forum.optyczne.pl

Wolne tematy - C 50 f/1.0 za 15.000 zł

janqseven - Czw 21 Maj, 2015
Temat postu: C 50 f/1.0 za 15.000 zł
Znalazłem na allegro http://allegro.pl/obiekty...5357384098.html
Czy ten obiektyw jest lepszy od 85 1.2? A może dorównuje Leice albo C200/2? Co sadzicie :wink:

Arek - Czw 21 Maj, 2015

Zdecydowanie nie jest. Leica też nie jest.
Sunders - Czw 21 Maj, 2015

Ma większą wartość kolekcjonerską niż użytkową.
Wojmistrz - Czw 21 Maj, 2015

janqseven, kiedyś napaliłem się na to szkło, na szczęście realizm wziął górę i mi przeszło.
Co to znaczy lepszy? Nie można porównywać obiektywów o różnej ogniskowe, chyba, że w konkretnym aspekcie, np trwałość itp. To jest stare, ciężkie, pancerne szkło, z końca lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku, nieprodukowane od ponad dziesięciu, które dziś ma raczej status kolekcjonerski. Szansa na egzemplarz bez grzybka praktycznie zerowa.

Wojmistrz, czy ma lepszy ...bokeh... :mrgreen:
Arek - Czw 21 Maj, 2015

Nieostrości to on na pewno ma mnóstwo.

został chyba wycofany z produkcji z powodu zawartości ołowiu.

janqseven, to po prostu nie było szkło pod cyfraki, poza tym zastąpiono go szkłem f/1.2L w 2006r.

Wojmistrz napisał/a:
to po prostu nie było szkło pod cyfraki

Na cyfrze jest nieostre jak f/1.2?

Sunders - Czw 21 Maj, 2015

janqseven napisał/a:
Na cyfrze jest nieostre jak f/1.2?

Bardziej.

moronica - Czw 21 Maj, 2015

Wojmistrz napisał/a:
janqseven, kiedyś napaliłem się na to szkło, na szczęście realizm wziął górę i mi przeszło.
Co to znaczy lepszy? Nie można porównywać obiektywów o różnej ogniskowe, chyba, że w konkretnym aspekcie, np trwałość itp. To jest stare, ciężkie, pancerne szkło, z końca lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku, nieprodukowane od ponad dziesięciu, które dziś ma raczej status kolekcjonerski. Szansa na egzemplarz bez grzybka praktycznie zerowa.

nie przesadzasz troche? ciezko je dostac bo zdaje sie wypuscili niewiele egzemplarzy. 10-20-letnie obiektywy wcale nie musza byc zagrzybione, moj ostatni nabytek ma 40stke na karku a w super stanie jest

Może trochę przesadziłem, ale takie informacje kiedyś o tym szkle przeczytałem.