dłoni. Jeśli chodzi o Nikona, najlepiej jak się wypowie użytkownik Nikona.
janqseven, to są pierwsze aparaty, które mi wyświetlił wujek google. Opinie są różne na ich temat temu tutaj staram się doinformować co będzie lepsze.
dcs - Pon 11 Maj, 2015
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sztaluga ludzie mylą z http://pl.wikipedia.org/w...rzyrz%C4%85d%29
a.. w poziomie,
myślałem, że im lżejszy aparat wybierzesz, tym prościej będzie go zamocować
https://www.youtube.com/watch?v=fXbATJc6rlU
https://www.youtube.com/watch?v=-4Z3YoexNbI
https://www.youtube.com/watch?v=nJII4skebms
https://www.youtube.com/watch?v=IoSniWYNsO0
https://www.google.pl/sea...6&bih=960&dpr=1
Te Nikony są bardzo podobne. Nie wiem czy zauważysz istotną różnicę
komor - Pon 11 Maj, 2015
JuroTheDragon napisał/a: | Nikon D3200 wygląda jakby miał słabsze nagrywanie i o wiele mniej kl/s. |
Ilość klatek na sekundę nie będzie miała dla Ciebie specjalnego znaczenia, bo i tak 25 kl/s wystarczy do Twoich celów aż nadto. Chłopaki piszą, że w sumie najtańszy sprzęt da radę, a moim zdaniem nie do końca tak jest, ze względu na to, że poza aparatem potrzebujesz jeszcze odpowiedniego oświetlenia, sensownego statywu, może jeszcze czegoś, a budżet nie jest z gumy. Ale faktem jest, że jeżeli chodzi o sam aparat i obiektyw, to cokolwiek z rodziny np. Nikonów serii 3000 lub (lepiej) 5000 będzie dla Ciebie OK. Możesz poczytać trochę w zbiorczych wątkach typu „Lustrzanka za 2000 zł” i podobnych, bo nie masz jakichś specjalistycznych potrzeb, tzn. nie ma aparatu z opcjami do fotografowania ołówka czy coś podobnego. Zostaw z 500 zł na statyw. Światło pewnie dostosujesz z już posiadanego, byle miało jakąś sensowną moc, żeby wspomóc aparat.
Wojmistrz - Pon 11 Maj, 2015
JuroTheDragon, statyw będziesz używał do filmowania, więc możesz używać go również do fotografowania. Efekt, jaki uzyskasz przy ISO100, czyli najmniej szumiącej, na tym samym obiektywie i oświetleniu, dla aparatu za 1000zł i za 5000zł będzie dość zbliżony. Poczytaj o fotografii produktowej, to dość zbliżone zagadnienie.
Możesz jeszcze nam napisać jakiej rozdzielczości końcowej potrzebujesz?
JuroTheDragon - Wto 12 Maj, 2015
dcs, jeżeli chodzi sztalugę z tym czymś to na pewno się nie pomyliłem. Nie wyobrażam sobie bym w jakikolwiek sposób używał sztalugi. Nie maluje farbami na płótnie czy coś.
wojmistrz 3508x4961, najmniej 300DPI
Wojmistrz - Wto 12 Maj, 2015
Znaczy A3.
Suma summarum, aż się prosi zaproponować albo Nikona D5300 lub D5500, albo Canona 750D lub 760D.
|
|