forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Fuji S3400 czy najtańszy bezlusterkowiec

majorka - Sro 27 Maj, 2015
Temat postu: Fuji S3400 czy najtańszy bezlusterkowiec
Witam,
Mój aktualny aparat to Fuji Finepix S3400 którym robie zdjęcia głównie na wszelkich wyjazdach ale i jakieś portrety czy mini prywatne sesje się zdarzają ;) dodam że jestem totalnym amatorem i kompletnie nie znam się parametrach itd. Mój problem polega na tym ze zdjęcia najczęściej wychodzą mi o słabym odwzorowaniu kolorów, słaby kontrast, małe nasycenie. Ponad to robiąc zdjęcia w pełnym słońcu są one często "przepalone". Nie wiem czy to ja coś źle robie (choć próbowałam bawić się przesłona itd) czy może poprostu taki już urok tego modelu:( i stad moje pytanie, czy ta zła jakość zdjęć wynika z moich bledow (jak je zmienić? ) czy może ze specyfikacji aparatu? Zostawić go czy może sprzedać i kupić jakiegoś bezlusterkowca do 1400 zł jeśli da lepsza jakosc ?

komor - Sro 27 Maj, 2015

Bezlusterkowiec powinien zapewnić lepszą jakość obrazu niż kompakt klasy S3400, ze względu na większą i lepszą matrycę. Problemem dla Ciebie może się okazać znacznie mniejszy zoom oferowany przez bezlusterkowiec, przy wyborze trzeba więc zwrócić uwagę na obiektyw. Najprostszy typu 12-40, czyli z grubsza odpowiednik lustrzankowego kita 18-55 to mało.
majorka - Sro 27 Maj, 2015

Na zoomie aż tak mi nie zależy. Tego z Fuji i tak nigdy w pełni nie wykorzystywałam po pierwsze ze względu na znaczny spadek jakości a po drugie to poprostu nie miałam potrzeby ;) najważniejsza dla mnie jest lepsza jakość zdjęć i GO która ciężko jest mi uzyskać przy portretach