forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon EOS-1D Oryginal

emigrant - Pon 18 Maj, 2015
Temat postu: Canon EOS-1D Oryginal
Witam

Stałem się posiadaczem starego(może jeszcze nadal jarego) Canona 1D pierwszej generacji, firmware 1.4.0(tutaj jest 1.0.1 http://www.dpreview.com/reviews/canoneos1d ). Skąd go mam jak kogoś to interesuje mogę napisać, ale raczej to nie jest tego tematem. Napiszę, że 1D jest Nowojorski ;) . Nie, nie kradziony i temu podobne historie, żeby komuś to nie przyszło to na myśl.
Dostałem go razem z 2 bateriami(NP-E3), z 2 wydmuszkami co udaje baterię i do tego podłącza się zasilacz żeby 1D był bezpośrednio zasilany z gniazdka(DC-E1), zasilacz(K30120) i ładowarkę do baterii(NC-E2). Bardzo zadbany, zero rys, jak fabrycznie nowy. Mniejsza o to.
On ma 4mpix matrycę, ale taki człowiek bardziej obeznany mówił mi, że to nie ma totalnego znaczenia. Może nie tak dosłownie, ale nie ma.

Jestem laikiem w fotografi. W 2006 roku kupiłem sobie Fuji S7000 za 650 dolarów( w Polsce on wtedy kosztował 3999pln). Niestety to była pomyłka z tym Fuji. Robiłem nim trochę zdjęć, lecz moje ustawienia ograniczały się zazwyczaj do auto. Ze mnie taki niedzielny fotograf, a teraz ograniczyłem się tylko do "ajfona".

OK, mam tego 1D bez żadnego szkła ani lampy. Rzuca on mnie troche na głęboką wodę, ale ja lubię wyzwania. Nawet mam chęć i motywację żeby 1D służył do nauki skoro już go mam. Poznać tajniki lustrzanki, obeznać się z obiektywami. Całe menu mam już obcykane, co gdzie jak ustawiać.
O ile ilość klikniętych fotek jest nieresetowalna albo to się nie przerolowało to on ma pstryknięte tylko 5700 fotek. Tak pokazuje "file". Aż niewiarygodne. Nie wiem czy jakimś programem serwisowym da się to sprawdzić dokładniej.

Jakie szkło byście mi polecili dla początkującego do tego 1D? Znajomy mówił, żeby nie pchać się w zoomy tylko od razu wziąć jakąś stałkę w miarę optymalną i jasną. Jako to początkujący mam zamiar robić zdjęcia różne ograniczając się tylko do jednego obiektywu. Z tego co mi wiadomo mam szukać obiektywów do niego EF bo takie pasują. Mam na oku Canon EF 50 mm f/1.8 II i chyba to będzie optymalny i poprawny wybór. Nie musi być coś nowego, biorę też pod uwagę używane. Co Wy na to?

ps. ten 1D jako jedyny ma shutter speed 1/16000. Nowsze modele mają już 1/8000. Nie wiem czy ma jakiekolwiek znaczenie i czemu nowe już nie mają 1/16000. Dlaczego czas otwarcia migawki w nim jest 1/16000 a w nowych już nie ma. Mimo wiekowości to przeglądając sieć jeszcze sporo ludzi tym 1D robi fotki o dziwo.

Sunders - Pon 18 Maj, 2015

emigrant napisał/a:
Jako to początkujący mam zamiar robić zdjęcia różne ograniczając się tylko do jednego obiektywu. Z tego co mi wiadomo mam szukać obiektywów do niego EF bo takie pasują. Mam na oku Canon EF 50 mm f/1.8 II i chyba to będzie optymalny i poprawny wybór. Nie musi być coś nowego, biorę też pod uwagę używane. Co Wy na to?

emigrant podaj jaki masz budżet na ten jedyny obiektyw.

200-250 dolarów, więcej nie dam. To taka psychologiczna granica, żeby nie szaleć. Z czasem pewnie wszystko się zmieni. Canon EF 50 mm f/1.8 II kosztuje ~100 dolarów. Będę kupował w B&H albo ebay amerykański jakby co.

emigrant napisał/a:
200-250 dolarów

Canon EF 24-105 mm F/4 L IS USM

Dzięki za odp. Nie znam się, ale on dla mnie nie będzie za ciemny, f/4?

Poczytałem trochę opinii i są różne np. taka "Od pełnej dziury ostry ale nie jest ostrzejszy od mojego 50mm F1.8, czyli mam wybitnie ostrą 50tke albo przeciętny 24-105."

Poza tym używane to średnio 400 dolców, więc mocno przekracza mój budżet.

emigrant napisał/a:
Nie znam się, ale on dla mnie nie będzie za ciemny, f/4?

To zależy od warunków w jakich będziesz fotografował. Masz jakieś konkretne plany?

Jak to początkujący od fotek w środku domu, czyli brak nasłonecznienia po jakieś fotki na zewnątrz domu. Planów nie mam żadnych, nie będę zawodowo fotografem, raczej niedzielnym co nie oznacza, że fotka ma być słabej jakości. Pewnie z czasem jak wszystkiego się nauczę to kupię coś kolejnego już pod konkretne zastosowanie.
Ten 1D to złom(rocznikowo), nie chcę w niego za dużo inwestować bo to nie ma sensu, ale muszę mieć jakieś szkło żeby ruszyć dalej z tematem.

emigrant napisał/a:
od fotek w środku domu, czyli brak nasłonecznienia po jakieś fotki na zewnątrz domu

Na zewnątrz domu w większości sytuacji powinien się sprawdzić, w środku może być gorzej. Jednak C50f/1,8 wiele lepszy nie będzie - co z tego że jest jaśniejszy, skoro na f/1,8 mydli a AF zawodzi? IMO skoro obiektyw ma służyć do nauki i obeznania się z obiektywami/ myślę że chodzi o różne ogniskowe/, to za podaną sumę używany EF 24-105 mm F/4 L IS USM wydaje mi się w przeciwieństwie do EF 50/1,8 II, właściwym wyborem. Jezeli koniecznie ma być stałka, to IMO lepiej dołożyć do takiej: http://www.ebay.com/itm/C...=item1e9ed24333

Na oku mam nowy model EF 50mm f/1.8 STM -> http://www.bhphotovideo.c..._f_1_8_stm.html Na razie jest jako pre-order.
http://www.canonrumors.co...-f1-8-stm-lens/

Ok, mniej więcej rozeznanie mam co powinienem wziąć, dzięki.

emigrant napisał/a:
Na oku mam nowy model EF 50mm f/1.8 STM -> http://www.bhphotovideo.c..._f_1_8_stm.html Na razie jest jako pre-order.

Być może będzie lepszy od 50 f/1,8 II, ale na razie znana jest tylko jego specyfikacja.

emigrant napisał/a:
Ok, mniej więcej rozeznanie mam co powinienem wziąć, dzięki.

W podziękowaniu to napisz co kupiłeś, oczywiście już po fakcie :smile:

Wojmistrz - Pon 18 Maj, 2015

emigrant, po kiego ci silnik STM w 1D?
Czytając opinie o obiektywach, musisz zwracać uwagę na to z jakim aparatem ktoś go używał, bo inną rozdzielczość rejestruje APS-C, Inna APS-H a jeszcze inną FF. Zgadza się, że 1D to staruszek, szczególnie ten w pierwszej wersji i inwestycja w niego, jeśli nie zamierzasz w przyszłości zmienić korpusu, może okazać się chybiona. Ja mam trochę doświadczenia z 1Ds i jeśli chcesz mieć jasne szkło, to spokojnie wystarczy ci Canon EF 50mm f/1.8 II, a jeszcze taniej możesz kupić Yongnuo 50mm f/1.8.
Shutter spokojnie sprawdź na stronie internetowej pokroju http://www.camerashuttercount.com/, gdzie informację tę algorytm strony wyczyta z Exif wysłanego pliku. Możesz się nieźle zaraz zdziwić :D

@Wojmistrz

Dzięki za linka a o to wynik -> http://cl.ly/image/3Z1o2H2s2A3o Jak na 1D to jest nic moim zdaniem, o ile ten wynik to prawda. To był 1D muzyka, on focił hobbystycznie, więc nic zawodowego.

Tak zrobię, kupię 50mm II albo STM, cena taka sama. Kwestia co wybiorę. II mam na dziś, na STM trzeba chwilę poczekać, ale lada chwila ma być.

46k to nie tragedia w tym modelu, tylko licz się z tym że ma prawo paść cokolwiek, nie tylko migawka. Ten aparat to model z przed 14 lat!
STM w cenie II? Sam bym wziął w takim razie STM, ale upewnij się, że działa poprawnie. Konstrukcja może nie być przygotowana na tak stary model.

II i STM 125 dolarów -> http://www.bhphotovideo.c...Top+Nav-Search=

Wojmistrz napisał/a:
mam trochę doświadczenia z 1Ds i jeśli chcesz mieć jasne szkło, to spokojnie wystarczy ci Canon EF 50mm f/1.8 II

Wojmistrz, fotografowałeś takim zestawem 1D + EF 50 f/1,8 II?

emigrant napisał/a:
kupię 50mm II albo STM

emigrant jestem w takim razie ciekawy twoich doświadczeń z użytkowania takiego zestawu.

komor - Pon 18 Maj, 2015

Sunders napisał/a:
Wojmistrz, fotografowałeś takim zestawem 1D + EF 50 f/1,8 II?

Ja widziałem jednego gościa z takim zestawem. :) Ale moim zdaniem do nauki/hobby to jest chybiony pomysł. Zbyt ograniczające. To jak zakup starego Roll Royce’a, do którego nie będzie nas stać na wymianę filtrów lub opon.

Chybiony, może nie chybiony. Ja go dostałem, nie kupiłem. Co ciekawego go nadal można kupić w B&H jako używany za 400 dolarów :) . Jak na taki złomik spora cena. Co innego jakby ten 1D na siebie zarabiał, tak nie jest i nigdy nie będzie. Z racji tego, że to już złomik to wpieprzanie w niego dużo pieniędzy nie ma sensu. Może się okazać, że pobawię się tydzień i na tym koniec. Wydaje mi się, że 50mm f/1.8 jest dobrym startem za bardzo niską cenę. Wydając 100 dolarów nic nie tracę, a przynajmniej będę mógł się pobawić w ramach możliwości tego 50mm, czyż nie? Jak odstawię go w kąt to te 100 dolarów nic tak mocno straconego.
Jak spodoba mi się temat to pójdę dalej, czyli zakup coś nowszego jak pełna klatka 5D czy coś innego w miarę w rozsądnych cenach. Albo w ogóle kierunek w stronę Nikona.
Na razie muszę nadrobić sporo wiedzy typowo technicznej co gdzie kiedy jak, po co, itd. Ale chcę żeby przy tym towarzyszył mi w pełni działający 1D. Szybko się uczę, więc szybko pójdzie.

Sunders, jak już pisałem, posiadałem 1Ds (nawet dwie sztuki), a nie 1D. Wiem, że to APS-H i crop 1.3, ale raczej bez znaczenia, bo na APS-C też działają obiektywy EF. Mnie osobiście to szkło (f/1.8 II) nie przypadło do gustu, podobnie jak oryginalny Canon f/1.4 i dlatego jestem posiadaczem Sigmy EX, która na 1Ds zachowywała się wspaniale.
Jivul - Wto 19 Maj, 2015

emigrant, kupuj 50/1.8 będzie fajnie :) możesz poczekać parę dni na STM to ta sama optyka, ale cichszy silnik auto focusa, i metalowy bagnet.

Niedawno używałem 10D będącego podobną generacją, z 50/1.8 działał fajnie, na APS-H będzie szerszy kąt widzenia, więc będzie chyba bardziej uniwersalnie.
4MPix matrycy powinny być ok, przynajmniej nie będzie widać bardzo nieostrości obiektywu na rogach.

Cytat:
Jestem laikiem w fotografii. W 2006 roku kupiłem sobie Fuji S7000 za 650 dolarów( w Polsce on wtedy kosztował 3999pln). Niestety to była pomyłka z tym Fuji. Robiłem nim trochę zdjęć, lecz moje ustawienia ograniczały się zazwyczaj do auto. Ze mnie taki niedzielny fotograf, a teraz ograniczyłem się tylko do "ajfona".

Zapomnij o Auto :) poczytaj sobie o zależności czas/przysłona/iso, ustaw tryb na Av (priorytet przysłony) i rolką zmieniasz przysłonę (regulujesz głębie ostrości - rozmazanie tła). To taki jeden z popularniejszych trybów fotografowania lustrzanką.

Wojmistrz - Wto 19 Maj, 2015

Jivul, łatwo powiedzieć kupuj, a skąd wiesz że poprawnie zadziała z aparatem? Poza tym 1D jest z czasów końca produkcji D30. Nawet 1Ds jest starszy od 10D.
emigrant - Wto 19 Maj, 2015

Jivul napisał/a:
emigrant, kupuj 50/1.8 będzie fajnie :) możesz poczekać parę dni na STM to ta sama optyka, ale cichszy silnik auto focusa, i metalowy bagnet.

Niedawno używałem 10D będącego podobną generacją, z 50/1.8 działał fajnie, na APS-H będzie szerszy kąt widzenia, więc będzie chyba bardziej uniwersalnie.
4MPix matrycy powinny być ok, przynajmniej nie będzie widać bardzo nieostrości obiektywu na rogach.

Cytat:
Jestem laikiem w fotografii. W 2006 roku kupiłem sobie Fuji S7000 za 650 dolarów( w Polsce on wtedy kosztował 3999pln). Niestety to była pomyłka z tym Fuji. Robiłem nim trochę zdjęć, lecz moje ustawienia ograniczały się zazwyczaj do auto. Ze mnie taki niedzielny fotograf, a teraz ograniczyłem się tylko do "ajfona".

Zapomnij o Auto :) poczytaj sobie o zależności czas/przysłona/iso, ustaw tryb na Av (priorytet przysłony) i rolką zmieniasz przysłonę (regulujesz głębie ostrości - rozmazanie tła). To taki jeden z popularniejszych trybów fotografowania lustrzanką.

Właśnie się obawiam czy nie będzie jakieś niekompatybilności z tym STM, czy to jest zależne z samym aparatem. Muszą ze sobą współgrać poprawnie. Cena jest taka sama II i STM, kwestia wyboru. Czy 1D musi rozumieć mechanizm STM czy to jest bez znaczenia. Tego się obawiam. Nie wiem czy ryzykować z STM. Wolałbym STM nawet z racji tego, że jest mniej plastiku, nowy produkt, itd.
Zerkałem do manuala 1Dx czyli najnowszy model, to on w menu już ma do wyboru np. USM. U mnie takich rzeczy nie ma z racji wieku 1D.

W 1D nawet nie ma auto. Tak jak pisałem, zacząłem się już pomału wszystkiego uczyć co do czego służy, w jakiej sytuacji co należy ustawić itd. Trochę mnie zniechęca niedziałający 1D bo brak obiektywu to trochę brak motywacji żeby ruszyć temat dalej.
Tomaszem Tomaszewskim nigdy nie będę, ale zamierzam w dość przyzwoitym poziomie opanować lustrzankę. W przyszłości nie wykluczone, że kupi się coś nowszego jak 5D czy 7D w zależności co mi bardziej się spodoba do focenia czy portrety, coś statycznego głównie, czyli tu 5D się nadaje, czy coś dynamicznego, sport, ruch, szybki ruch, czyli tutaj 7D.
Na razie 1D jest chyba niezłą bazą, żeby w ogóle poznać lustrzankę. 4mpix mnie nie interesuje. Jest dużo innych ważnych rzeczy do poznania. Nie wykluczone, że za jakiś czas dokupię jakiegoś zooma bo sama stałka trochę ogranicza, więc wypada mieć to i to. Wszystkiego na raz nie można mieć. Na razie musi być stałka 50mm f/1.8 bo to najtańsza opcja.

komor - Wto 19 Maj, 2015

Pierwszy 1D nie ma nawet złącza USB, tylko Firewire. Czyli każdorazowo żeby zrzucić zdjęcie trzeba będzie wyciągać kartę i wsadzać do czytnika. CF, czyli raczej trzeba dokupić, bo w laptopach raczej tylko SD, chyba że masz komputer stacjonarny z czytnikiem CF albo komputer ze złączem Firewire. Ciekaw jestem czy np. Lightroom czy applowski iPhoto/Aperture/Photos potrafią w ogóle jeszcze obsługiwać aparaty cyfrowe przez Firewire.

Ten model to także jedyny EOS, który nie ma możliwości powiększania zdjęcia podczas podglądu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Canon_EOS-1D

emigrant - Wto 19 Maj, 2015

Akurat w domu mam same Maki w tym też z firewire, nawet do dziś używam firewire do mego My Book Studio 2TB. Nie mam PC'ów ani windowsa. Firewire jest genialne jako przesył strumieniowy. USB jest kupą. Czytnik CF mam w moim monitorze Dell 24" ULTRASHARP 2408WFP. Więc, sprzęt domowy akurat mam gotowy pod tego 1D.

ps. Maki dlatego, że jestem Unixowcem i lubię BSD, a OS X jest jedynym komercyjny BSD, który nadaje się na desktopa ;) W domu też maszyny na OpenBSD/FreeBSD/NetBSD. Więc userzy Maków to nie tylko klikacze od Aperture, Safari, Autocada, Final Cut Pro, i temu podobne. OS X to też konsola. To tak poza tematem.

Wojmistrz - Wto 19 Maj, 2015

W 1Ds też nie ma podglądu. Jest dopiero po połączeniu kabla FireWire do kompa. Rawy z 1Ds czytało bez problemu.