|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Testy obiektywow na pelnej klatce
Allan - Pią 04 Kwi, 2008 Temat postu: Testy obiektywow na pelnej klatce Witam wszystkich.
Warto by bylo chyba zaczac wiecej testow obiektywow na pelnej klatce.
Pisze to nie tylko dlatego ze sam to mam ale dlatego ze wkrotce (w niedalekiej przyszlosci jak kto woli)
pelna klatka bedzie standardem nawet w amatorskich aparatach.
Co o tym sadzicie?
igorax - Pią 04 Kwi, 2008
nie zgodzę się z tym że FF będzie wszędzie - we wszystkich konstrukcjach, jak sądzę wielkie koncerny mające APS-C i obiektywy do nich tak łatwo nie zrezygnuje z rzeszy posiadaczy tego systemu, tak więc nie martwiłbym się tak bardzo, bo i konstrukcje aparatów APS będą się pojawiały jak i szkła do nich jeszcze dlugo.
FF pozostanie raczej poza zasięgiem amatorów, czy entuzjastów.
Mysza - Pią 04 Kwi, 2008
igorax napisał/a: | nie zgodzę się z tym że FF będzie wszędzie - we wszystkich konstrukcjach, jak sądzę wielkie koncerny mające APS-C i obiektywy do nich tak łatwo nie zrezygnuje z rzeszy posiadaczy tego systemu, tak więc nie martwiłbym się tak bardzo, bo i konstrukcje aparatów APS będą się pojawiały jak i szkła do nich jeszcze dlugo.
FF pozostanie raczej poza zasięgiem amatorów, czy entuzjastów. |
Myślę, że masz rację. Pełna klatka ma swoje istotne wady i wymaga naprawdę dobrych obiektywów, co widać po testach konstrukcji pełnoklatkowych testowanych na 20D i 5D.
Zachłystywanie się jej możliwościami bez przyjmowania do wiadomości wad nie jest według mnie rozsądne.
Cześć tu Mysza.
komor - Pią 04 Kwi, 2008
Mysza napisał/a: | Pełna klatka ma swoje istotne wady i wymaga naprawdę dobrych obiektywów, co widać po testach konstrukcji pełnoklatkowych testowanych na 20D i 5D. |
A nie jest czasem odwrotnie? Starsze szkła pełnoklatkowe gorzej spisują się na APS-C, bo właśnie mała matryca ma większe wymagania? Owszem, wady na brzegach bardziej dokuczają na pełnej klatce, ale jak 12 megapikseli ściągamy z obszaru 36x24 a nie z 22x15, to stawiamy mniejsze wymagania wobec rozdzielczości szkła i tych wszystkich aberracji, krążków rozproszenia i innych mądrych słów. Przykład Olympusa pokazuje też, że mała klatka wcale nie oznacza uniwersalnie mniejszych obiektywów (głównie tele są mniejsze i lżejsze).
Ale może wyczerpanie się wojny na megapiksele zmusi producentów do nowego ruchu?...
Daimon - Pią 04 Kwi, 2008
Panowie, 5d jest dziś dostępny za 5,5 tys. złotych. Pamiętam, jak jakieś dwa i pół roku temu rozważałam okazyjny(!) zakup 20d za taką właśnie kwotę. Także technologia FF schodzi pod strzechy a my nawet tego nie czujemy.
P_M_ - Pią 04 Kwi, 2008
Czort wie, jak to bedzie z tymi matrycami. Szkla na FF i dla olka sa cholernie wymagajace, bo jedne musza rysowac pieknie na brzegach, a drugie dawac niesamowita rozdzielczosc. Ja z DX/APS-C jestem bardzo zadowolony i uwazam ten rozmiar za bardzo sensowny kompromis. Mam jednak pewne obawy, poniewaz pikseli w nieskonczonosc upakowywac sie nie da i kto wie, czy ci idioci z marketingu nie zafunduja nam przymusowej przesiadki na FF/FX, zeby pojsc za ciosem. Z drugiej strony sama przesiadka pewnie troche potrwa i tez nie predko nastapi (oby).
Moze nie mam racji, ale moje doswiadczenia ze swiata komputerow wyraznie na to wskazuja (per analogiam). Najpierw krecili czestotliwosci, teraz dokladaja rdzeni i wciaz zyluja MHz-e, chociaz programisci nie nadazaja z implementacja i optymalizacja kodu.
Swiat zwariowal. Mi moze troche brakuje megapixeli, bo mam ich tylko 6, ale jak spojrze na sample wyplute przez ostatnie nowinki (vide A350), to humor mi sie bardzo poprawia. O kompaktach juz chyba nie warto wspominac...
Allan - Pią 04 Kwi, 2008
Nie chce "krakac" ale spojrzmy co sie stalo z video.
Jeszcze pare lat temu nikt nie slyszal o HDV a troche wczesniej kamery cyfrowe DV
byly marzenien - wielokrotnie nie spelnionym pod "strzecha"
Dzisiaj, za niecale $1000 wychodzi model pelnej HDV kamery wielkosci kalkulatora
a 8Mpix aparty montuje sie jako dodatek do telefonow komorkowych.
Wiem ze jakosc takich ustrojstw jest jeszcze zenujaca ale to jest juz pierwszy krok
na drodze pt. "poczatek konca" albo odwrotnie jak komu pasuje:)
Chyba sie wiele zlego nie stanie jak bedziemy na takie zmiany troche przygotowani.
ArturMaly - Pią 04 Kwi, 2008
A nie lepiej przesiadka od razu na średni format??
MM - Pią 04 Kwi, 2008
Testy na FF są jak najbardziej naturalnym oczekiwaniem wielu fotografów bo już nie setki a tysiące 5D trafiło do ludzi i domagać się oni będą takich testów. A o małej przydatności pełnej klatki najgłośniej krzyczą ludzie, którzy takiego aparatu w życiu w ręku nie mieli.
koraf - Pią 04 Kwi, 2008
A ponieważ klient nasz Pan , to tylko patrzeć jak doczekamy się testów obiektywów na pełnej klatce .Jak wszyscy posiadacze 5d zaczną jednym chórem wołać o testy .... to pewnie w końcu
testujący ich wysłuchają ...
[ Dodano: Pią 04 Kwi, 2008 ]
A ponieważ klient nasz Pan , to tylko patrzeć jak doczekamy się testów obiektywów na pełnej klatce .Jak wszyscy posiadacze : 5d , d3 , 1d mk ....zaczną jednym chórem wołać o testy .... to pewnie w końcu testujący ich wysłuchają ...
Arv - Sob 05 Kwi, 2008
Jesteście za tym aby zrezygnować z testowania na APSC ?
Wujek_Pstrykacz - Sob 05 Kwi, 2008
Ja jestem za testowaniem na APS-C. Przynajmniej mam porównanie do poprzednich testów.
Allan - Sob 05 Kwi, 2008
Mozna natomiast na poczatku pojsc na kompromis i statystyke.
Wiadomo ze pelnej klatki uzywaja raczej pros a ci nie zaloza do 1Ds Mark III Tamrona
Natomiast uzytkownicy aparatow sredniej i slabej klasy nie kupia Canona 1200mm chociaz zdarzaja sie filantropi,
wiec odpowiedz nasuwa sie taka:
Obiektywy najwyzszej jakosci (ceny) testowac na pelnej klatce
Obiektywy sredniej jakosci (ceny) testowac na obu (podwojny test)
Obiektywy najnizszej jakosci (ceny) testowac na APSC
Czy jest to sensowny pomysl?
Albo druga wersja.
Testowac wszystko podwojnie
(w tym momencie zdaje sobie sprawe ze pistolety moderatorow i testujacych skierowane sa w miniaturke mojego zdjecia po lewej stronie )
MM - Sob 05 Kwi, 2008
Pstrykacz napisał/a: | Ja jestem za testowaniem na APS-C. Przynajmniej mam porównanie do poprzednich testów. |
Test na APS-C Canona 24-105/4 L nie pokazał np. jak ogromną (na FF) ma winietę ten obiektyw. A jest to "kit" do pełnoklatkowego 5D...
Arv - Sob 05 Kwi, 2008
Ja tylko zwrócę uwagę na wolumen sprzedaży puszek APSC i FF.
Rezygnacja z testowania na APSC jest wybitnie kiepskim pomysłem.
Monastor - Sob 05 Kwi, 2008
Niestety, jak testy na FF to tylko i wyłącznie w parze z testami na APS-C. Inaczej tego nie widzę. Nadal większość rynku należy do mniejszych matryc, a i w przyszłości raczej nieprędko się to zmieni.
Allan - Sob 05 Kwi, 2008
Oczywiscie masz racje, nigdy bym tego nie proponowal aby zaniechac. Ale warto chyba tez "zaczac" FF (przynajmniej tych z gornej polki)
jaad75 - Sob 05 Kwi, 2008
Allan napisał/a: | Nie chce "krakac" ale spojrzmy co sie stalo z video.
Jeszcze pare lat temu nikt nie slyszal o HDV a troche wczesniej kamery cyfrowe DV
byly marzenien - wielokrotnie nie spelnionym pod "strzecha"
Dzisiaj, za niecale $1000 wychodzi model pelnej HDV kamery wielkosci kalkulatora
a 8Mpix aparty montuje sie jako dodatek do telefonow komorkowych.
Wiem ze jakosc takich ustrojstw jest jeszcze zenujaca ale to jest juz pierwszy krok
na drodze pt. "poczatek konca" albo odwrotnie jak komu pasuje:)
Chyba sie wiele zlego nie stanie jak bedziemy na takie zmiany troche przygotowani. |
Tylko, że powszechne wprowadzenie kamer HDV nie jest niczym innym jak kamerową wersją megapikselowego wyścigu... Zobacz na wielkości matryc w tych pseudokamerkach...
Allan - Sob 05 Kwi, 2008
Zgadzam sie z tym. Obserwujac jednak wyscigi technologiczne ceny aparatow pelnoklatkowych takich jak 5D czy D300
zjada w dol i ustawia sie na poziomie osiagalnym dla coraz wiekszej ilosci amatorow.
Inaczej mowiac: proporcje uzytkownikow pelnej klatki do uzytkownikow malych sensorow bedzie coraz wiekszym ulamkiem.
Jest to proces nieodwracalny, idacy wprost proporcjonalnie z postepem technologii i spadku cen na towary ktore byly kiedys nowoscia.
Proponuje wiec wlasnie w takich proporcjach przynajmniej zaczac testy na ff aby zachowac rownowage
ArturMaly - Sob 05 Kwi, 2008
Allan napisał/a: | ceny aparatow pelnoklatkowych takich jak 5D czy D300 |
a optyczne i wszystkie inne serwisy podają że D300 ma matrycę DX 23.6 x 15.8 mm...
Czyżbyś tylko Ty znał prawdę??
MM - Sob 05 Kwi, 2008
Jedynym aparatem z FF dla amatorów jest obecnie 5D. Allan oczywiście się pomylił - to D3 ma pełną klatkę a ten już swoje kosztuje. Ale nasz kolega nie musi znać wszystkich cyferek bo zapewne woli robić zdjęcia a nie studiować tabelki z danymi.
Dingo - Sob 05 Kwi, 2008
MM napisał/a: | Test na APS-C Canona 24-105/4 L nie pokazał np. jak ogromną (na FF) ma winietę ten obiektyw. A jest to "kit" do pełnoklatkowego 5D... |
Obiektyw 24-70/2.8L też można nazwać kitem!
Są zestawy 5D z 24-70/2.8L sprzedawanymi w jednym wielkim pudle z dumnym napisem:
"Canon EOS 5D Professional Standard Zoom Kit" / "photo kit"
Szkoda tylko, że termin "kit" nie jest zróżnicowany na poziomie modeli xx0 i x0... ale może powoli idzie ku lepszemu
MM napisał/a: | Jedynym aparatem z FF dla amatorów jest obecnie 5D. |
Masz rację, MM - 5D to rzeczywiście zaczyna się robić puszka dla amataorów. Dość długo z moją piątką stanowiłem "egzotykę", bo byłem jednym z trzech osobiście znanych mi posiadaczy Canona 5D, a obecnie grono to liczy chyba już 10 osób i zdecydowana większość z nich to... amatorzy.
Ciekawe co będzie za rok
MM napisał/a: | Jedynym aparatem z FF dla amatorów jest obecnie 5D... |
I myślę, że tak pozostanie jeszcze dość długo (nie licząc oczywiście następcy 5D)... Przypuszczam, że FF w amatorskich korpusach, w cenie poniżej $2000, pojawi się dopiero za jakieś 2 lata i w tym segmencie będzie nadal współistniało z APS-C przez kolejnych parę lat.
A testować na FF oczywiście można, tylko trzeba wziąć pod uwagę, że w momencie upowszechnienia się FF, np. wszystkie testy rozdzielczości, trzeba będzie najprawdopodobniej powtarzać, bo nowe body FF będą miały niewątpliwie większe zagęszczenie pikseli niż obecne... Chciałem zauważyć, że Optyczne swego czasu odmawiało testowania szkieł do systemów, które nie dysponowały 10MP body APS-C, bo tyle ponoć wymagane jest do prawidłowej oceny rozdzielczości szkła - nie wiedzieć czemu, 8MP Canona było wystarczające...
[ Dodano: Sob 05 Kwi, 2008 ]
Dingo napisał/a: | Szkoda tylko, że termin "kit" nie jest zróżnicowany na poziomie modeli xx0 i x0... ale może powoli idzie ku lepszemu |
Jest różnicowany - 40D jest sprzedawany w zestawie z 28-135 lub 17-85...
Cytat: | Masz rację, MM - 5D to rzeczywiście zaczyna się robić puszka dla amataorów |
Nie zaczyna, tylko zawsze była, a że cena była ciut za wysoka jak na polskie warunki, to już inna sprawa, ale były czasy, że niewątpliwie amatorski 300D też kosztował znacznie więcej...
igorax - Sob 05 Kwi, 2008
jaad75 napisał/a: | Jest różnicowany - 40D jest sprzedawany w zestawie z 28-135 lub 17-85... |
...i 18-55
igorax napisał/a: | ...i 18-55 |
18-55 IS, ale to chyba głównie w Polsce...
Dingo - Sob 05 Kwi, 2008
jaad75 napisał/a: | Dingo napisał/a: | Masz rację, MM - 5D to rzeczywiście zaczyna się robić puszka dla amatorów |
Nie zaczyna, tylko zawsze była (...) |
Nie zawsze była, tylko zaczyna.
Bo piszę nie o zakładanej przez Canona grupie targetowej, ale o użytkownikach tego modelu w Polsce.
koraf - Sob 05 Kwi, 2008
Niezaprzeczalnym i pewnym faktem jest ,że rynek użytkowników body z pełną klatkę wyraźnie się powiększył ( myślę ,że dobrze byłoby zrobić sondę w tej sprawie aby stwierdzić o ile ?) i ta grupa klientów z pewnością będzie się domagała testów FF , co nie przeszkadza robić jednocześnie testów dla body APS-C i myślę ,że wszyscy będą zadowoleni .
Wujek_Pstrykacz - Sob 05 Kwi, 2008
I powiększy się jeszcze bardziej. Dlatego proponuje robić testy na APS-C i FF równocześnie.
|
|