forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Czy zdjęcia Jpg z nielegalnego Photoshopa są dowodem?

fotoluz - Czw 21 Maj, 2015
Temat postu: Czy zdjęcia Jpg z nielegalnego Photoshopa są dowodem?
Witam,

Czy zdjęcia Jpg użyte na sprzedaż z nielegalnego Photoshopa obrobione kilka lat temu mogą być dowodem do ukarania autora za nielegalny program? Obecnie mam kupionego Photoshopa. Podobno pliki Jpg zostawiają ukryte informacje...

Wojmistrz - Czw 21 Maj, 2015

W niektórych sytuacjach może być, ale niezmiernie ciężko to udowodnić.
fotoluz - Czw 21 Maj, 2015

Z tego co wiem, usuwanie Exifa nie pomaga i tak są informacje zapisane producenta programu itd. Ciekawe czy w najgorszym przypadku grzywnę płaci się za same oprogramowanie trzykrotnej wartości czy za zysk ze zdjęć obrobionych które się sprzedało z praw autorskich majątkowych.
Wojmistrz - Czw 21 Maj, 2015

Z mojej wiedzy pozostawia informacje zapasowe w tym kod wskazujący na producenta programu graficznego, ale nie klucza seryjnego, więc jak już pisałem, ciężko to dowieźć. Kto mi udowodni, że w maju 2004 nie posiadałem licencji na Photoshopa? (Dla ścisłości posiadałem :) )
Losanger - Pią 22 Maj, 2015

Wojmistrz musiałbyś mieć zarejestrowany Photoshop w 2004 i gdzieś tam w historii po numerze IP są dane użytkownika czy numer Windowsa komputera. Kurcze z drugiej strony nigdy bym nie pomyślał, że nielegalne programy graficzne mogą zostawiać ślady zdradzające w pliku Jpg. To jak inwigilacja...Zawsze myślałem, że programy zainstalowane na dysku są dowodem a nie pliki Jpg...
Tutejszyn - Pią 22 Maj, 2015

Zdjęcie obrobione jednym programem, poprawione drugim, po jakimś czasie korekta w trzecim, zmniejszone, aby umieścić na forum w czwartym... Który program wyedytuje exif? Pierwszy, wszystkie, a może ostatni?
Wojmistrz - Pią 22 Maj, 2015

Ostatni.
Tutejszyn - Pią 22 Maj, 2015

No właśnie... Zawsze można zrobić edycję, nawet kilkuletniego zdjęcia..
fotoluz - Pią 22 Maj, 2015

Tak tylko co w przypadku gdy wysłałem stare zdjęcia kiedyś do Fotolii itd. i nadal od czasu do czasu coś się sprzeda. Podobno prawa autorskie majątkowe pozwalają na sprzedaż plików nawet z nielegalnego programu ale nie wiem czy to prawda? Wiem, że najczęściej są kary i grzywny za nielegalne programy które znajdą na dysku twardym a jak wygląda sprawa plików Jpg które mają ślad po były nielegalnym programie? Nadpisywanie legalnym programem czy usuwanie Exifa wątpię, że pomorze są też inne ślady w pliku Jpg. Wystarczy otworzyć plik w Irfan View jak Hex file i tam też jest masa ukrytych informacji.
Usjwo - Pią 22 Maj, 2015

Powiesz ze obrobiles na PS u znajomego, nie bardzo widze jakby miel Ci cokolwiek udowodnic.

Tu się mylisz. Jeśli zapiszesz plik np najpierw w Photoshopie, a potem odpalisz go np w Paint i w nim ponownie go zapiszesz, to go nadpiszesz i będzie się przedstawiał jako stworzony w Paint.
janqseven - Pią 22 Maj, 2015

Wojmistrz, ale tu chodzi o ukryte informacje, a nie powszechnie dostępne :wink:

O nich piszę.
Losanger - Pią 22 Maj, 2015

Ciekawe czy kiedykolwiek ktoś był ukarany przez zdjęcie Jpg i udowodnili nielegalny program jeśli wcześniej ten ktoś odinstalował nielegalny program pozostawiając po sobie wszystkie ślady na pliku Jpg. Jak dla mnie to słaby dowód. Raczej muszą udowodnić fizycznie zainstalowany nielegalny program na dysku a nie plik. Może się mylę...

Nie mylisz. Jak już pisałem, nie ma tam informacji o numerze seryjnym więc z pochodzenia nie da się nic udowodnić.
janqseven - Pią 22 Maj, 2015

Może warto dla spokoju ducha usunąć takie zdjęcia
litespeed - Pią 22 Maj, 2015
Temat postu: Re: Czy zdjęcia Jpg z nielegalnego Photoshopa są dowodem?
fotoluz napisał/a:
Witam,

Czy zdjęcia Jpg użyte na sprzedaż z nielegalnego Photoshopa (...).

Na forum Nikoniarzy już Ci wszystko opisali. Po co zakładasz drugi taki wątek tutaj?

T.B. - Pią 22 Maj, 2015

A Tobie w czym to przeszkadza?
Może po to, żeby nie poprzestawać na opinii nikoniarzy?

Losanger - Sob 23 Maj, 2015

litespeed widocznie brakuje użytkownikowi konkretnych opinii z dowodami czy pliki Jpg sprzedane są dowodem na nielegalny program graficzny. Zresztą tutaj tematy są wolne.