forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Jakość ekranu LCD w Canonie 5D

komor - Pią 04 Kwi, 2008
Temat postu: Jakość ekranu LCD w Canonie 5D
Trafiłem na taki oto ciekawy fragment w opisie/teście Canona 5D na stronie Kena Rockwella:

Improved Canon 5D LCD: My Canon 5D, bought around November 2006 when Canon was giving a $600 rebate and with a serial number beginning with 1, has the worst, dimmest and most off-color LCD I've ever used, just like the 30D. I hear that the latest 5Ds, as of at least December 2007, have an improved LCD, with serial numbers beginning with 2. I sure hope so! Yay!

Przekładając to z polskiego na nasze:
Ulepszony ekran LCD w Canonie 5D: Mój Canon 5D, kupiony około listopada 2006, kiedy Canon przy zakupie dawał rabat w wysokości 600$, z numerem seryjnym zaczynającym się od 1, ma najgorszy, najciemniejszy i najmniej wierny kolorystycznie ekran LCD jaki kiedykolwiek używałem, zupełnie jak 30D. Dochodzą mnie głosy, że najnowsze egzemplarze 5D (stan na grudzień 2007) mają ulepszone LCD i można je rozpoznać po numerze seryjnym zaczynającym się od 2. Mam nadzieję, że rzeczywiście tak jest!

Czy ktoś może potwierdzić te doniesienia?

mavierk - Pią 04 Kwi, 2008

pewnie domyślnie ma ustawiony na brightness - 0 po prostu :D
jaad75 - Pią 04 Kwi, 2008

W przypadku Kena R wszystko jest możliwe - to nie jest zbyt wiarygodne źródło informacji... :twisted:
koraf - Pią 04 Kwi, 2008

U mnie jest całkiem fajny i dobrze widać fotki przy podglądzie ( jeszcze lepiej po naklejeniu folii ochronnej) i nie wiem o czym pisze ten pan :mrgreen: aparat mam z 2007 a numer zaczyna się od 1 :mrgreen:
MM - Pią 04 Kwi, 2008

Nie wiem jaką masz folię, ale ta którą sobie ja nakleiłem (firmowana niezłą marką) była tak beznadziejna i tak fałszowała zdjęcia, że szybko ją zdarłem i od dwóch lat robię bez tego wynalazku. Teraz jest ok, choć od D300 dzieli ten wyświetlacz mała przepaść.
koraf - Sob 05 Kwi, 2008

MM napisał/a:
Nie wiem jaką masz folię, ale ta którą sobie ja nakleiłem (firmowana niezłą marką) była tak beznadziejna i tak fałszowała zdjęcia, że szybko ją zdarłem i od dwóch lat robię bez tego wynalazku. Teraz jest ok, choć od D300 dzieli ten wyświetlacz mała przepaść.

Folia z podwójnego poliwęglanu : http://allegro.pl/item326962598_326962598.html , muszę przyznać ,że nawet nie widać ,że jakaś folia jest naklejona :wink: i poprawia kontrast .
Niedrogie można spróbować .... ja kupiłem z myślą do komórki ale jak zobaczyłem jak oddaje kolory to nakleiłem na ekran LCD 5d.

007areka - Sob 05 Kwi, 2008

...tak, ja tez mam poliweglan i jest ok, i juz komus kiedys tu polecalem...trzeba tylko uwazac przy naklejaniu, bo na 3cale nieporecznie sie to naklada...
igorax - Sob 05 Kwi, 2008

007areka napisał/a:
...tak, ja tez mam poliweglan i jest ok, i juz komus kiedys tu polecalem...trzeba tylko uwazac przy naklejaniu, bo na 3cale nieporecznie sie to naklada...

faktycznie poprawia kontrast i czytelność (na 40D), czy to takie kłamstewko sprzedającego??

...wiesz co....to glupota powiedziec ze poprawia jakosc i tak marnego wyswietlacza w 40d, ale zdecydowanie wole na niego patrzec jak jest zalozony poliweglan, jest jakis taki bardziejszy na +, a i napewnwo nie przeszkadza w ocenie obrazu a to juz cos, i oczywiscie zabezpiecza przed porysowaniem( to dla bojazliwych o sprzet)...ja zdecydowanie polecam...juz nawet odklejalem, ciezko sie odkleja a poniewaz warstwy sie rozdzielaja ale powolutku da sie to skutecznie zrobic i napewno nie uszkadza wyswietacza(obudowy)...ja kupowalem u innego dostawcy niz kolega powyzej...
igorax - Sob 05 Kwi, 2008

007areka napisał/a:
...wiesz co....to glupota powiedziec ze poprawia jakosc i tak marnego wyswietlacza w 40d, ale zdecydowanie wole na niego patrzec jak jest zalozony poliweglan, jest jakis taki bardziejszy na +, a i napewnwo nie przeszkadza w ocenie obrazu a to juz cos, i oczywiscie zabezpiecza przed porysowaniem( to dla bojazliwych o sprzet)...ja zdecydowanie polecam...juz nawet odklejalem, ciezko sie odkleja a poniewaz warstwy sie rozdzielaja ale powolutku da sie to skutecznie zrobic i napewno nie uszkadza wyswietacza(obudowy)...ja kupowalem u innego dostawcy niz kolega powyzej...

dzięki za inf.

novy - Sob 05 Kwi, 2008

Ja mam na ekraniku naklejone coś takiego jak Glass Screen Protector, kumpel przywiózł mi to ze stanów - link

dla mnie to jest rewelacja, nie wyobrażam sobie żeby jakakolwiek folia chroniła ekranik lepiej niż szkło, zresztą czytałem opinie na temat folii i nie były one zbyt pochlebne w przeciwieństwie do opinie o szklanym protektorze, co więcej osłonka jest wykonana z 12 warstw które działają anty refleksyjnie i polepszają obraz a nie pogarszają tak jak folia.

...znajomy ma to dostac ze stanow, obejrze na zywo :smile: i porownam...
sober - Sob 05 Kwi, 2008

koraf napisał/a:
Folia z podwójnego poliwęglanu : http://allegro.pl/item326962598_326962598.html , muszę przyznać ,że nawet nie widać ,że jakaś folia jest naklejona :wink: i poprawia kontrast .
Niedrogie można spróbować .... ja kupiłem z myślą do komórki ale jak zobaczyłem jak oddaje kolory to nakleiłem na ekran LCD 5d.

Ta folia służy chyba raczej do maskowania zarysowań. Poza tym patrząć po zdjęciach powoduje że dużo bardziej od ekranu odbija się światło (a nie powiesz mi że to pozytywna cecha...)

Może prędzej coś takiego jako ochrona wyświetlacza?
http://allegro.pl/item336..._40d_bonus.html

sober napisał/a:
koraf napisał/a:

Ta folia służy chyba raczej do maskowania zarysowań. Poza tym patrząć po zdjęciach powoduje że dużo bardziej od ekranu odbija się światło (a nie powiesz mi że to pozytywna cecha...)

Może prędzej coś takiego jako ochrona wyświetlacza?
http://allegro.pl/item336..._40d_bonus.html

...ale to nie jest poliwenglan tylko poliuretan

koraf - Sob 05 Kwi, 2008

[quote="sober"]
koraf napisał/a:

"Ta folia służy chyba raczej do maskowania zarysowań. Poza tym patrząć po zdjęciach powoduje że dużo bardziej od ekranu odbija się światło (a nie powiesz mi że to pozytywna cecha...)"

Folia służy wg mnie do tego by ochronić ekran LCD przed zarysowaniami właśnie.
Jak jest już porysowany to :cry: .
Jeżeli chodzi o odbicia to wg mnie ta folia odbija dokładnie tak jak sam ekran LCD :roll:
Pisałem ,że prawie nie widzę różnicy czy jest folia czy jej nie ma.

sober - Sob 05 Kwi, 2008

007areka napisał/a:
...ale to nie jest poliwenglan tylko poliuretan

No wiem, tylko nie wiem co z tego wynika :) Lepsza? Gorsza?

...poczytaj specyfikacje...wedlug mnie lepszy jest poliweglan....ale moze sie myle...zaczekam jeszce na to cudo ze stanow co ma przyleciec kumplowi na a700, porownam wtedy z polieglanem...a zwykle folie sa do kitu....tymczsaem moze powrocmy do tematu bo MM znow sie bedzie pienil ....