|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - C 50 f/1.0 za 15.000 zł
janqseven - Czw 21 Maj, 2015 Temat postu: C 50 f/1.0 za 15.000 zł Znalazłem na allegro http://allegro.pl/obiekty...5357384098.html
Czy ten obiektyw jest lepszy od 85 1.2? A może dorównuje Leice albo C200/2? Co sadzicie
Arek - Czw 21 Maj, 2015
Zdecydowanie nie jest. Leica też nie jest.
Sunders - Czw 21 Maj, 2015
Ma większą wartość kolekcjonerską niż użytkową.
Wojmistrz - Czw 21 Maj, 2015
janqseven, kiedyś napaliłem się na to szkło, na szczęście realizm wziął górę i mi przeszło.
Co to znaczy lepszy? Nie można porównywać obiektywów o różnej ogniskowe, chyba, że w konkretnym aspekcie, np trwałość itp. To jest stare, ciężkie, pancerne szkło, z końca lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku, nieprodukowane od ponad dziesięciu, które dziś ma raczej status kolekcjonerski. Szansa na egzemplarz bez grzybka praktycznie zerowa.
janqseven - Czw 21 Maj, 2015
Wojmistrz, czy ma lepszy ...bokeh...
Arek - Czw 21 Maj, 2015
Nieostrości to on na pewno ma mnóstwo.
został chyba wycofany z produkcji z powodu zawartości ołowiu.
janqseven, to po prostu nie było szkło pod cyfraki, poza tym zastąpiono go szkłem f/1.2L w 2006r.
Wojmistrz napisał/a: | to po prostu nie było szkło pod cyfraki |
Na cyfrze jest nieostre jak f/1.2?
Sunders - Czw 21 Maj, 2015
janqseven napisał/a: | Na cyfrze jest nieostre jak f/1.2? |
Bardziej.
moronica - Czw 21 Maj, 2015
Wojmistrz napisał/a: | janqseven, kiedyś napaliłem się na to szkło, na szczęście realizm wziął górę i mi przeszło.
Co to znaczy lepszy? Nie można porównywać obiektywów o różnej ogniskowe, chyba, że w konkretnym aspekcie, np trwałość itp. To jest stare, ciężkie, pancerne szkło, z końca lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku, nieprodukowane od ponad dziesięciu, które dziś ma raczej status kolekcjonerski. Szansa na egzemplarz bez grzybka praktycznie zerowa. |
nie przesadzasz troche? ciezko je dostac bo zdaje sie wypuscili niewiele egzemplarzy. 10-20-letnie obiektywy wcale nie musza byc zagrzybione, moj ostatni nabytek ma 40stke na karku a w super stanie jest
Może trochę przesadziłem, ale takie informacje kiedyś o tym szkle przeczytałem.
|
|