forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - canon 7D mark ii czy nikon D7200

waldi2601 - Pią 22 Maj, 2015
Temat postu: canon 7D mark ii czy nikon D7200
Dzień dobry.
Jestem amatorem,fotografia to moje hobby.Stoję przed trudnym wyborem nowej (czytaj wymarzonej) lustrzanki.
Obecnie posiadam canona 700 D i kilka obiektywów tj. kit 18-55mm STM , ef 40mm 2.8 STM,
sigma A 35mm f1.4 DG , ef 85mm f1.8 .Odkładałem kasę i max na co mnie stać nowego to
7D mark II i to pod warunkiem że sprzedam 700D z obiektywami , sigmę zostawiam (35mm to jest to co mi odpowiada ). Ale pojawia się też inna opcja , zmiana systemu i tu nikon 7200 ,nikon o którego "obrazek" zawsze byłem zazdrosny.Przejście na nikona ,sprzedaję wszystko co mam z canona ,kupuję body 7200 (nikon tańszy) i stałke na początek może dwie .
Bardzo proszę o pomoc w wyborze ,jakieś rady bardziej doświadczonych .

Wojmistrz - Pią 22 Maj, 2015

waldi2601, zamiast zmieniać system i kupować 7DII, kup sobie 6D. Odkryjesz świat fotografii na nowo.
ryszardo - Pią 22 Maj, 2015

A ja mam pytanie: dlaczego chcesz zmieniać?
Czego w 700D brakuje? I do jakiego rodzaju zdjęć?

janqseven - Pią 22 Maj, 2015

7D II ma fajny autofocus i lepszy od tego w 6D.

AF to nie wszystko. W 6D dla mnie do ideału uniwersalnego aparatu, brakuje tylko kilku opcji filmowania: wyjścia na słuchawki, obrotowego ekranu i 4K :) Względnie jeszcze AF przy filmowaniu.

"Wojmistrz"] waldi2601[/b], zamiast zmieniać system i kupować 7DII, kup sobie 6D. Odkryjesz świat fotografii na nowo.

Nie mam parcia na ff,dla moich potrzeb wystarczy aps, a może to ze strachu że jeszcze nie jestem gotowy na ff. Gdyby 5d mIII był w cenie 6D to pewnie wtedy był bym gotowy na ff :)

Moim zdaniem dobry fotograf bez FF sobie poradzi.

waldi2601, przejdź się do sklepu i weź 6D do ręki. Zobacz jak działa AF szczególnie już słynny centralny, oraz zrób jak dasz radę kilka fotek na ISO12800 i wyższych.

Nadal nie wiemy, czego ci w 700D zabrakło.

"ryszardo" A ja mam pytanie: dlaczego chcesz zmieniać?
Czego w 700D brakuje? I do jakiego rodzaju zdjęć?

ryszardo - w 700D szumy przy wyższym iso , słaby zakres tonalny,brak mikro regulacji AV przez co 85mm 1.8 jest dla mnie prawie bezużyteczny " duży front fokus" ratuje się ostrząc manualnie albo LV i brak uszczelnień.
ryszardo - to mi przeszkadza dzisiaj,bo gdy go kupowałem to była dla mnie najlepsza lustrznka na świecie ;)

waldi2601, nie boisz się, że za 2-3 miesiące 7DII lub D7200 też przestanie ci wystarczać?

"Wojmistrz"]waldi2601, przejdź się do sklepu i weź 6D do ręki. Zobacz jak działa AF szczególnie już słynny centralny, oraz zrób jak dasz radę kilka fotek na ISO12800 i wyższych.

Nadal nie wiemy, czego ci w 700D zabrakło.[/quote]

Dzisiaj dla mnie kupno nowej lustrzanki to spełnienie marzeń , odkładałem pieniądze ponad 2lata grosz do grosza,wiem że musi to być dobry sprzęt który posłuży mi lata .
6D był pierwszy który brałem pod uwagę , podobna cena i jak by nie było pełna klatka,tylko im więcej czytałem opini i te wszystkie fora że to nic specjalnego itd itp, AV ograniczony poza centralnym punktem, canon stanoł w rozwoju matryc , bla bla bla i w tedy właśnie zgłupiałem.

ryszardo - Pią 22 Maj, 2015

waldi2601, muszę cię zmartwić, ale żaden z wymienionych aparatów (poza 6D) nie pokaże dużo lepszego zachowania na wysokich czułościach. Trochę lepiej będzie, ale niewiele.

Zakres tonalny: Ile masz poprawnie naświetlonych zdjęć, w których Ci go zabrakło w 700D? Jakie to były sytuacje? Mówimy oczywiście o RAWach.

Brak uszczelnień: żeby w ogóle nie przejmować się warunkami, to chyba 7D II to sensowne minimum (najlepiej 1Dx, D4s itp). Ponoć Pentaxy też wypadają nieźle (na podstawie opinii w sieci). Nie wiem, jak Nikon.
Tylko czy naprawdę jest Ci to potrzebne?

Ogólnie przechodząc na wyższy model zyskasz głównie na ergonomii, wizjerze i AF. W mniejszym stopniu na jakości obrazu (bo sprzęt nowszy), ale rewolucji raczej nie będzie.

Cały czas nie wiadomo do jakiego rodzaju fotografii obecny aparat nie wystarcza.

waldi2601, o ile faktycznie na amatorskich puszka widać spore różnice, tak przy pełnych klatkach, jest dość równo coś za coś. Siedzę w Canonie, myślałem o zmianie na Nikona, ale poprzedzając, przesiadłem się z dwóch głównych puszek 1Ds i 60D na jedną 6D i nie żałuję. 60D miałem do filmowania, macro itp, a 1Ds portrety, widoczki itp. 6D połączyło obie potrzeby i nie zmienił bym tego aparatu na D600/610, z drugiej strony, jeśli posiadał bym D600/610, to nie zmienił bym na 6D :)
Ty masz trzy szkła EF z czego jedno konkretne. Czy warto zmienić system i tracić na wymianie obiektywów? Tego nie wiem, nie moja kasa. Na poziomie aparatów ze średniej pułki jak x0D czy D7x00 w tej chwili jest dość wyraźna przewaga Nikona w fotografii, ale przy filmowaniu, co robi obecnie spora część posiadaczy aparatów, wygrywa Canon, a filmowanie 7DII to absolutna przyjemność, jak dla mnie zdetronizował 5DIII.
Pozostaje kwestia twoich potrzeba i rodzaju fotografii. Patrząc na twój zestaw szkieł, jestem skłonny stwierdzić, że potrzebujesz szerokich i uniwersalnych kątów - widoczki plenery itd, dlatego zaproponowałem 6D. Gdybym widział, że masz długie szkła, typowe do ptaszków czy sportu, proponował bym przesiadkę na 70D lub 7DII.
Kolejna sprawa ze zmianą systemu to przyzwyczajenia i ergonomia. Ten system już znasz, o niebo łatwiej będzie ci ogarnąć puszkę w tym samym systemie, ale jeśli jeszcze nie masz nawyków, to równie dobrze możesz zmieniać na ... i czy na pewno Nikon? Może jednak K-3 lub poczekać aż w sklepach pojawi się K-3II?

waldi2601, nie myślałeś o używanym sprzęcie pokroju d800(E) lub D3 ?

Wojmistrz - z tą moją fotografią to jest różnie , lubię portret , biegam po ulicach jak to nazywają street foto ogólnie lubię fotografować ludzi,rzadko plener i widoczki ale to pewnie z braku szerokiego obiektywu oprócz tego kitowego, ale i " u cioci na imieninach " też jestem.
Kilka miesięcy temu pożyczyłem od kolegi tokinę 100mm macro i zaraziłem się ,coś wspaniałego i trudnego zarazem z tą papierową głębią ostrości .Dlatego myślę że fotografię macro też traktuję jako ulubioną.6D w macro pewnie super, tylko nie wiem jak w bardziej dynamicznych ujęciach .

Zobacz w naszych zdjęciach, w sporcie 2015, fotki kolegi FuzBal. Ja tym modelem fotografuję mecze rugby i spokojnie mogę wyciąć 80% fotki. 6D posiada użyteczne wysokie ISO, więc można spokojnie podciągać czas.
Akurat pełna klatka do makro słabo się sprawdza ze względu na zbyt papierową głębię. Jeszcze kwestia co ty uważasz za makro, ale przy fotografowaniu oczu muchy jest słabo, a jeśli to ma być ważka... to jest bajka :)

komor - Nie 24 Maj, 2015

Wojmistrz napisał/a:
Akurat pełna klatka do makro słabo się sprawdza ze względu na zbyt papierową głębię.

Jak się człowiek nastawia na użycie obiektywu makro w maksymalnej skali, to głębia będzie ta sama, tylko na FF więcej w kadrze się zmieści.

ryszardo - Nie 24 Maj, 2015

komor napisał/a:

Jak się człowiek nastawia na użycie obiektywu makro w maksymalnej skali, to głębia będzie ta sama, tylko na FF więcej w kadrze się zmieści.

Ale z drugiej strony przy podobnej rozdzielczości matrycy większa gęstość pikseli na APS-C da więcej detali na mm obiektu.
Rozwiązaniem mogłoby być coś pokroju 5Ds (R) - detal jak w APS-C (albo lepszy przy R) i większe pole widzenia. Tylko cena...

komor - Nie 24 Maj, 2015

ryszardo napisał/a:
Ale z drugiej strony przy podobnej rozdzielczości matrycy większa gęstość pikseli na APS-C da więcej detali na mm obiektu.

Tak, oczywiście.

waldi2601 - Nie 24 Maj, 2015

Komor - nie mam doświadczenia w fotografi makro, te kilkanaście zdjęć które zrobiłem na pożyczonym obiektywie, uświadomiło mnie tylko że aby wykonać dobry obrazek to cholernie trudna sprawa.
Ale spodobało mi się bardzo.

komor - Nie 24 Maj, 2015

waldi2601, widzisz – sporo zabawy tkwi w obiektywach, a nie korpusie. Czy sprzedawanie 85/1.8 i 40 STM ma sens, po to by mieć nowszą/lepszą puszkę?
waldi2601 - Nie 24 Maj, 2015

komor napisał/a:
waldi2601, widzisz – sporo zabawy tkwi w obiektywach, a nie korpusie. Czy sprzedawanie 85/1.8 i 40 STM ma sens, po to by mieć nowszą/lepszą puszkę?

Żal ściska, sercem zawsze byłem z canonem, ale może zacząć od nowa w nowym systemie?
Chciał bym nową nowoczesną puszkę , którą nie zmienię przez najbliższych kilka lat.
Może ktoś jest na forum kto jest po przejściach, kto wie jak to wygląda, i jak na tym wyszedł.
Kurcze może przesadzam, ale wole sprzęt na wyrost , wiem co potrafię i wiem jaki cieniutki jeszcze jestem ale
wciąż sie ucze czegoś nowego.

Wojmistrz - Nie 24 Maj, 2015

waldi2601 napisał/a:
Chciał bym nową nowoczesną puszkę , którą nie zmienię przez najbliższych kilka lat.
To może być ciężkie :) Zazwyczaj jednak korpusy zmienia się co kilka lat, niektórzy nawet częściej, a obiektywy są na lata.
komor - Nie 24 Maj, 2015

waldi2601 napisał/a:
sercem zawsze byłem z canonem, ale może zacząć od nowa w nowym systemie?

Ale po co? Co to zmieni? Na te pytania musisz odpowiedzieć sobie sam. Jak 7D II za drogi, to kup 70D, a pozostaw sobie obiektywy.