|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D5300, Canon EOS 100D, czy Pentax K-50?
blit07 - Nie 24 Maj, 2015 Temat postu: Nikon D5300, Canon EOS 100D, czy Pentax K-50? Cześć. Lubię fotografować, ale to będzie moja pierwsza lustrzanka. Co wybrać: Nikon D5300, Canon EOS 100D, czy Pentax K-50? Może coś innego w podobnej cenie?
Dzięki za podpowiedzi.
Sunders - Nie 24 Maj, 2015
blit07 napisał/a: | Co wybrać: Nikon D5300, Canon EOS 100D, czy Pentax K-50? |
Nikona.
blit07 - Nie 24 Maj, 2015
A jakieś argumenty za Nikonem? Przyznam szczerze, że jak EOS 100D nie przypadł mi w ręce do gustu, to Pentaxa w rękach nie miałem, a w testach wypada lepiej niż Nikon.
Aparat będzie najpewniej wykorzystywany do kręcenia filmików w FHD (YouTube) - do tej pory kręciłem moim Note 4 (jakość filmów będzie lepsza na Nikonie?), robienia widokówek z wycieczek (krajobrazy, zabytki) i okazjonalnie portrety.
Czy jeden obiektyw standardowy 18-55 dorzucany w zestawie mi starczy? Co polecacie jako kolejne obiektywy?
BTW. Wyszukałem właśnie Nikona D3300, czy warto więc dokładać do D5300? I tak w zasadzie to dlaczego nie Pentax? Z testów dostał więcej punktów niż Nikon i w dodatku jest tańszy. Od razu zaznaczam, że zupełnie nie zależy mi na designie (przecież będę oglądał zdjęcia, a nie sam aparat), ani również na "zapleczu"; nie mam nikogo wśród znajomych, kto siedziałby w lustrzankach, więc najpewniej nie będę się i tak z kim wymieniać, pożyczać, etc.
Jeszcze raz dzięki za pomoc i podpowiedzi.
Sunders - Pon 25 Maj, 2015
blit07 napisał/a: | Aparat będzie najpewniej wykorzystywany do kręcenia filmików w FHD (YouTube) |
W takim wypadku proponuję wziąć pod uwagę Canona 650 lub 700D.
blit07 napisał/a: | Czy jeden obiektyw standardowy 18-55 dorzucany w zestawie mi starczy? |
Może wystarczy, ale IMO warto wziąć od razu z obiektywem Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM.
akira - Wto 02 Cze, 2015
Z tego co kojarzę, do tego Pentaxa chyba nie da się podpiąć zewnętrznego mikrofonu. Musisz sobie zadać pytanie na ile widzisz taką potrzebę. Z reguły każdy woli mieć taką możliwość choć w praktyce korzysta z niej pewnie mniej niż 5% użytkowników lustrzanek Poza tym K-50 to bardzo fajny aparat i najlepiej bierz go w zestawie 18-55/55-200 WR bo to bardzo uniwersalne uszczelniane trio.
Natomiast optymalny wydaje się tu Nikon ze swoim D5300, a jeśli chcesz trochę zaoszczędzić to modele D5100/5200 też są godne uwagi.
Koniecznie w kicie z 18-105 i w przyszłości dokupić 35/1.8
Jeśli natomiast zależy Ci na AF w trybie filmowania (bo np. będą to głównie popisy na rowerze lub deskorolce) to powinieneś rozejrzeć się za jakimś Sony albo 70D. W tych aparatach AF działa bardzo skutecznie kiedy filmujesz i będziesz w stanie śledzić nim obiekt poruszający się szybko/zmiennie.
|
|