|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Potrzebny DOBRY filtr ochronny UV o średnicy 105 mm
Introverder - Sro 27 Maj, 2015 Temat postu: Potrzebny DOBRY filtr ochronny UV o średnicy 105 mm Witam.
Jak w temacie potrzebuję dobrego filtru ochronnego i rozumiem, że UV-ka będzie najlepsza(?).
Tyle, że potrzebuje średnicy 105 mm - może ktoś z Was polecić SPRAWDZONE OSOBIŚCIE dobre jakościowo i optycznie modele i ile kosztują oraz gdzie najlepiej je kupić, bo w sklepach prawie, że nie ma tego rodzaju filtrów :/.. A te na które trafiam są również BARDZO drogie :/.
Normalnie bym nie kupował, ale denerwuje mnie, że z przedniej soczewki pod nią zawiewane są pyłki i nawet gruszki na to szkiełko nie mogę użyć z przodu..
Acha - WAŻNE - filtr ma mieć z przodu przedni gwint do przedniego dekla lub drugiego filtra..
P.S. Sugerując się testami na optyczne z tych co znalazłem najlepszy wydał mi się Marumi MC UV - w czołówce w testach, choć jednak nie czub sam (bo oprócz niego znalazłem tylko B+W NC 105 mm - dwupowłokowy oraz Heliopan SH-PMC 105 mm, który z kolei w testach na optyczne wypadł średniawo :/).
Ciekaw jestem czy trzeba aż wydawać jakieś 700 zł powiedzmy, żeby dostać dobry filtr o tym rozmiarze..
Johny42 - Czw 09 Lip, 2015
A może >>MARUMI<<. Troszkę mniej niż 700
|
|