|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka do filmów oraz amatorskich zdjęć - używana 1.6k
Elderbary - Wto 12 Maj, 2015 Temat postu: Lustrzanka do filmów oraz amatorskich zdjęć - używana 1.6k WItam, w moim domu kiedyś była lustrzanka (jedna z pierwszych tych które były dostępne dla "wszystkich"). Przez swój ciężar zniechęciła rodziców i cały czas stawiają na aparat cyfrowy. Jest lekki, robi wystarczające zdjęcia idealnie nadaje się do wycieczek w góry (od schroniska do schroniska). Od pewnego czasu zacząłem interesować się kręceniem filmów i fotografią. Na razie mam skromny kanał na youtube nie wiąże z nim jakiś wielkich rzeczy lecz dzięki tej przygodzie coraz bardziej przykładam wagę do jakości. Przyszedł moment na zakup lustrzanki. Zaczne od tego dlaczego
1) Wymienne obiektywy
2) Możliwość doczepienia mikrofonu
3) Fotografia
4) Będzie to sprzęt stacjonarny i "krótko dystansowy"
5) Do zdjęć na wycieczki mam dobrą cyfrówkę
Moje typy to
Canon 550D
Canon 600D
Na początek myślę że wystarczy mi obiektyw kitowy + do tego mikrofon i z tego co się już orientowałem ludzie polecają Rode Video Mic stereo.
Co myślicie o takim zestawie ? Jeśli nadal będzie mnie ciągneło w tym kierunku to zakupiłbym lepszy obiektyw i w przyszłości zmienił aparat na coś lepszego
Wojmistrz - Wto 12 Maj, 2015
Jeśli masz wybór, to bierz 600D.
Ja używam dużo tańszego mikrofonu, TakStar SGC-598 i szczerze polecam.
Elderbary - Wto 12 Maj, 2015
Na razie się orientuje. Myślę że na wakacjach zacznę "polować" Z tego co czytałem to 550D zbytnio nie odstaje od 600D. A bez obrotowego ekranu daje sobię rade
Ten ekran to podstawa
Elderbary - Wto 12 Maj, 2015
Radzę sobie bez niego od ponad pół roku więc nie wymagam tego choć nie powiem przydałoby się Jeszcze mam pytanie jaki przebieg w lustrzankach jest dobry ?
Przy takich xxxD migawka jest na 50K więc sam sobie musisz odpowiedzieć.
Elderbary - Sro 13 Maj, 2015
Mam jeszcze pytanie ponieważ kręce recenzje czy do bliskich odległości opłacałoby się zakupić jakiś inny obiektyw ? O ile dobrze wyczytałem to odpowiedni na początek to canon 50mm 1.8 II
Wojmistrz - Sro 13 Maj, 2015
Jako ćwiczebne, może być, ale nie pokładał bym w nim nadziei na super jakość zdjęć. Do makro i podobnych, nawet przy takim stałoogniskowym warto pomyśleć o pierścieniach pośrednich, bynajmniej takim np 16mm.
Elderbary - Pią 15 Maj, 2015
Jeszcze trochę wyczytałem że taki najbardziej optymalny obiektyw to 18/25-135mm np sigmy Co o tym myślisz ? Sam nie wiem ale chyba wolałbym chyba dołożyć troszkę więcej na drugi obiektyw i mieć spokój. Chyba że myślę w złym kierunku ponieważ nie tylko chcę kręcić filmy z bliska.
Wojmistrz - Pią 15 Maj, 2015
Elderbary, niedawno był test Yongnuo 50mm f/1.8 i do filmowania wygląda na lepszy niż Canon. Jeśli chcesz zooma, to może lepiej Canona np 18-135 IS.
Elderbary - Pon 18 Maj, 2015
Chciałbym jakiś obiektyw który kręciłby dobrze z bliskiej odległości jak i lekko daleszej coś ala vlogi. Jednocześnie aby cena nie była wygórowana. (im niższa tym lepiej, oczywiście bez przesady)
Wojmistrz - Pon 18 Maj, 2015
Jeśli bym zbierał sprzęt do filmowania vbloga, przemyślał bym bezlusterkowca lub kompakt. Lustrzanka wymaga nieco więcej szczególnie przy filmowaniu, bo wymaga normalnego operatora. Jeśli musiał bym filmować lustrzanką, kupił bym ze względu na wygodę 600D, adapter M42 i kilka uniwersalnych szkieł jak Helios 55mm f/2, jakiegoś 24mm f/2.4 i 135mm f/2.8, statyw z głowicą ślizgową oraz wizjer. W 1600zł powinieneś się wyrobić. Pamiętaj, że podczas filmowania nie działa AF w lustrzankach.
Jednym z moich ulubionych uniwersalnych obiektywów do filmowania na pełnej klatce, jest 28-135mm f/3.5-5.6 IS, za to średnio lubię profesjonalnego 24-105 L. Ten 28-135 ma teoretycznie zamiennik w postaci EF-S 18-85mm IS, który daje zbliżony kąt do wspomnianego.
18-135 lub 18-200 były by bardzo uniwersalne dla ciebie.
Elderbary - Pon 18 Maj, 2015
Myślałem o bezlusterowcu lecz jednak zdecdowałem się na lustrzankę. Zdaję sobie sprawę żę nie działa AF podczas filmowania, z tym vlogiem to przesadziłem. Jakich firm polecałbyś 18-135 oraz 18-200 ? Nie jestem pewien czy nie wystarczyłby 18-135. Z jednej strony dla takiego lajka jak ja więcej cyferek to trochę lepiej lecz z drugiej strony czy 18-200 nie byłby za ciemny ?
Z tego co widzę 18-200 ma niższą cenę np http://www.accord-foto.pl...G8LjhoCncbw_wcB
Edit
Zanlazłem pełno kiepskich opinie o tamronie. Za to poszperałem i znalazłem 18-135 mm od Nikona
http://allegro.pl/najtani...5354998134.html
http://allegro.pl/canon-e...5364053845.html
Wojmistrz - Pon 18 Maj, 2015
Canona
dcs - Pon 18 Maj, 2015
Elderbary, lepiej z "IS" -stabilizacją.
Elderbary - Wto 19 Maj, 2015
Tak, tak jak będę kupował tylko ze stabilizacja. Dzięki Panowie za pomoc, gdzieś za 2 tygodnie zacznę polować myślę że na właśnie 18-135 od canona oraz canon 600d.
Sunders - Wto 19 Maj, 2015
Elderbary napisał/a: | będę kupował tylko ze stabilizacja. Dzięki Panowie za pomoc, gdzieś za 2 tygodnie zacznę polować myślę że na właśnie 18-135 od canona oraz canon 600d |
Jeśli 18-135 ze stabilizacją od Canona, to najlepiej Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM.
Elderbary - Czw 21 Maj, 2015
Znalazłem samo body 600D za 900 zł myślę że dam radę zbić cenę do 850 zł lecz przebieg to około 40k. Pchać się ? Do body Pan dorzuca 2 baterie i aparat jest po konserwcaji na które są papiery "czyszczenie luster, matówki ogólnej konserwacji wnętrza- koszt około 200 zł"
[ Dodano: Czw 21 Maj, 2015 18:47 ]
http://olx.pl/oferta/cano...html#1ce71aa286
[ Dodano: Sro 03 Cze, 2015 21:11 ]
Mógby ktoś polecić jakiś statyw (im taniej tym lepiej) do filmowania chyba najlepiej z głowicą 3D? Znalazłem coś takeigo http://fripers.pl/product...-FreePower.html lecz ciężki oraz nie można go już kupić da się coś lepszego złożyć/kupić do 350 zł ?
|
|