|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filmowanie cyfrowe - Canon6D Regulacja przysłony podczas filmowania?
Zenon123 - Sob 16 Maj, 2015 Temat postu: Canon6D Regulacja przysłony podczas filmowania? Ktoś wyjaśni dlaczego w trybie filmowania w trybie Av nie mogę ręcznie ustawić przesłony
?
np. w trybie Tv można czas regulować pokrętłem.
w Manualu już można regulować przesłone ale wtedy trzeba wszystko ręcznie ustawiać co jest męczące i trudne w pewnych sytuacjach
obiektyw Canon f1.4 50mm
Wojmistrz - Sob 16 Maj, 2015
Chyba masz jakiś inny model 6D
Regulować podczas filowania bez zainstalowanego Magic Lantern możesz tylko w M. Przy preselekcji P, Tv, Av, możesz jedynie pokrętłem dodać lub odjąć EV.
M nie jest takie straszne przy użyciu AutoISO.
Zenon123 - Sob 16 Maj, 2015
Tzn w trybie filmowania ale przed rozpoczęciem nagrywania w:
Av nie moge regulować przesłony
w Tv moge kręcić czasem i ustawić a potem wlaczyc REC (w czasie nagrywania już nie moge zmieniać)
Wojmistrz - Sob 16 Maj, 2015
Masz ograniczony zakres czy nie działa wcale? Którego pokrętła używasz?
komor - Sob 16 Maj, 2015
Chyba sobie przypominam podobny wątek. Ale nie mogę go namierzyć.
Zenon123 - Nie 17 Maj, 2015
W Av nie moge wcale regulować, używam pokrętła głównego (to pojedyncze od góry patrząc)
to okrągłe pokrętło z przodu reguluje +/- EV
W Manualu pokrętłem z przodu reguluje sie przesłona, a tym z góry czas
Firmware wer: 1.1.4
Dżozef - Nie 17 Maj, 2015
Bo podczas filmowania masz tylko tryb M reszta pozycji jest traktowana jako tryb automatyczny.
Wojmistrz - Nie 17 Maj, 2015
Dżozef, czytaj!
Zenon123 napisał/a: | Tzn w trybie filmowania ale przed rozpoczęciem nagrywania w:
Av nie moge regulować przesłony
w Tv moge kręcić czasem i ustawić a potem wlaczyc REC (w czasie nagrywania już nie moge zmieniać) |
Zenon123, a ile pokazuje f/ przed rozpoczęciem filmowania?
Zenon123 - Pon 18 Maj, 2015
no zależy od światła samo sie zmienia, ale czasami przesadza, schodzi do f2.0 czy f1.4 a spokojnie na f3-5,6 można by nagrać z większym ISO
no nic, pozostaje manual
P.S. W innych modelach tryb też Tv, i Av jest traktowane jako AUTO czy mozna krecić przysłoną w trybie filmowania??
Wojmistrz - Pon 18 Maj, 2015
Masz ISO na auto?
W Av nie masz regulacji jak piszesz, więc jak masz ustawioną szybkość migawki?
|
|