forum.optyczne.pl

Lornetki - polarex 20x65

wm - Czw 03 Kwi, 2008
Temat postu: polarex 20x65
witam mój pierwszy post na forum, mam pytanie dotyczące tej lornetki

http://www.allegro.pl/ite...ex_zobacz_.html

czy warto w tej cenie, w sieci niestety nie znalazłem zbyt wielu informacji
z góry dziękuje za odpowiedzi

Waldek

Arek - Pią 04 Kwi, 2008

Ciekawa rzecz. Pierwszy raz widzę. Zewnętrznie bardzo przypomina BPC i Kronosy 20x60.
Pepin Krootki - Sob 05 Kwi, 2008

Porale... Polaler... Pola Raksa... Polare... Pora ralaksu!

(był kiedyś taki prześmieszny skecz Stanisława Tyma)

wm - Nie 13 Kwi, 2008

witam ponownie

Kronos praktycznie niedostępny,tento 20x60 też,więc nie zastanawiałem się długo i kupiłem
tego Porare...Polera...Polarexa 20X65!Powiem szczerze że lorneta mnie mile zaskoczyła jakością wykonania(mocna,solidnie wykonana,zero gumy i plastiku do tego stopnia że nawet dekle musiałem dokupić w Astrokraku!!!) Mechanikę mogę porównać tylko do swoich
tento 7x50 i 10x50 i muszę powiedzieć że ten polarex bije je na głowę.Mocny metalowy mostek nie daje możliwości rozogniskowania.Obiektyw 65mm z widocznymi powłokami w odcieniu niebieskim plus źrenica ok 3,2mm dają prawdopodobne powiększenie 20x.
Lornetka przy pow.20xjest jaśniejsza od tento 10x50 i już nie ma mowy o żółtym zabarwieniu obrazu.
Nie mam informacji na temat pryzmatów poza tym że są przyzwoicie "wklejone" i prawdopodobnie są na nich powłoki.Kształt źrenicy w normie,dystorsja również
niestety widoczna delikatna aberacja chromatyczna.
Minusem jest sabe wyczernienie tubusów.Lornetkę posiadam od tygodnia i używam jej do
obserwacji samolotów na przelotowej.
Konfrontacja z kultowymi powerami mile widziana!!! :wink:

pozdrawiam

wm