|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Fotografia wnętrz, jaki obiektyw do canona 60D
Daniel_mlody - Czw 21 Maj, 2015 Temat postu: Fotografia wnętrz, jaki obiektyw do canona 60D Cześć,
Mam canona 60D potrzebuje dodatkowy obiektyw szerokokątny który byłby dobrym rozwiązaniem do fotografii wnętrz, zastanawiam się nad tokina 16-28 f2.8 ale nie wiem czy do 60D to dobry wybór, co innego jakbym miał pełną klatkę. Mogę przeznaczyć na niego ok. 3 tys , doradzicie mi coś ??
Sunders - Czw 21 Maj, 2015
Daniel_mlody napisał/a: | zastanawiam się nad tokina 16-28 f2.8 ale nie wiem czy do 60D to dobry wybór |
Do 60D nie.
Daniel_mlody napisał/a: | Mogę przeznaczyć na niego ok. 3 tys , doradzicie mi coś ?? |
Tokina AT-X 116 PRO DX AF 11-16 mm f/2.8
Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM
Daniel_mlody - Czw 21 Maj, 2015
Tak myślałem z tą Tokina 16-28 to niezbyt dobry wybór..
A z wymienionych przez Ciebie obiektywów to który jest ostrzejszy i mniej "zagina" zdjęcie na bokach ? Tokina 11-16 mm f/2.8 czy Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM ??
Mam sigmę 8mm którą wykonuje panoramy sferyczne, ale do zwykłych zdjęć wnętrz ten obiektyw się nie nadaje dlatego potrzebuje czegoś nowego.
janqseven - Czw 21 Maj, 2015
Mam C 10-22 i mogę napisać że za bardzo nie zagina boków, więc jest OK
Daniel_mlody napisał/a: | z wymienionych przez Ciebie obiektywów to który jest ostrzejszy |
Ostrzejsza jest tokina.
Daniel_mlody napisał/a: | mniej "zagina" zdjęcie na bokach |
Dystorsję mniejszą ma Canon.
Daniel_mlody - Czw 21 Maj, 2015
i dylemat wciąż taki sam a jeszcze ceny też praktycznie takie same
Na co w takim wypadku zwracalibyście większą uwagę na ostrość obiektywu czy na dystorsję (wcześniej brakowało mi tego słowa, dzięki )
Jeśli nie zależy Ci na f/2,8, to bierz Canona.
Daniel_mlody - Pią 22 Maj, 2015
Sunders dzięki wielkie za pomoc biorę w takim razie Canona
komor - Nie 24 Maj, 2015
Jeśli robisz zdjęcia w RAW i obrabiasz, to dystorsja jest mniej straszna niż mniejsza ostrość (program do obróbki pomoże wyprostować). Ale ja wziąłbym Canona ze względu na ten jeden dodatkowy milimetr, jasność Tokiny w takich zastosowaniach nie ma znaczenia, a dodatkowy milimetr - owszem.
|
|