forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA PORTRETOWA 2015

FotoVideo - Sob 23 Maj, 2015
Temat postu: FOTOGRAFIA PORTRETOWA 2015
Szukałem i nie znalazłem wiec postanowiłem utworzyć nowy temat na rok 2015
Zdjecia wykonane aparatem Panasonic DMC-FZ1000

Wojmistrz - Sob 23 Maj, 2015

Mamy taki dział, "fotografia ludzi", tam dajemy takie portrety.
FotoVideo - Sob 23 Maj, 2015

Dzial "fotografia ludzi" zajezdza mi reporterka wiec niech ten dzial taki będzie bo jest na miejscu a dzial "ZDJECIA PORTRETOWE 2015" hmm bardzo mi zalezalo na takim forum fotograficznym gdzie zapraszam wszystkich do zamieszczania swoich zdjęć mile widziana kreatywność oraz krytyka forumowiczów no i dobre rady przedewszystkim !
mozer - Sob 23 Maj, 2015

FotoVideo, do reporterki jest w zasadzie FOTOGRAFIA LUDZI ULICA.
Wojmistrz - Sob 23 Maj, 2015

FotoVideo, z definicji, portretem jest każde zdjęcie (inne pomijam), na którym widnieje zatrzymana ludzka chwila i jej zewnętrzne podobieństwo :)
T.B. - Nie 24 Maj, 2015

Patrzę na te portrety kolejny raz, żeby nie kierować się tylko pierwszym wrażeniem. No i jednak nie mogę pozbyć się wrażenia, że bardzo psuje wrażenie to spoglądanie znad okularów.
Specjalnie nawet poprosiłem wujka Google o pomoc i wyszło mi, że nie jest to dobry sygnał dla oglądanego znad okularów, czyli dla mnie.

FotoVideo - Nie 24 Maj, 2015

Jesteś już chyba trzecim który podpiera się wyszukiwarka i daje dobre rady za pomocą neta wczoraj koleś mi cytować Wikipedię na temat portretu bardzo chciałbym zobaczyć jak wygląda prawidłowo zrobiony portret przez T.B bo malkontentow i hejterow zawsze i wszędzie ale daj przykład swoja praca wtedy będę miał szacunek do Twojej uwag !
T.B. - Nie 24 Maj, 2015

FotoVideo napisał/a:
daj przykład swoja praca wtedy będę miał szacunek do Twojej uwag !

To jest najgłupsze, co można napisać w takiej sytuacji.
Jeśli będziesz chciał, to wytłumaczę Ci dlaczego.

FotoVideo - Nie 24 Maj, 2015

Ale na serio chciałbym zobaczyć Twoje zdjęcia bardzo proszę o linka lub na emaila z wipisow wygląda na to ze znasz się na rzeczy !
T.B. - Nie 24 Maj, 2015

A czego tak krzyczysz?
Osiem lat czytasz forum i nie widziałeś moich zdjęć? Skorzystaj w takim razie z wyszukiwarki. Tej na forum - nie Google.
Albo wejdź na mój profil.

bodzio239 - Wto 02 Cze, 2015
Temat postu: Portret
FotoVideo napisał/a:
Ale na serio chciałbym zobaczyć Twoje zdjęcia bardzo proszę o linka lub na emaila z wipisow wygląda na to ze znasz się na rzeczy !

Rada życzliwego : szanowny kolego , szanuj " Pro" , unikaj jak ognia 1/2 Pro(półprofesjonalistów) . ( dziadek mój świętej pamięci zwykł był mawiać : pół to może być dupy zza krzoka) . To tak ogólnie , bez aluzji i jakiejkolwiek personalizacji.

ninja_bunny - Sro 03 Cze, 2015

T.B., dlaczego tak się denerwujesz? To nic złego, że kolega chce zobaczyć zdjęcia osoby, która komentuje jego prace.

W moim odczuciu dwójka to sympatyczne zdjęcie. Pokusiłabym się żeby dać nawet nieco niżej te okulary.

T.B. - Sro 03 Cze, 2015

A kto koledze zabrania oglądać moje zdjęcia?
(Że tak wykrzykuje?)

Króliku nińdzia,
co by było, gdybym nie robił zdjęć? Gdybym nie zrobił w życiu ani jednego zdjęcia?

ninja_bunny - Sro 03 Cze, 2015

T.B., nie rozumiesz... przeczytaj jeszcze raz: "To nic złego, że kolega chce zobaczyć zdjęcia osoby, która komentuje jego prace." Dodam, że jeśli takowych nie ma to nie zobaczy i tyle.
komor - Sro 03 Cze, 2015

ninja_bunny napisał/a:
To nic złego, że kolega chce zobaczyć zdjęcia osoby, która komentuje jego prace.

Oczywiście, że nic złego i T.B. też tak uważa. Kolega T.B. obruszył się tym, że nasz nowy forumowicz FotoVideo napisał, że od 8 lat czyta portal, stąd zdziwienie że jeszcze nie widział zdjęć T.B. Ale może czytał portal, ale nie czytał forum? Proponuję zostawić już to i zająć się zdjęciami. Jeśli nowy wątek się nie przyjmie, to powrócimy do poprzedniej formuły: fotografia ludzi, fotografia ludzi ulica.

FotoVideo - Sro 03 Cze, 2015

Tak na forum nigdy nie zagladalem pomimo ze na optyczne.pl wchodzę dosyć często od 8 lat czytając glownie aktualności i testy sprzętu, przypadkiem znalazłem dzial nasze zdjęcia co mnie na tym forum wlasnie zatrzymalo i mnie bardzo cieszy ! Obserwuje zdjęcia od 2 tygodni i naprawdę zdjęcia wielu forumowiczów sa swietne. Jest sporo osób które mógłbym chwalić za zdjęcia ale na chwile obecna to adamus1 jego zdjęcia robia na mnie największe wrazenie może dlatego ze aparaty którymi zrobil te zdjęcia nie naleza do najdroższych a zdjęcia robi w cyke jak by powiedział goral..... Pozdrawiam !
serko - Czw 04 Cze, 2015

3.
FotoVideo - Czw 04 Cze, 2015

Spojrzenie zatrzymalo się gdzies przed obiektywem bardzo fajnie ! Zdjecie miękkie ladnie oświetlone portretowa ogniskowa 85 mm jednym słowem extra !
Arkowal - Wto 09 Cze, 2015

4.

5.

6.

Tutejszyn - Wto 09 Cze, 2015

Arkowal, pierwsze prace, które mi się naprawdę bardzo podobają.
FotoVideo - Wto 09 Cze, 2015

Ladna sesja zdjecie numer 4 to więcej niż portret po nie wielkiej korekcie idealne na obraz !
T.B. - Wto 09 Cze, 2015

Jaaasne... prace, obraz. Dziewczyna jest super - i tyle. O! :smile:
Arkowal - Wto 09 Cze, 2015

Cieszy mnie panowie,że się podobają.Dzięki:-)T.B dziewczyna owszem ze świecą wyszukana:-)
Usjwo - Czw 11 Cze, 2015

Arkowal zdecydowanie matowy makijaz, zamiast blyszczacego. Na 5 to niepieskie chyba za mocno na nosie. 4, 6, 5
Arkowal - Czw 11 Cze, 2015

Usjwo napisał/a:
Arkowal zdecydowanie matowy makijaz, zamiast blyszczacego. Na 5 to niepieskie chyba za mocno na nosie. 4, 6, 5

Usjowo dlaczego uważasz,że matowy w tym przypadku a nie błyszczący?Szczerze to nie wiem jak by to na matowym wyszło.Koleżanka zaproponowała błyszczący,nie wnikałemem w szczegóły.

Usjwo - Pią 12 Cze, 2015

Arkowal napisał/a:

Usjowo dlaczego uważasz,że matowy w tym przypadku a nie błyszczący?

Dlatego ze blyszczacy ... sie blyszczy i odbija swiatlo :mrgreen:
Wyglada jakby modelka byla spocona, szczegolnie widac to na 5. Najlepiej jest na 4

komor - Pią 12 Cze, 2015

Tak, takie błyszczące makijaże kojarzą mi się z latami 80-tymi. W sumie niezłe wyzwanie żeby tak oświetlić, żeby wydobyć to obecnie jako zaletę, a nie wadę. :) Z matowym makijażem łatwiej i moim zdaniem – obecnie w lepszym guście.
maziek - Pią 12 Cze, 2015

Dla mnie starego makijaż OK, zdjęcia ogólnie bardzo na tak, modelka podobnie, uważam, że na 5 przegięte niebieskie, natomiast mnie rozwala, że kanonem mody stały się usta "a la karp", które wyglądają jak po takim zabiegu: https://www.youtube.com/watch?v=quMJhYMUSlU .
Usjwo - Pią 12 Cze, 2015

maziek napisał/a:
natomiast mnie rozwala, że kanonem mody stały się usta "a la karp",

To zasluga naszej celebrytki "Euro2012" i mediow :mrgreen:

Tutejszyn - Pią 12 Cze, 2015

O karpiach można sobie pogadać zawsze, nawet tutaj. Przez chwilę myślałem, ze to aluzja do którejś z fotografii, ale nie widzę tu żadnej takiej.
Arkowal - Pią 12 Cze, 2015

Osobiście makijaż mi nie przeszkadza,fakt błyszczeć błyszczy.Przy następnym razie poproszę o matowy,aż jestem ciekawy.Dzieki za uwagi:-)
7.

8.

cybertoman - Pią 12 Cze, 2015

O! Wiosna.
maziek - Sob 13 Cze, 2015

Nie wiem, czy mogę szczerze powiedzieć co czuję nie urażając nikogo, więc z góry przepraszam, gdybym uraził, ale ostatnie kojarzy mi się z portretem trumiennym topielicy. Kontrast między smutną twarzą, sinymi i nieskończenie smutnymi oczami, składającymi się do modlitwy dłońmi i tym niepasującym do reszty wiankiem przywodzi mi na myśl tego typu zdjęcia robione zmarłym, aby wyglądali jak żywi, zaraz po upowszechnieniu się fotografii.
Arkowal - Sob 13 Cze, 2015

maziek napisał/a:
Nie wiem, czy mogę szczerze powiedzieć co czuję nie urażając nikogo, więc z góry przepraszam, gdybym uraził, ale ostatnie kojarzy mi się z portretem trumiennym topielicy. Kontrast między smutną twarzą, sinymi i nieskończenie smutnymi oczami, składającymi się do modlitwy dłońmi i tym niepasującym do reszty wiankiem przywodzi mi na myśl tego typu zdjęcia robione zmarłym, aby wyglądali jak żywi, zaraz po upowszechnieniu się fotografii.

maziek nikogo nie uraziłeś:-)szczerze to utwierdziłeś mnie w moim przekonaniu,czekałem na Wasze odczucia.Zdjęcie nie wyszło.Mam inne ustawienie modelki i zdecydowanie bardziej pasujace do tego o co mi chodziło jednak na innych kadrach wianek opadł na głowę jak pijanemu na rowerze:-)

Ulżyło mi, ale uważam że zdjęcie jest całkiem dobre (trochę mi nie pasuje oświetlenie, wygląda ni to dziennie, ni to studyjnie). Zdjęcie dobre - jako ilustracja takiego lub zbliżonego kontekstu jaki opisałem. Z tego co piszesz wynika, że chciałeś osiągnąć zupełnie inny efekt tym niemniej wyszło Ci coś niezłego, tylko nie to co chciałeś. Jesteś w sytuacji alchemika, który chciał przemienić ołów w złoto a wyszły mu diamenty ;) . W oczach dziewczyny jest smutek tak wielki, że co popatrzę, to ocieram łzę ;) . Mówię serio z tym smutkiem.
T.B. - Sob 13 Cze, 2015

No to pocieszać trzeba, a nie mazać się, maziek :???:
A tak po drugie - jeśli to jest topielica, to ja jestem nekrofilem :shock:

Arkowal - Sob 13 Cze, 2015

T.B. napisał/a:

jeśli to jest topielica, to ja jestem nekrofilem :shock:

Nie no panowie,żeby było jasne.Panienka jest naprawdę prześlicznej urody przynajmniej na mój gust i do ,,topielicy'' jej naprawde daleko:-)Wszyscy wiedzą co maziek ma na myśli i bynajmniej ja się z tym zgadzam.Dwoiłem się i troiłem,ale jest jak jest.Błędy zostały popełnione na sesji a pózniej to już pozamiatane:-(

T.B. napisał/a:
A tak po drugie - jeśli to jest topielica, to ja jestem nekrofilem :shock:
Przez grzeczność nie zaprzeczę ;) ...
Arkowal - Pon 15 Cze, 2015

Jeszcze raz ta sama pani i już po raz ostatni:-)
9.

10.

T.B. - Pon 15 Cze, 2015

A czemu po raz ostatni? Niepocieszony jestem :sad:
FotoVideo - Pon 15 Cze, 2015

Dziewczyna ta sama ale na kazdym zdjęciu inna zdjecie numer 9 na korzyść w 10 od szyji w dól cos nie pasi może gdybys zrobil szerszy kadr z ramieniem albo węższy bez dekoltu ????????? A tak po za tym swietnie jakim aparatem oraz obiektywem były zrobione te zdjęcia ?
komor - Pon 15 Cze, 2015

Oświetlenie i kolor skóry na 10 jest moim zdaniem okropne!
Arkowal - Pon 15 Cze, 2015

FotoVideo tak wyszło,mnie też ten dekolt nie zachwyca.6 d 135mL.
komor Światło jak światło,jednemu się podoba,drugiemu nie.Jedna lampa z góry.Mogłem spróbować doświetlić blendą od dołu,pewnie wyszłoby inaczej.Spróbuje następnym razem.Kolory,hmm może masz coś nie tak z monitorem?Mi ten kolor odpowiada,choć całość zdjecia nie do końca:-)

komor - Pon 15 Cze, 2015

Arkowal, mnie nie tyle chodzi o to, że to nie jest w moim guście, ale – obiektywnie za ciemno oraz bez wyrazu. To, że jedna lampa z góry to fajnie, ale moim zdaniem za słabo pyknęła, co można próbować naprawić w postprocesie, może przy okazji podnosząc nieco kontrast? Może takie oświetlenie sprawdziłoby się na mocno ciemnym tle, ale na takim szarym – zrobiło się płasko.

Co do skóry, może mam coś z monitorem :) ale na poprzednich skóra jest fajna, a na tym – nie.

maziek - Pon 15 Cze, 2015

Pies trącał odcień skóry, mnie dekolt zachwyca ;) ...
Arkowal - Wto 16 Cze, 2015

11.
[/list]

Usjwo - Wto 16 Cze, 2015

maziek napisał/a:
Pies trącał odcień skóry, mnie dekolt zachwyca ;) ...

Racja, ale ciecie w fatalnym miejscu :razz:

T.B. - Pią 24 Lip, 2015

Prawie bez obróbki. Nawet nie wiem, czy na netbooku, który mam ze sobą, widzę to samo co Wy. Ale chyba jest co najmniej fajne.

12.

monkowy_dziadek - Pią 24 Lip, 2015

T.B. napisał/a:
Nawet nie wiem, czy na netbooku, który mam ze sobą, widzę to samo co Wy

Ja widzę Mordor. A Wy?

T.B. - Pią 24 Lip, 2015

Mordor to miejsce, w którym trzymają za mordę? Pytam, bo nie znam tych bajek, które teraz dzieci czytają.

13.
(Ściana - cóż, lepszej nie mieli.)

ninja_bunny - Sob 25 Lip, 2015

Mogłeś za to lepiej podejść do poprawienia tej ściany lub jej nie ruszać wcale.
fazi75 - Sob 25 Lip, 2015

T.B. napisał/a:
Ale chyba jest co najmniej fajne.

Jeśli fajność polega na pokazaniu kompletności uzębienia modelki, to tak. Jest fajnie :razz:

T.B. - Sob 25 Lip, 2015

Jeszcze liść jest fajny, ten na głowie. A co - nie?
(No i zgadnij co ja robię, że tak się cieszy.)

[ Dodano: Sob 25 Lip, 2015 13:00 ]
A na smutno też mam.

14.

komor - Sob 25 Lip, 2015

A mi się 12 podoba. 14 też. 13 mniej, trochę plastikowo wyszło. Manipulacje przy ścianie rzeczywiście niestety widać.
Tutejszyn - Sob 25 Lip, 2015

12 wyszło niechlujnie. Mając do kontroli obrazu jedynie netbuka, ryzykuje się spalenie efektu. Lepiej uzbroić się w cierpliwość i doprowadzić zdjęcie do ładu w bardziej komfortowych warunkach.
Clarity to mocna przyprawa i trzeba jej używać bardzo ostrożnie. Lepiej dać mniej (albo wcale), niż za dużo.

T.B. - Sob 25 Lip, 2015

Clarity - ciekawe. Coś o tym słyszałem, ale w FastStone chyba tego nie ma (ja nie widziałem).
Wujek_Pstrykacz - Nie 26 Lip, 2015

T.B. w zasadzie zlotowych modelek nie powinniśmy publikować bez ich zgody na to :neutral:
T.B. - Nie 26 Lip, 2015

Nie wiedziałem. Przyjąłem za oczywistą oczywistość, że mają to wpisane do kontraktu. Publikowanie ich znaczy się, co najmniej na optycznych.pl.

Najwyżej wykasuj odpowiedni fragment wątku, bo jak usunę same zdjęcia, a reszta zostanie, to będzie głupio wyglądało.

Wujek_Pstrykacz - Pon 27 Lip, 2015

Niech zostaną, to w końcu nie są płatne publikacje. :grin:
FotoVideo - Pon 27 Lip, 2015

Podoba mi się zdjecie z parasolka ten murek trochę rozprasza ale poza dziewczyny piekna !
T.B. - Pon 27 Lip, 2015

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Niech zostaną,

Fajnie :smile:

Niech mi tylko jeszcze ktoś powie - proszę - która to Magda, a która to Natalia?
Dla ułatwienia dodam, że Natalia to ta wyższa dziewczyna z długimi nogami. :neutral:
(Tyle mi ułatwiła Dyrekcja.)

Dziękuję za pozytywne opinie i proszę o następne.
Te negatywne, to chyba z zazdrości tylko :wink:

[ Dodano: Pon 27 Lip, 2015 22:29 ]
FotoVideo,
Ty czasem nie byłeś na zlocie? Jak teraz patrzę na avatar...
(Ale może ktoś podobny.)

komor - Sro 29 Lip, 2015

A ja wreszcie po długiej przerwie postrobistowałem sobie ostatnio trochę w parku.

15.

Amit 8010 by Rafał Komorowski, on Flickr

16.

Vidhi 7823 by Rafał Komorowski, on Flickr

cybertoman - Czw 30 Lip, 2015

Przegapilem 135-tke czy to nowy nabytek?

Odblaski w okularach sa zamierzone?

komor - Czw 30 Lip, 2015

Dla mnie nowy. :) Odblaski mi nie przeszkadzają, kolorowe, nie na gałkach. To luźna sesja w parku, nie było pełnej kontroli.
Sunders - Pią 31 Lip, 2015

komor napisał/a:
nowy

No, to gratki :smile:

komor napisał/a:
Odblaski mi nie przeszkadzają, kolorowe, nie na gałkach.

IMO i tak 15-tka jest lepsza od 16-tki :smile:

nowam - Pią 31 Lip, 2015

Tak na szybko, przed wyjazdem. Natalia:

17:

18:

19:

20:

cybertoman - Pią 31 Lip, 2015

Dla mnie 17 z tej serii. Ew. 20. Mozna by o drugim planie podyskutowac...

[ Dodano: Pią 31 Lip, 2015 17:53 ]
T.B. napisał/a:
która to Magda, a która to Natalia?
Pytasz - masz.
T.B. - Pią 31 Lip, 2015

Bo wszystkie Natalie, to fajne dziewczyny :cool:

Kurcze, nie znęcajcie się nade mną. Ja mam problemy z rozróżnianiem/rozpoznawaniem twarzy. Ta Natalia chyba nie jest żadną z tamtych Natalii? :zalamany:

[ Dodano: Pią 31 Lip, 2015 18:35 ]
A portret 17. jest super.

nowam - Pią 31 Lip, 2015

T.B. napisał/a:
Ta Natalia chyba nie jest żadną z tamtych Natalii? :zalamany:

Chyba nie. Coś bym o tym wiedział :razz:

robocop45 - Pią 31 Lip, 2015

21

my beauty by Robert Gebauer, on Flickr

Heliosik 44 na pełnej dziurze

komor - Sob 01 Sie, 2015

robocop45, Twoje zdjęcie zaprzecza teorii, że pleśniakami nie da się robić dobrych zdjęć, bo dziś matryce bardziej wymagające i bez dobrego AF nic się nie da zrobić.
Fredas_147 - Wto 04 Sie, 2015

nowam - 17 bardzo ładne, ładna naturalna poza, ładnie zaświecone, ładna modelka...tylko na miły bóg to tło :!: Czym świecone?
Tutejszyn - Wto 04 Sie, 2015

Fredas_147, bardzo fajna, dość uniwersalna seria, jednak moim zdaniem nie wydobyłeś całego potencjału. 24 super :)
Fredas_147 - Wto 04 Sie, 2015

Tutejszyn, - dzięki za koment. Co miałeś na myśli, kadry, światło, modela czy obróbkę? O wspólpracę z tak młodym modelem trudno, trzeba raczej liczyć, że sam wejdzie w fajne światełko :smile:
Tutejszyn - Wto 04 Sie, 2015

Cytat:
Co miałeś na myśli
To trudno powiedzieć... kadrowanie, obróbka.. Ale to nie znaczy, że coś jest źle. To raczej moja wina i to, co akurat ja lubię w fotografiach.
bassotronic - Wto 04 Sie, 2015

Fredas_147 Mi się prawie całą seria podoba oprócz 23. Czasem za bardzo nie popłynąłeś z wygładzaniem twarzy ? :) bo jak dla mnie wygląda trochę sztucznie.
komor - Wto 04 Sie, 2015

bassotronic napisał/a:
Czasem za bardzo nie popłynąłeś z wygładzaniem twarzy ?

Też mi się tak wydaje, szczególnie na niektórych. Stoi to też w pewnym kontraście do pozostawianych naturalnie ramion.

Fredas_147 - Sro 05 Sie, 2015

bassotronic - Twoja opinia nie jest odosobniona, ale ciekawe jest to, że skóra nie była w ogóle ruszana. Przy tak małym człowieczku jeszcze nie ma potrzeby :smile:
Jedyne co, to wywołałem RAWa z minimalnym stopniem wyostrzania, bo zależało mi na podkreśleniu delikatności cery człowieczka. I z efektu jestem najbardziej zadowolony właśnie na 23 :grin: Tutaj mięciutke światełko też zrobiło swoje...
A Twoje odczucia są spowodowane najpewniej tym, że selektywnie podciągnąłem ostrość na oczach i ustach, stąd skóra wydaję się jeszcze bardziej gładka.
Dzięki za komentarz.

komor - mój bohater nie ma odkrytych ramion :grin: Twój koment zapewne do sesji nowam

bassotronic - Czw 06 Sie, 2015

Faktycznie komor chyba chodziło Ci o zdjęcia nowam, widać różnicę między ramionami a wygładzoną twarzą :)
komor - Czw 06 Sie, 2015

A tak, tak, wybaczcie. Już się wyspałem. :)
nowam - Pią 07 Sie, 2015

Fredas_147 napisał/a:
nowam - 17 bardzo ładne, ładna naturalna poza, ładnie zaświecone, ładna modelka...tylko na miły bóg to tło :!: Czym świecone?

Portret środowiskowy, dziewczyna wyciągnięta na balkon w falowcu w trakcie rodzinnej imprezy, pilnowałem tylko, żeby wieżowce nie szatkowały tła w pionie.

Lampa systemowa w Aurora Firefly Octa II 65 cm + słońce z tyłu.

Arkowal - Nie 23 Sie, 2015

26.

T.B. - Nie 23 Sie, 2015

No, coś się dzieje :smile:
Poznajemy coraz lepiej tę samą dziewczynę? Mam problem z rozpoznawaniem/rozróżnianiem twarzy. Tylko czemu zza krat? Rozmyłeś je tak mocno, bo nie mamy na nie patrzeć - i słusznie. To po co one w ogóle są? Modelka oczywiście super i ładnie pozuje.

Arkowal - Nie 23 Sie, 2015

T.B czy tą samą,tego nie wiem:-)To jeden z kilkudziesięciu kadrów.
Frazel - Pon 24 Sie, 2015

Nie wiem, czy mozna to do konca nazwac portretem, bo dopiero sie ucze, ale wydaje mi sie, ze tak :)

27.

maziek - Pon 24 Sie, 2015

Zdjęcie bardzo dobre. Technika do dopracowania, m.in ten statyw za chłopakiem niepotrzebny a z kolei futerału jakby było widać więcej to fajnie - ale kompozycja świetna.
cybertoman - Pon 24 Sie, 2015

27 - Dwa rzedy kamieni od gory obicielo mi przy ogladaniu i moim zdaniem tak jest lepiej.
Frazel - Pon 24 Sie, 2015

Dzieki, ogolnie nie moglem przesunac futeralu ani tego tam statywu, bo by mnie muzyk chyba pogonil z tymi skrzypkami :lol: ...

28.

cybertoman - Pon 24 Sie, 2015

Frazel napisał/a:
28
na moj gust znow gory za duzo. Smyczek uciety. Aparat w dol i ciut w prawo, otworzyc bardziej obiektyw to byloby wiecej do ogladania. To, ze krzywo to pikus.
Frazel - Wto 25 Sie, 2015

A to? Wersja druga :) , ale chyba takze bedzie tutaj zle to, ze za duzo gory xD. A ogolnie sadzicie, ze idac "tym tropem" rozwijalbym sie czy raczej zmienic troche podejscie do tematu :) ?

29.

Tutejszyn - Wto 25 Sie, 2015

Frazel napisał/a:
A ogolnie sadzicie, ze idac "tym tropem" rozwijalbym sie czy raczej zmienic troche podejscie do tematu ?
Ale o jaki trop chodzi? Skrzypek mieszczący się w kadrze, to jeszcze nie trop. Musisz nabrać większego dystansu do swoich fotografii. Fotografuj dalej i nie roztkliwiaj się nad każdym zrobionym ujęciem.
Frazel - Wto 25 Sie, 2015

A nie no fakt, po prostu nie dawalem wczesniejszych moich zdjec :zalamany: i dlatego moglo to dziwnie wyjsc, po prostu chodzilo mi czy postep jest xD, ale mniejsza tam o to ;) .
maziek - Wto 25 Sie, 2015

Frazel napisał/a:
Dzieki, ogolnie nie moglem przesunac futeralu ani tego tam statywu, bo by mnie muzyk chyba pogonil z tymi skrzypkami :lol: ...
Sam się mogłeś pogonić, znaczy ten, przesunąć. Mogłeś nieco zagrać głębią ostrości itd. Mi takie zdjęcia niestety, jeśli, to wychodzą przez przypadek (tzn. widzę sytuację dopiero na monitorze). W każdym razie na inkryminowanym zdjęciu jest jakaś sytuacja, muzyk, zasłuchana dziewczynka, zamyślony chłopak i jakieś napięcie między nimi, są jakieś rekwizyty - można pod to podłożyć sobie rozmaite podteksty, historie - i dlatego to zdjęcie jest dobre, nawet jeśli technicznie i teoretycznie średnie. Natomiast kolejne to zdjęcia faceta ze skrzypkami i miną jakby właśnie usiadł gołym tyłkiem na ognisku ;) z mało pociągającym tłem - i nic więcej. IMO oczywiście.
Arkowal - Wto 25 Sie, 2015

30.
Nieco z innej beczki:-)

cybertoman - Wto 25 Sie, 2015

Arkowal napisał/a:
30
Sa emocje i jest fajnie!
Arkowal - Nie 30 Sie, 2015

31.

komor - Pon 31 Sie, 2015

Arkowal, fajne, stylowe światło. Trochę obciąłbym z lewej.
Arkowal - Pon 31 Sie, 2015

komor dzięki.Trochę przeostrzyłem,ale nikt nic nie pisze to chyba nie najgorzej:-)Jakoś nie mam wyczucia.W sofcie ok a po zapisaniu jpeg jest jak jest.Jakieś podpowiedzi?:-)
komor - Pon 31 Sie, 2015

Teraz oglądam na większym ekranie i na włosach jest rzeczywiście przeostrzenie. Ostrzenie robisz przed/po resamplingu? Czy tylko w okienku Save For Web?
Arkowal - Pon 31 Sie, 2015

komor zawsze po.Nie zapisuje Save for web.Zapisuje jpeg,folder i ready.Próbowałem też Save for web,ale to samo.Musiałbym fotkę zapisywać przykładowo na pulpit,sprawdzić w przeglądarce lub portalu i ewentualnie korygować:-( czasami jest to samo z kolorem lub kontrastem.W ps super na moje oko,po zapisaniu lipa.To jeszcze zależy jak mocno ją zmasakruje.
maziek - Pon 31 Sie, 2015

Arkowal, ja Cię najmocniej przepraszam, że szczerze (bo zwykle nie komentuję negatywnie, ponieważ zazwyczaj jest to odbierane jako atak ad personam). Ale ponieważ zrobiłeś parę fajnych fotek a (prawie) nagie kobiety są bliskie memu sercu... ;) .

Światło może i jest OK (nie wiem nic na temat światła, ewentualnie zauważam, że jest rażąco do luftu). Nie wiem nic na temat przeostrzenia, bo mam crt (więc nie widzę. A jak widzę, to jest sprawa trzeciorzędna, która mnie nie rusza). Ale.

Po pierwsze rzucający się w oczy, sztuczny gest ręki. Moje dzieci mają takie (no, mniej rozbierane ;) ) fotki z przedszkola (sprzed 15 i 20 lat). Jacyś powiatowi panowie fotografowie w odstępie 5-letnim jednemu i drugiemu kazali rączkę do buzi przyłożyć. Przy tym twarz jest tak sztuczna (mimika), że przeczy jakiemukolwiek gestowi prócz absolutnej obojętności. Wygląda, jakby pani zobaczyła plamkę na tkaninie (która jednakowoż średnio ją wzburzyła).

Poza tym kompozycja. Pani na środku, uda w prawo, wzrok w lewo. To się ni diabła nie równoważy. Wygląda na centralny strzał, bo kobita była na środku, to tak wyszło.

Najmocniej przepraszam, ale ze względu na szacunek do Ciebie było szczerze do spodu :oops: .

lcf - Pon 31 Sie, 2015

32.

33.

Arkowal - Wto 01 Wrz, 2015

maziek spoko luz,z szcunku do Ciebie nie obrażam się:-)Patrząc na to z drugiej strony,nie ma fotek idealnych,zawsze jest coś nie tak i do wszystkiego można by się przyczepić:-)
Osobiście sam przyczepiłbym się tu do wielu innych rzeczy które mi się nie podobają,ale cóż tak musi już być.Najważniejsze to wyciągać wnioski i nie pozostaje nic innego jak poprawić się kiedyś:-)

34.

bassotronic - Wto 01 Wrz, 2015

lcf 32, przyciąga wzrok, duży +.
maziek - Wto 01 Wrz, 2015

Arkowal, 34 pokazuje, że idziesz w dobrym kierunku :) !
Preskaler - Sro 02 Wrz, 2015

Nooo, mnie się kierunek też podoba. :mrgreen:
lunislava - Czw 03 Wrz, 2015

Będę wdzięczna za opinie i wskazówki

35.

maziek - Czw 03 Wrz, 2015

Wydaje mi się przypadkowe. Raczej szerszy kadr chyba.
T.B. - Czw 03 Wrz, 2015

lunislava napisał/a:

Uważaj o co prosisz, bo możesz to dostać :???:

Opinia:
- niedobry format, niedobre kadrowanie,
- modelka wepchnięta na prawą krawędź zdjęcia,
- głowa przebita oszczepem czy inną sztangą,
- ujęcie z dołu rzadko dobrze robi modelce/modelowi,
- no i ten nieszczęsny łokieć na pierwszym planie.

Wskazówka w postaci obrazkowej.
Nie musi się podobać - to tylko jak ja bym to zrobił z tego materiału. Perspektywy oczywiście nie zmienię.

cybertoman - Czw 03 Wrz, 2015

lunislava napisał/a:
35.
Wywalenie te niefortunnej krechy w tle znacznie poprawi klimat zdjecia.
lunislava - Pią 04 Wrz, 2015

T.B. napisał/a:
lunislava napisał/a:

Uważaj o co prosisz, bo możesz to dostać :???:

Racja, mogłam poprosić o komplementy :)

- też ubolewam, że ucięłam to zdjęcie tak jak ucięłam, faktycznie kadrowanie zaproponowane przez T.B. jest korzystniejsze, może bym więcej z lewej zostawiła. W sumie nie wiem, czemu nie wpadłam na takie kadrowanie, od pocżątku wiedziałam ze za bardzo ucięłam prawa stronę.

Cytat:
Wydaje mi się przypadkowe

- w pierwszej chwili się zdziwiłam - co to znaczy, że przypadkowe? jak to? Ale, kurcze, święta racja... wcześniej robiłam zdjęcie całej sylwetki na krótszej ogniskowej, spodobała mi się poza modelki, podeszłam, przybliżyłam i ... nie trafiłam :) wyszło jak wyszło.

Spodobało mi się bardzo jak modelka wyszła na tym zdjęciu i jakoś nie zwróciłam uwagi na te wszystkie błędy.

T.B. - Pią 04 Wrz, 2015

lunislava napisał/a:
na krótszej ogniskowej, ..., podeszłam, przybliżyłam i ...

... i dlatego wyszedł nienaturalnie duży łokieć na pierwszym planie.
Musisz pamiętać o efektach związanych z perspektywą.

maziek - Pią 04 Wrz, 2015

lunislava napisał/a:
- w pierwszej chwili się zdziwiłam - co to znaczy, że przypadkowe? jak to? Ale, kurcze, święta racja... wcześniej robiłam zdjęcie całej sylwetki na krótszej ogniskowej, spodobała mi się poza modelki, podeszłam, przybliżyłam i ... nie trafiłam :) wyszło jak wyszło.
Może się rozwinę, bo wyszło zbyt zdawkowo :) . Chodziło mi o to, że w tak ciasnym portrecie na ogół źle wychodzą nazbyt dynamiczne miny, zdradzające prawdziwe emocje, ewidentnie adresowane do czegoś spoza kadru. Chodzi mi o to, że portret to jest próba nawiązania osobistej więzi między portretowanym a oglądającym. Dlatego napisałem, że szerszy kadr byłby lepszy, bo więcej byłoby osoby a może i kontekstu. Prawdopodobnie nie raziłaby tak też tak krecha (którą jednakże łatwo usunąć, więc w sumie niewarta jest wspomnienia). To oczywiście moje zdanie. Modelka bez wątpienia warta grzechu :) (to już prawda obiektywna ;) ) .
Arkowal - Pią 04 Wrz, 2015

36.

Widzę pewien regres w stosunku do poprzedniego ujęcia ;) ...
Usjwo - Pią 04 Wrz, 2015

36 Ciekawe czy ktos zauwazy wady tego zdjecia ;) :mrgreen:

No bardzo Cię przepraszam, ja zasadniczą zauważyłem!

:roll: :mrgreen:
FotoVideo - Pią 04 Wrz, 2015

Jak zakladalem ten temat nie spodziewałem się ze będzie az TAK goraco ! Swietana robota Panowie i Panie brawo również dla pięknie pozujących dziewcząt :*)

FotoVideo napisał/a:
Jak zakladalem ten temat nie spodziewałem się ze będzie az TAK goraco ! Swietana robota Panowie i Panie brawo również dla pięknie pozujących dziewcząt :*)

Nie ma innego działu,wiec pakuje do jednego worka:-)

cybertoman - Pią 04 Wrz, 2015

Fotografia aktu jest.
lcf - Sob 05 Wrz, 2015

Arkowal Jak dla mnie 36 zdecydowanie najlepsze z serii - bardziej naturalne od pozostałych i przez to dużo przyjemniejsze w odbiorze.
Arkowal - Sob 05 Wrz, 2015

cybertoman dzięki.Z lenistwa nie szukałem.

Dzięki panowie!

nowam - Sob 05 Wrz, 2015

Anja
37:

38:

39:

moronica - Sob 05 Wrz, 2015

taka ladna dziewczyna, czemu robisz z niej plastik? te przeostrzone brwi wygladaja przez to jak doklejone
nowam - Sob 05 Wrz, 2015

Rozgryzam PortraitPro. Na ustawieniach domyślnych brwi wydawały mi się rozmyte w porównaniu z oryginalnym zdjęciem. A generalnie i tak sporo obniżam inne ustawienia domyślne.
komor - Nie 06 Wrz, 2015

nowam, ostatnie to naprawdę ostre przegięcie. 50% tego efektu to aż nadto.
serko - Nie 06 Wrz, 2015

40.
Arkowal - Nie 06 Wrz, 2015

serko Jak dla mnie fajny portrecik.Troszkę te spacerujące babcie psują odbiór,poprawił bym cięcie i 2:3?
nowam - Nie 06 Wrz, 2015

A jak to teraz wygląda? Brwi w ogóle nie ruszałem :oops:
41:

42:

monkowy_dziadek - Pon 07 Wrz, 2015

Źrenice wyglądają jak po aplikacji atropiny. Szczególnie na 42.
nowam - Pon 07 Wrz, 2015

@monkowy_dziadek To akurat nie obróbka, tylko niedopatrzenie podczas sesji. W zaimprowizowanym studiu było ciemno, nie zadbałem o dodatkowe źródło światła stałego dla przymknięcia źrenic.

Co jeszcze? Cierpliwie (no, bez przesady...) wysłucham :oops:

T.B. - Pon 07 Wrz, 2015

Ponieważ jestem ciekaw co potrafi ten program, chętnie zobaczyłbym jak wyglądały te zdjęcia przed obróbką.
nowam - Pon 07 Wrz, 2015

A proszę bardzo. W takiej postaci wyszły z LR do PP. W LR została zrobiona tylko korekta temperatury barwowej, obiektywu, podbicie kontrastu i kilka miejscowych korekt wad skóry.
43:

44:

T.B. - Pon 07 Wrz, 2015

Dzięki.
No nieźle i jeśli robi się to łatwo, gotowymi narzędziami, to program w sam raz dla domowego portrecisty, takiego jak ja :smile:
Jestem tylko ciekaw, na ile ma się kontrolę na poszczególnymi narzędziami, a na ile program narzuca rozwiązanie. Np. przy korekcie kształtu twarzy. No ale to już nie ma co zamęczać Cię pytaniami, tylko trzeba zainstalować sobie czasową wersję na próbę, jeśli taka istnieje.

nowam - Pon 07 Wrz, 2015

Wersja tymczasowa istnieje. A co do samego działania programu -- ma swoje narowy, jak każdy. Trzeba je rozgryźć, co właśnie robię :smile:
T.B. - Sro 09 Wrz, 2015

Zainstalowałem wersję próbną, wziąłem zdjęcie żony, zastosowałem pierwszy z brzegu, gotowy preset, pokazałem żonie i ... musiałem kupić program :neutral:

serko,
Obejrzałem wszystkie Twoje zdjęcia na forum - nie ma ich dużo - i stwierdziłem, że 40. to tylko wypadek przy pracy. Przed zamieszczeniem zdjęcia powinieneś był popracować przynajmniej nad dekoltem i prawą ręką modelki. Skóra wygląda tam bardzo niedobrze - a dziewczyna taka ładna. Reszta - czyli kadrowanie, czy babcie (?) w tle - to w tym przypadku sprawy drugorzędne.

nowam - Sro 09 Wrz, 2015

T.B. napisał/a:
Zainstalowałem wersję próbną, wziąłem zdjęcie żony, zastosowałem pierwszy z brzegu, gotowy preset, pokazałem żonie i ... musiałem kupić program :neutral:

To prawie jak u mnie :wink: Obrobiłem zdjęcie Żony i dałem w prezencie na rocznicę ślubu. Reakcja bezcenna. I wreszcie nie muszę Jej namawiać na pozowanie :grin:

Arkowal - Czw 10 Wrz, 2015

45.
Co panowie sądzicie o tym retuszu.Jest kilka baboli,ale chiałbym usłyszeć wasze opinie.

Dżozef - Czw 10 Wrz, 2015

nowam - to koszmar a nie obróbka. Może pozostań przy tym co daje kompakt, na pewno będzie lepiej.
serko - Czw 10 Wrz, 2015

T.B. napisał/a:

serko,
Obejrzałem wszystkie Twoje zdjęcia na forum - nie ma ich dużo - i stwierdziłem, że 40. to tylko wypadek przy pracy. Przed zamieszczeniem zdjęcia powinieneś był popracować przynajmniej nad dekoltem i prawą ręką modelki. Skóra wygląda tam bardzo niedobrze - a dziewczyna taka ładna. Reszta - czyli kadrowanie, czy babcie (?) w tle - to w tym przypadku sprawy drugorzędne.

Z uwagami się zgadzam w 100%. Mogłem to zrobić, tylko po co?. Zdjęcie nie szło do magazynu, ani do klienta. Nie jest to zdjęcie którym mam się chwalić jaki to ja wspaniały jestem, taki luźny portret bez stresu. Wywołanie Rawa zajęło mi minutę. Poprawiłem tylko balans bieli, tony i tyle.

Arkowal - Sob 12 Wrz, 2015

45.

serko - Nie 13 Wrz, 2015

46.
lunislava - Nie 13 Wrz, 2015

46.
możliwe, że takie było zamierzenie, ale dla mnie za dużo tego "dobrego" - paznokcie i makijaż. Nie mój gust.

serko - Nie 13 Wrz, 2015

lunislava napisał/a:
46.
możliwe, że takie było zamierzenie, ale dla mnie za dużo tego "dobrego" - paznokcie i makijaż. Nie mój gust.

Właśnie takie było zamierzenie, o gustach się nie dyskutuje :)

Arkowal - Nie 13 Wrz, 2015

serko 46 mi się podoba

47.

BeautySensitive - Wto 15 Wrz, 2015

Hey
47 - co ona ma z oczami? =]

bassotronic - Wto 15 Wrz, 2015

46 bardzo mi się podoba, brawa !
Co do 47 to faktycznie coś jest z oczami ale wydaje mi się, że ogólnie coś z całym zdjęciem się porobiło.

PS
Zęby trochę żółtawe :P (może by zrobić "tooth whitening") :)

maziek - Wto 15 Wrz, 2015

Zarówno 45 jak i 47 podobają mi się tak w ogóle, natomiast wyglądają, jakbyś po delikatnym rozmyciu całości mocno wyostrzył i skontrastował oczy i usta. Mnie osobiście to razi "na tle".
komor - Wto 15 Wrz, 2015

47. chyba ma bardzo skompresowanego JPG-a i przez to traci i są dziwne artefakty na oczach. Chętnie bym to zobaczył w normalnej jakości.
Tutejszyn - Wto 15 Wrz, 2015

W jakim celu bóg dał ludziom ręce? Oglądając portrety, można się tylko domyślać, że ręce służą do podtrzymywania głowy.
serko - Wto 15 Wrz, 2015

Tutejszyn napisał/a:
W jakim celu bóg dał ludziom ręce? Oglądając portrety, można się tylko domyślać, że ręce służą do podtrzymywania głowy.

Coś w tym jest :)

Arkowal - Wto 15 Wrz, 2015

48

To w normalnej jakości 47.Fakt pojechana zbytnio.U mnie jest tak,że zaraz po ogarnięciu rawa podoba mi się i wstawiam na portal.Po dwóch godz już coś bym mógł poprawiać a po dwóch dniach nie mogę na nią patrzeć.Tak też było z 47.Podobnie było z nr 45 tyle tylko,że ta odleżała swoje dwa dni zanim tu trafiła.Początkowo wyglądała jeszcze gorzej:-)

serko - Wto 15 Wrz, 2015

Wiadomo, są różne gusta ale mi 48 podoba się znacznie bardziej.
lunislava - Wto 15 Wrz, 2015

49.
Chyba nieco ryzykuję z taką perspektywą, ale jakoś mi do wyrazu twarzy modelki zapasowała. Ale mogę być mało obiektywna ;)

bassotronic - Czw 17 Wrz, 2015

49 jak dla mnie bardzo dobre w odbiorze. Szminka ładnie kontrastuje z resztą.
Nie wygładzone do przesady jak niektóre portrety :D

Wojmistrz - Czw 17 Wrz, 2015

Tie.. tylko że widać, że ta szminka niedomalowana przez co daje nieco karykaturalny wygląd poszerzanych żyletką ust, a wyostrzenie bije po gałach. Poza tym dla mnie za dużo dołu i lewej.
bassotronic - Czw 17 Wrz, 2015

Wojmistrz faktycznie, teraz się przyjrzałem bliżej ustom.
lunislava - Czw 17 Wrz, 2015

Wojmistrz napisał/a:
Tie.. tylko że widać, że ta szminka niedomalowana przez co daje nieco karykaturalny wygląd poszerzanych żyletką ust, a wyostrzenie bije po gałach. Poza tym dla mnie za dużo dołu i lewej.

:lol: no błagam z tą żyletką, bo ja już zawsze będę tak patrzeć na jej zdjecia :) modelka ma po prostu szerokie usta :razz: : trzeba zainwestować w wizażystkę.

Ciachnęłam za mocno z prawej, więc chciałam zostawić jakąś przestrzeń, może faktycznie jak przytnę z dołu i lewej będzie lepiej.

Z wyostrzeniem mam problem, bo powiem szczerze, że nie widzę, żeby było przesadzone. Nie mówię absolutnie, że nie jest, skoro inni to widzą - po prostu nie potrafię tego obiektywnie ocenić :( Moze po prostu wpadam w skrajność bojąc się braku ostrości.

bassotronic - jak miło coś miłego przeczytać :)

Dżozef - Pią 18 Wrz, 2015

Makijaż zawsze dodaje tandety. W realu nie widać tak szczegółów jak współczesnym zdjęciu, te naturalne defekty jakoś są pomijalne ale malunki.....
Spinq - Wto 22 Wrz, 2015

Nie jest przeostrzone, poprostu użyłaś filtra na całym zdjęciu. Używasz stosunkowo dużej głębi ostrości na tą ogniskową. Dzięki temu zdjęcie będzie standardowo ostre. Jeżeli chcesz podkreślić jakiś detal zrób to lokalnie. Wyostrzone dodatkowo oczy odciągną uwagę od ust.

Zdjęcie 45. Oglądam to na naprawdę beznadziejnym ekranie, ale czy tylko mnie rzuca się w oczy bardzo silny zabarw zielony na skórze modelki? Wiem, że to celowe, ale czemu aż tak. No i nie wiem czy to przez kompresję czy przeostrzenie na oczach i wokół nich masz bardzo dużo artefaktów. Zajebiste zdjęcie, także szkoda trochę. Arkował, chcesz gratisowy retusz?

T.B. - Sob 26 Wrz, 2015

Nikt nie przynudza, to ja sobie pogadam.

lunislava napisał/a:
modelka ma po prostu szerokie usta :razz: : trzeba zainwestować w wizażystkę.

Wydaje mi się - i tylko wydaje - że w tym konkretnym wypadku wizażystka, czy raczej mejkapartist, wiele by nie zdziałała. Złudzenia optyczne, które można wywołać makijażem na żywo, nie powtarzają się na zdjęciach - co zresztą widać na załączonym obrazku. Ale wystarczą dwa ruchy pędzelkiem, czy też stempelkiem korygującym w edytorze i już usteczka robią się OK.
Po drugie - co już mówiłem właśnie Tobie - nie fotografuj z dołu. Zrób sobie selfie z góry i z dołu. Nie wiem jak Tobie, ale mnie paszcza wyraźnie się poszerza na zdjęciu zrobionym z dołu. :neutral:

lunislava - Sob 26 Wrz, 2015

T.B. napisał/a:
Nikt nie przynudza, to ja sobie pogadam.

lunislava napisał/a:
modelka ma po prostu szerokie usta :razz: : trzeba zainwestować w wizażystkę.

Wydaje mi się - i tylko wydaje - że w tym konkretnym wypadku wizażystka, czy raczej mejkapartist, wiele by nie zdziałała. Złudzenia optyczne, które można wywołać makijażem na żywo, nie powtarzają się na zdjęciach - co zresztą widać na załączonym obrazku. Ale wystarczą dwa ruchy pędzelkiem, czy też stempelkiem korygującym w edytorze i już usteczka robią się OK.

racja, powiem szczerze, że w wielu zdjeciach z tej serii poprawiałam usta, tutaj jakoś dla mnie było w porządku, więc nie ruszałam.

T.B. napisał/a:
Po drugie - co już mówiłem właśnie Tobie - nie fotografuj z dołu. Zrób sobie selfie z góry i z dołu. Nie wiem jak Tobie, ale mnie paszcza wyraźnie się poszerza na zdjęciu robionym z dołu. :neutral:

dlatego napisałam, że ryzykowna perspektywa :) , uwierz że sie wahałam, zanim to tutaj wstawiłam:) żeby nie było, że ciągle popełniam ten sam błąd to obydwa zdjęcia były robione tego samego dnia. Ogólnie staram się unikać takich ujęć (chociaż zdjęcia wystawiane na to forum temu przeczą :roll: ) No... ja osobiście z takiej perspektywy wyszłabym jak kartofel :)
Dziękuję za wskazówki, długa droga przede mną, ale mam nadzieję, ze będzie lepiej :)

komor - Nie 27 Wrz, 2015

Moim zdaniem ta dziewczyna z 49 dość dobrze znosi tę niską perspektywę. To trochę może kwestia gustu, komu jakie dziewczyny się podobają. :)
maziek - Nie 27 Wrz, 2015

komor napisał/a:
Moim zdaniem ta dziewczyna z 49 dość dobrze znosi tę niską perspektywę...
Khy, khy - prawda :) ?
serko - Nie 27 Wrz, 2015

50.
Wojmistrz - Pon 28 Wrz, 2015

serko, co tam się stało z kolorami? Przecież to ładna kobieta, aż się chce ja widzieć!
serko - Pon 28 Wrz, 2015

Zielony zafarb był celowy i to nie była obróbka tylko rozmyty w prawym dolnym narożniku liść z drzewa. Wiem, że kolory były nie tak jak w książce ale mi się tak podobało i tak zostawiłem. Nie każde zdjęcie musi być z color checkera :) . Wojmistrz zdjęcie po twojej obróbce stało się dla mnie za twarde, zbyt kontrastowe, miało być miękko. Moje zdjęcia nie każdemu się podobają ale nie muszą. Kolor dla mnie sprawa indywidualna.
Wojmistrz - Pon 28 Wrz, 2015

Nie kupuje tego. Ciekawe, co by się bardziej podobało portretowanej? :) To dział portretu, ale czy te wszystkie skazy na skórze tez były celowe?
komor - Pon 28 Wrz, 2015

Lubię zdjęcia z zafarbem, ale ten z 50. za mocny, zbytnio przesłaniał ładną dziewczynę, jak pisze Wojmistrz. Jeśli to miało być z liścia, to moim skromnym powinno działać tylko na części kadru.
serko - Pon 28 Wrz, 2015

Najlepszy zafarb z liścia może być pod okiem :) . Uwagi przyjąłem.
bodzio239 - Pon 28 Wrz, 2015
Temat postu: Pikuś
51
Arkowal - Wto 29 Wrz, 2015

52.

53.

54.

T.B. - Sro 30 Wrz, 2015

54. - doskonały portret dziecka.
Jedno co bym spróbował, to troszkę wyciągnąłbym z mgły samą sylwetkę dziecka. Ale może tylko mi się wydaje, że byłoby lepiej.

Arkowal - Sro 30 Wrz, 2015

T.B. napisał/a:
54. - doskonały portret dziecka.
Jedno co bym spróbował, to troszkę wyciągnąłbym z mgły samą sylwetkę dziecka. Ale może tylko mi się wydaje, że byłoby lepiej.

Dzięki T.B :mrgreen:

Jeszcze jedno skatowane zdjęcie z niedzielnej sesji.Sam już tego pewny nie jestem,ale jakoś inaczej pokazać tego nie umiem :cry:
55.

Wszystkie zdjęcia robione bez dodatkowego oświetlenia.

Spinq - Sro 30 Wrz, 2015

Arkowal, no właśnie widać, ze bez dodatkowego światła, ani blendy. Szkoda. Światło dałoby ci jeszcze większą separację i bardziej naturalne kolory. I tak masz wypas. Jak zwykle naprawdę świetne ujęcia. Fantastycznie używasz głębi ostrości.

Bodzio: WTF?

Arkowal - Sro 30 Wrz, 2015

Dzięki Spinq :-)
lunislava - Wto 03 Lis, 2015

Coś tu dawno nikt nic nie wstawiał :)

55.

bodzio239 - Sro 04 Lis, 2015

Spinq napisał/a:
Arkowal, no właśnie widać, ze bez dodatkowego światła, ani blendy. Szkoda. Światło dałoby ci jeszcze większą separację i bardziej naturalne kolory. I tak masz wypas. Jak zwykle naprawdę świetne ujęcia. Fantastycznie używasz głębi ostrości.

Bodzio: WTF?

Spinq : J.Z.G.Ż.Z

T.B. - Sro 04 Lis, 2015

55.

W oczach modelki widzę to, co posłanka Beger do słownika wprowadziła :cool:

lunislava - Czw 05 Lis, 2015

Cytat:
W oczach modelki widzę to, co posłanka Beger do słownika wprowadziła :cool:

mam nadzieję, że to komplement :)

Poprawiłam co nie co i wstawiam jeszcze raz, więc numeru nie zmieniam.

55.

T.B. - Czw 05 Lis, 2015

lunislava napisał/a:
mam nadzieję, że to komplement :)

Oczywiście :smile:

Rafix84 - Pią 06 Lis, 2015

Możecie ocenić? Moja pierwsza czarno-biała:
56.

Usjwo - Sob 07 Lis, 2015

Rafix84 napisał/a:
Możecie ocenić? Moja pierwsza czarno-biała:

Pogodziles dwie przeciwstawne rzeczy w tym zdjeciu. Super balagan w kadrze I prawie nic nie widac ;) . I to chyba jedyny plus tego zdjecia :(

bodzio239 - Nie 15 Lis, 2015
Temat postu: P-Grupowy
57
komor - Nie 15 Lis, 2015

Dałbym to do foto ulicznego lub foto ludzi, ale tak czy owak podoba mi się to zdjęcie, choć obróbkę widziałbym inną.
Mc_bad - Nie 15 Lis, 2015

Cytat:
56.

Jeśli chodzi o mnie, to jestem na tak. Bardzo ładnie wykorzystane światło (chyba z okna), śliczny cień na policzku powstał z tego powodu. Nie ma bałaganu, a jest punkt odniesienia - bohaterka pokazana w kontekście. Widzę lekki szum chyba. Dodaje uroku.

bodzio239 - Pon 16 Lis, 2015
Temat postu: P-Grupowy (wedle sugestii)
57
irek83 - Pon 30 Lis, 2015

58.

59.

60.

61.

maziek - Pon 30 Lis, 2015

Fajne zdjęcia, po co je PSuć ;) ?
irek83 - Sob 12 Gru, 2015

62.

T.B. - Nie 13 Gru, 2015

62. dla mnie świetne.
Dzieciak całkowicie pochłonięty tym, co widzi za oknem. Krople wody na szybie i delikatne odbicie budują nastrój. Do tego przyjemna dla oka kolorystyka i - jak mi się wydaje - obróbka bez zarzutu.

komor - Nie 13 Gru, 2015

Dla mnie też 62 super. Kolorystyka na matowo lepiej dopasowana niż przy 58–61, gdzie trochę dla mnie za wysoko podciągnięte czernie.
cybertoman - Nie 13 Gru, 2015

62 na Maksa ;) Czernie faktycznie za mocno, prawa strona sie w nich utopiła.
irek83 - Pią 18 Gru, 2015

Dzięki panowie za komentarze i wskazówki
63.

maziek - Pią 18 Gru, 2015

Hm, takie jakieś komorokształtne ;) ...
irek83 - Pią 18 Gru, 2015

maziek, :?:
maziek - Pią 18 Gru, 2015

Podobne na wizus do potomstwa niejakiego komora :) .
T.B. - Sob 19 Gru, 2015

Pytanie brzmi - czy ten portret jest ładny?
Mnie się nie podoba, ponieważ jest czarno-biały z naciskiem na "czarno", a z błysku w lewym oku pozostał głównie niepokojący błysk. Cytując klasyka, wolałbym więcej światła.