|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - LV 60D
janqseven - Wto 12 Maj, 2015 Temat postu: LV 60D Witam
Robiąc zdjęcia w trybie LV aparat raz przymyka przesłonę a raz nie . Jak to kontrolować?
Wojmistrz - Wto 12 Maj, 2015
Tyćkę precyzyjniej? Mi zamykał przysłonę całkiem na jednym szkle na podglądzie, ale to była wina obiektywu. Normalnie musiało być strasznie jasno, żeby przymknął przysłonę na LV.
janqseven - Wto 12 Maj, 2015
Wojmistrz, chodzi o to, że w trybie live view aparat po ustawieniu przesłony np. f/2 pokazuje obraz z przesłony f/1.4. Czasem przymyka do f/2 jak ustawię f/2. Raz przymknął sam bez zmian (ustawienie f/1.4). I nie wiem o co chodzi.
Ale chodzi ci o to że przymyka na samym podglądzie, czy że wykonał zdjęcie nie tak jak je planowałeś? czy mówimy o trybie M?
Wojmistrz, chodzi o przymykanie albo nie przymykanie (zazwyczaj) na żywo (w podglądzie) tryb M
komor - Wto 12 Maj, 2015
janqseven, ale Wojmistrz pyta czy chodzi tylko o pracę podczas podglądu LV, czy o to, że ustawiłeś f/1.4 a w EXIF gotowego zdjęcia masz f/2. W trybie M moim zdaniem nie powinno się to samo zdarzyć.
komor, Nie mam zastrzeżeń do EXIF/ów, tylko do tego że na żywo nie przymyka przysłony albo przymyka. Nie umiem tego jaśniej wyjaśnić
Jak przyciśniesz lekko spust migawki, to aparat dostosuje się by optymalnie pokazać podgląd. Jeśli jest za dużo światła, to przymknie przysłonę, a jak za mało to podbije czułość. Ma to się nijak do zdjęcia oraz przy prawidłowo dobranych parametrach ISO/czas/przysłona.
Wojmistrz, nie wiem czy masz rację. Było tak przynajmniej dwa razy, że aparat przymykał przysłonę przy podglądzie na żywo jak gdyby zgodnie ze zmianą przesłony w opcjach. Co to znaczy optymalnie pokazać podgląd? W trybie M aparat pokazuje ciemno gdy parametry są takie, że zdjęcie będzie ciemne-raczej nie rozjaśnia.
Rozjaśnia lub ściemnia, kiedy mierzy AF.
komor - Wto 12 Maj, 2015
janqseven, jest dokładnie tak jak pisze Wojmistrz. Przy jasnym obiektywie czasem wpada na tyle dużo światła, że aparat przymyka na czas Live View, sam to u siebie obserwuję.
janqseven napisał/a: | W trybie M aparat pokazuje ciemno gdy parametry są takie, że zdjęcie będzie ciemne-raczej nie rozjaśnia. |
To zależy od tego czy masz włączoną symulację ekspozycji. Domyślnie pewnie jest włączona.
|
|