|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Zakup filtru polaryzacyjnego 67mm
Lukk89 - Nie 17 Maj, 2015 Temat postu: Zakup filtru polaryzacyjnego 67mm Witam, przymierzam się do zakupu polara do mojego nikona d7100. Jako że test filtrów na stronie ma już kilka lat, to wolę się upewnić
Fotografia głównie krajobrazowa, kwota w okolicach 150-200zł, zastanawiam się nad marumi DHG P.L.D. , czy to dobry wybór, czy może pojawiło się coś porównywalnego a tańszego od czasu powstania testu filtrów?
Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi
Wojmistrz - Nie 17 Maj, 2015
Lukk89, mało mnie interesuje twoja puszka, za to interesuje, jaki masz obiektyw. Ja stosuję zasadę procentową, bo jaki sens jest kupić filtr za 200zł do obiektywu za 500?
Moja zasada (dość płynna) - UV 5%, CPL 10%.
litespeed - Pon 18 Maj, 2015
Przy wyborze filtra kluczową kwestia jest jego średnica - zależy od tego jaki masz obiektyw, a nie body.
Marumi to dobry budżetowy wybór. Ewentualnie Hoya.
Lukk89 - Pią 22 Maj, 2015
obiektyw kitowy 18-105 67mm
Wojmistrz - Pią 22 Maj, 2015
A planujesz zakup czegoś dodatkowego, do czego przyda ci się filtr 67mm?
Lukk89 - Sob 23 Maj, 2015
w najbliższym czasie raczej nie. W przyszłości na pewno, ale to na razie odległe plany
Wojmistrz - Sob 23 Maj, 2015
No to moim zdaniem wydatek większy niż 75zł to lekka przesada. Do takiego szkła kupił bym nawet zwykłą chińszczyznę za 20-30zł, bo i tak nie ma o co walczyć z jakością, a resztę wsadził do "świnki skarbonki" i zbierał na nowe sensowne szkło. Korzystam z różnych filtrów, w tym także taniej chińszczyzny i jakoś na utratę jakości nie mogę narzekać. To są zbyt małe różnice w byś je faktycznie odczuł, ale to moje zdanie.
|
|