|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Poszukuję aparatu do kręcenia filmów do 2000zł
szymi182 - Czw 28 Maj, 2015 Temat postu: Poszukuję aparatu do kręcenia filmów do 2000zł Witam
Jestem tutaj nowy
Tak jak w temacie, poszukuję aparatu do kręcenia filmów do 2000 zł. Nie jestem jakoś znawcą aparatów a na runku jest ich dosyć sporo. Wiadomo, że jak do kręcenia filmów to będzie się liczyła jakość, ostrość, stabilizacja, klatki.
Jaki aparat spełni moje oczekiwania ?
Mam tutaj kilka upatrzonych aparatów:
- Panasonic Lumix DMC-GF6
- Panasonic Lumix DMC-G6
- Sony SLT A58
Co powiecie o tych trzech aparatach. Który mam wybrać ?
Może znacie jeszcze lepsze aparatu od wyżej wymienionych do 2000 zł ?
Prosiłbym o odpowiedź jakiś znawców aparatów a nie odpowiedzi typu "mam aparat ... i spisuje sie bardzo dobrze, polecam "
Potrzebuje odpowiedzi najlepiej osoby, która testowała te aparaty i może powiedzieć który z nich jest najlepszy. Pamiętajcie-chodzi mi najbardziej o filmy.
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
Wojmistrz - Czw 28 Maj, 2015
Z tych trzech G6.
Ale wolał bym Canona EOS M lub lustrzankę 700D z obiektywami STM.
szymi182 - Czw 28 Maj, 2015
Spoko aparaty ale EOS M za drogi a 700D nie ma 50 kl./s przy 1080p
Wojmistrz - Czw 28 Maj, 2015
szymi182, do czego ci 50fps?
Jak to EOS M za drogi? Ja kupiłem swój za 112 funtów z obiektywem 18-55mm i lampą błyskową EX90.
komor - Pią 29 Maj, 2015
Wojmistrz, ale PL to nie UK. U nas EOS M3 + 18-55 STM jest do dostania za jedyne 2700 + cashback, a pierwszy model M raczej już znikł, a jak jest to w kompletach z dodatkami za ok. 2000 zł.
Ten Twój to był nowy w tej cenie?
szymi182, ten budżet 2000 zł to na sam korpus czy z obiektywem/obiektywami?
szymi182 - Pią 29 Maj, 2015
komor Z obiektywem. Myślę, że standardowy wystarczy.
Wojmistrz - Pią 29 Maj, 2015
Ja piszę o 1 nie 3
komor - Pią 29 Maj, 2015
Wojmistrz, ale wiesz jak u nas, stare modele znikają, zapasów magazynowych nie ma, w związku z tym szalonych wyprzedaży też. O pierwszym modelu napisałem w pierwszym zdaniu. 2000 zł. Pewnie da się gdzieś znaleźć…
T.B. - Pią 29 Maj, 2015 Temat postu: Re: Poszukuję aparatu do kręcenia filmów do 2000zł
szymi182 napisał/a: | poszukuję aparatu do kręcenia filmów |
Zakładam, że o istnieniu kamer filmowych wiesz, ale chcesz kupić aparat fotograficzny. Dobrze zakładam?
T.B. Dokładnie
Oczywiście nie tylko do samych filmów go potrzebuję. Głównie będe kręcił filmy ale zdjęcia lepszej jakości też chce robić. Dodatkowo w aparacie można pobawić się ostrością na obiektywie a w kamerze tylko na przyciskach co przyczynia sie do drgań w trakcie robienia filmów.
Poza tym wydaje mi się, że dzisiaj aparaty i kamery maja prawie te same parametry nagrywania.
Dziś aparaty potrafią nagrywać nawet lepiej niż kamery
Po co komu bitrate 100Mbps dla 25fps FullHD, skoro będzie to publikował jedynie na YouTube? Kamerę dobiera się pod zadanie. Zwrócić warto uwagę, że do filmowania "bardziej pro" w FullHD najlepszy jest Canon, potem Panasonic, a cała reszta wlecze się daleko za peletonem. Sytuacja zupełnie inna jest obecnie przy rynku 4K, gdzie dominują dwie firmy (Panasonic i Sony), a cała reszta "zainteresowanych" stara się uciąć kawałek tortu. szymi182, napiszesz nam jakiej jakości potrzebujesz i co dokładnie będziesz kręcił?
Robię filmy na YT o tematyce rolniczej.
Prace w polu itp.
Możecie zobaczyć jak to wygląda:
https://www.youtube.com/c...UKBxKdb6Y6NdF7A
Jakość jak najlepsza na tą cenę-2000zł
FullHD 1080p w 50kl./s wystarczy bo i tak nic lepszego nie kupię za 2000 zł
Nadal nie wiem do czego ci 50fps.
Czasem, nie często to robię ale chciałbym robić trochę więcej ujęć slow motion.
Z tego co mi wiadomo, to czym więcej klatek tym obraz płynniejszy, a pokazu slajdów nie mam zamiaru robić
szymi182, widziałeś slow motion 1000fps z 7D? Wystarczy dobry soft. ja spokojnie robię nawet 120fps z 30fps.
W tym problem, że moja wiedza nie sięga tak daleko
Cały czas się uczę robienia filmów.
Jaki to masz program ?
Ja mam Vegas 12, a ty w czym montujesz?
Wiesz co, wolałbym najpierw kupić aparat
Nie dość, że program drogi to komp mi nie uciągnie, więc musiałbym sporo wyłożyć. Oczywiście myślę też nad kupnem kompa ale to może poczekać. Co do Vegasa, ten program jest jak na razie marzeniem wraz z dronem Dji Phantom
Niestety wszystko kosztuje, ja się uczę a nie zarabiam, więc kasy na wszystko nie wystarczy.
Na razie wolałbym się skupić na rzeczach realnych czyli na tym aparacie.
Movie studio ci wystarczy, a kosztuje "grosze".
W wersji angielskiej próbowałem ten program. Jak na razie jest chyba zbyt skomplikowany dal mnie. Nie umiałem się w nim odnaleźć.
Na razie montuje filmiki w Corelu VideoStudio Pro X7 . Jak na razie jest to program, w którym najlepiej mi się pracuje.
@EDIT:
Po tym filmiku przekonuję się do G6. Widać, że G6 ma lepszą jakość od A58
https://www.youtube.com/watch?v=3ORz2w0Yn8o
wee - Sob 30 Maj, 2015
A powiedzcie mi jak w kwestii filmów wypada Panasonic G7?
Czy warto inwestować w ten korpus do zdjęć i video?
T.B. - Sob 30 Maj, 2015
Wojmistrz napisał/a: | Dziś aparaty potrafią nagrywać nawet lepiej niż kamery |
Wiem, że można wskazać jakiś aparat, który robi lepsze filmy niż jakaś kamera. Wiem też, że są filmy (teledyski, reklamy, czy nawet większe formy) zrobione lustrzanką po to, żeby zareklamować daną lustrzankę. Ale wiem też, że jest to pomijalny odsetek produkcji filmowej. Na dodatek taka lustrzanka jest wtedy tak obudowana akcesoriami, że mało jest w tej lustrzance lustrzanki, jaką kupuje się w sklepie. Tak normalnie, filmy robi się nadal przy pomocy kamer, a przy pomocy aparatów fotograficznych dokumentuje się ewentualnie jak film powstawał. Moim skromnym zdaniem - jeśli kogoś pasjonuje robienie filmów, powinien kiedyś zacząć robić to przy pomocy kamery filmowej.
Wojmistrz - Sob 30 Maj, 2015
T.B., nie przesadzasz aby? Jeśli za profesjonalną pracę uważamy tę zarobkową, to dlaczego ujmować lustrzankom i bezllusterkowcom, jeśli ich możliwości rejestracji są na poziomie kamer, możliwych do kupienia jedynie "za chore" pieniądze? Podobnie nawet na rynku amatorskim, porównaj ceny i możliwości Sony Nex-5 i Sony Handycam NEX-VG10.
komor - Sob 30 Maj, 2015
T.B. napisał/a: | Tak normalnie, filmy robi się nadal przy pomocy kamer |
T.B., zdefiniuj w takim razie pojęcie kamera i nakreśl z grubsza budżet na taki sprzęt do „normalnego kręcenia filmów”. Bo nie wiem czy rozmawiamy o kamerce za 1000 zł z Mediamarktu czy może dziennym koszcie np. 1000$ za wypożyczenie jakiegoś Arri z oprzyrządowaniem.
Lustrzanki filmujące zmniejszyły co najmniej o jedno zero cenę osiągnięcia obrazu o jakości filmowej (kinowej). Co oczywiście nie oznacza jeszcze, że koszty produkcji filmowej się analogicznie zmniejszyły, bo tak jak nie samym aparatem się robi zdjęcia, tak nie samą kamerą się kręci filmy. Ale dzięki lustrzankom dziś ze swojego wesela można mieć film o jakości obrazu i plastyce dostępnej kiedyś tylko Spielbergom i innym takim Cameronom. Tylko tyle i aż tyle.
Oczywiście typowe kamery nadal mają swoje mocne strony, szczególnie w reporterce, telewizji, transmisjach i z wielu różnych przyczyn. Ale jeśli chodzi o sam parametr pod tytułem „plastyka i jakość obrazu”, to lustrzanka filmująca to była spora rewolucja. Cenowa przede wszystkim.
T.B. - Sob 30 Maj, 2015
Wojmistrz napisał/a: | porównaj ceny i możliwości Sony Nex-5 i Sony Handycam NEX-VG10. |
Jaki jest w takim razie sens produkowania dwóch "takich samych" urządzeń?
(Ja wiem - mnie odpowiadać nie trzeba.)
[ Dodano: Sob 30 Maj, 2015 23:17 ]
komor napisał/a: | T.B., zdefiniuj w takim razie pojęcie kamera |
Pytanie nieprecyzyjne. Uściślij o jaką kamerę Ci chodzi.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kamera
Natomiast dla zainteresowanych tematem "aparat czy kamera" - zestaw artykułów, które już chyba kiedyś linkowałem:
http://www.swiatobrazu.pl...omia-26480.html
|
|