|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Tryb Manulany M/Pomiar Światła, korekta ekspozycji
dexdorma310878 - Wto 12 Maj, 2015 Temat postu: Tryb Manulany M/Pomiar Światła, korekta ekspozycji Proszę o poradę.
Próbuje opanować tryb Manualny, zauważyłem że Korekta ekspozycji nie reaguje na moją zmianę.
To znaczy zmienia się na drabince, ale na histrogramie i na LCD nie widać zmian
Czy w tym trybie M,nie ma tych zmian?
Drugie pytanie:
Pomiar Światła w trybie M:
jak mam punktowy nie reaguje na zmianę, czyli nie mogę wybrać najjaśniejszego punktu, czy tez tylko matrycowy mi zostaje i CW
komor - Wto 12 Maj, 2015
Ale o jakim kompakcie mówimy? Takie szczegóły są różnie implementowane w różnych aparatach i systemach. Np. w lustrzankach Canona do niedawna nie było korekty ekspozycji w trybie M, pojawiło się to zdaje się w najnowszym 7D II.
dexdorma310878 - Wto 12 Maj, 2015
[quote="komor"]Ale o jakim kompakcie mówimy? Takie szczegóły są różnie implementowane w różnych aparatach i systemach. Np. w lustrzankach Canona do niedawna nie było korekty ekspozycji w trybie M, pojawiło się to zdaje się w najnowszym 7D II.[/quote....canon g7x.prosze o odpowiedz na dwa pytania
[ Dodano: Wto 12 Maj, 2015 18:26 ]
CANON POWERSHOT G7X
Tutejszyn - Wto 12 Maj, 2015
dexdorma310878, przede wszystkim musisz zrozumieć, czym jest korekta ekspozycji i dlaczego została wprowadzona.
Aparat bez wbudowanej automatyki, nie wymaga osobnej funkcji korekty. Po prostu, aby zmienić ekspozycję, zmieniasz czas, albo przysłonę. Tak też jest w trybie "M" nowoczesnych aparatów. Korekta jest wyłączona, bo zmiany dokonujesz zwyczajnie manipulując czasem, albo przysłoną. Inaczej jest w trybie "A". Aby zmusić aparat do zmiany wyliczonych paramentów, potrzebujesz funkcji korekty, inaczej automatyka korygowałaby wprowadzone przez Ciebie korekty.
dexdorma310878 - Wto 12 Maj, 2015
A pytanie odnośnie pomiaru swiatla,dzięki za odp
dexdorma310878 napisał/a: | czyli nie mogę wybrać najjaśniejszego punktu | Nie bardzo rozumiem pytania.. W trybie M, przy kierowaniu aparatu na obiekt, nie zmienia się ani wartość przysłony, ani czasu. Więc nie zmierzysz w tym trybie parametrów dla "najjaśniejszego punktu". Trym "M" to tryb "M". Ustawiasz parametry ręcznie. Automatyka jest wyłączona. Nie zadziała pomiar, ani punktowy, ani matrycowy, ani CW*). Jeśli masz "drabinkę", to jedynie ona może podpowiedzieć, czy jest za jasno, czy za ciemno.
*) pomiar działa, ale nie wpływa..
komor - Wto 12 Maj, 2015
Tutejszyn napisał/a: | Aparat bez wbudowanej automatyki, nie wymaga osobnej funkcji korekty. Po prostu, aby zmienić ekspozycję, zmieniasz czas, albo przysłonę. Tak też jest w trybie "M" nowoczesnych aparatów. Korekta jest wyłączona, bo zmiany dokonujesz zwyczajnie manipulując czasem, albo przysłoną. |
Kiedy połączysz tryb M z funkcją AutoISO to wtedy pojawia się automatyka i pojawia się możliwość zaimplementowania korekty ekspozycji, co w P i chyba N jest od dawna, a od niedawna pojawiło się w C (może trochę wcześniej w jedynkach, nie wiem).
komor, chciałem wyjaśnić problem najprościej, bez wnikania w niuanse.
dexdorma310878 - Sro 13 Maj, 2015
Dziękuje za odpowiedź.Zamykam Temat
|
|