forum.optyczne.pl

Filmowanie cyfrowe - nagrywanie z greenscreenem - jak pozbyć się odbić tła?

hawli - Pon 11 Maj, 2015
Temat postu: nagrywanie z greenscreenem - jak pozbyć się odbić tła?
Hej, nagrywam filmy na tle greenscreena, o ile wycinanie tła na filmach z ludźmi nie stanowi już dla mnie problemu, to nie mogę sobie poradzić z wycinaniem tła z kadrów gdzie są przedmioty.
Chodzi mi o to, że zielone tło odbija się w przedmiotach (np. blacie biurka), w efekcie wycinając tło wycinam też fragmenty tych przedmiotów. Nie mogę sobie z tym poradzić. Zmieniałem ustawienie oświetlenia, próbowałem też stosować filtr CPL ale nie dałem nim rady całkowicie usunąć tych odbić.
Jak sobie z tym poradzić? Czy to kwestia materiału z jakiego mam tło? (Jest to zwykłe materiałowe tło fotograficzne.) Czy to kwestia odległości tła od przedmiotu?

komor - Pon 11 Maj, 2015

Kwestia odległości na pewno, myślę że także stosunku światła padającego na zielone tło a tego padającego na przedmiot. Oświetl mocniej przedmiot.
Tutejszyn - Wto 12 Maj, 2015

Zielone/niebieskie tło chyba tylko pomaga wydzielić z kadru wybrane elementy, ale jak w Twoim przypadku nie nadaje się do wszystkiego. Jeśli nie da się w ten sposób, to powinno być jakieś narzędzie do ręcznego wskazania granicy, pomiędzy elementami potrzebnymi i tymi do wycięcia. Być może filmik nie da Ci właściwej odpowiedzi, ale może wskazać kierunek, w jakim należy szukać rozwiązania Twojego problemu. Filmik
Preskaler - Wto 12 Maj, 2015

Każdym narzędziem trzeba nauczyć się posługiwać. To tak jak by ktoś miał pretensje, że zakupiona przez niego motyka wycina nie tylko chwasty ale i kwiaty. Trzeba (niestety) tą motyką umiejętnie się posługiwać.żaden komputer tego za nas nie zrobi , choć czasem może pomóc. Podstawą jest staranne przygotowanie planu. Biurko należy wybrać takie aby nie odbijało światła lub przykryć blat jakimś matowym materiałem (tkaniną?). Oświetlenie powinno być jak najbardziej rozproszone "green box" tak ustawiony aby nie "świecił" (nie odbijał światła) na użyteczny plan i jego elementy. Przecież jak spojrzysz w wizjer to od razu widać co jest zazielenione. Jest trochę z tym zabawy ale po pewnym czasie dojdziesz do wprawy i błyskawicznie będziesz wiedział co i jak należy poustawiać.
Trzeba przy tym myśleć, przewidywać i ćwiczyć czyli uczyć się trudnej sztuki trików filmowych.

Wojmistrz - Wto 12 Maj, 2015

hawli, po 1, przewiduję, że jesteś zbyt blisko tła; po 2, masz zapewne niedopracowane oświetlenie; po 3, do takich scen, w razie potrzeby używa się sprayów matujących, antyrefleksyjnych itp.