forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Canon 40d tryb AV + lampa

niron - Wto 12 Maj, 2015
Temat postu: Canon 40d tryb AV + lampa
Witam.

Zastanawia mnie pewna rzecz.

Fotografując np pokój w trybie av bez lampy aparat ustawia czas 6" po otworzeniu lampy( wbudowanej) 2".

Zrobiłem kilka próbnych zdjęć i przy czasach rzędu 1/60 zdjęcia wyglądają okej( ciut za ciemno ale nie aż tak żeby zwiększać czas na 2"), pytanie czemu aparat przyjmuje tak długie czasy. Ogólnie mam wrażenie że tryb AV gubi się podczas pracy z wbudowaną lampą, chyba że wynika to z ustawień ?

Sterowanie lampy wbudowanej :
tryb błysku e-ttl II
tryb synchr. z 2 zasłoną
korekta 0
E-ttl II wielosegmentowa

Pozdrawiam

komor - Wto 12 Maj, 2015

Przeczytaj w instrukcji opis Custom Function: C.Fn I-7 Flash sync speed in AV mode.

Jakie ISO było przy tych 1/60 s a jakie przy wybranych przez lampę 2 s?

niron - Wto 12 Maj, 2015

Wszelkie parametry takie same. w AV iso 200 i f,45 w manualu jak sprawdzałem ustawienia dokładnie takie same

Kod:
0 : Autom.
1 : 1/250s (stały)Blokuje czas synchronizacji błysku równy 1/250 s w trybie automatyki ekspozycji
z preselekcją przysłony. (Na ciemnym tle, takim jak nocne niebo, fotografowany obiekt będzie zbyt ciemny

Czyli rozumiem żeby zablokować czas na 1/250 i e,w gdy trzeba ustawiać na auto

komor - Wto 12 Maj, 2015

niron, jak to ustawić to zależy od preferencji, ja generalnie mając lampę z automatyką sugerowałbym przejście na M, zamiast AV. Choć w przypadku lampy wbudowanej, której poziom doświetlenia jest niewielki, niekoniecznie to się sprawdzi. Potestuj. Jeśli jest ciemno to nie ma wyjścia, trzeba podbić ISO żeby mieć przyzwoite efekty.
niron - Wto 12 Maj, 2015

Dziękuje bardzo za pomoc :)
Wojmistrz - Wto 12 Maj, 2015

niron napisał/a:
f,45
F/4.5 czy f/45? Przy tym drugim nie zdziwiło by mnie, że pomimo lampy zjechał z 6" na 2". He he, normalnie pinhole.
niron - Wto 12 Maj, 2015

przysłona 4,5 :)
Dżozef - Sro 13 Maj, 2015

Jeżeli ISO ustawione jest na AUTO to wtedy po podłączeniu lampy Canony ustawiają je automatycznie na 400 niezależnie od panujących warunków oświetlenia. Jest to optymalna czułość dla lampy wbudowanej.
Możliwe w twoim przypadku że bez lampy autoISO aparat ustawił wysoko bo taka była potrzeba a następnie po podniesieniu lampy zmniejszył na 400 co wydłużyło czas ekspozycji światła zastanego.
40D przy matrycowym pomiarze światła standardowo nie doświetla.