|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Panasonic GF7 czy GX7? dla amatorki
mt89 - Pon 01 Cze, 2015 Temat postu: Panasonic GF7 czy GX7? dla amatorki Witam.Zaznaczę z góry ,że nie jestem specjalistą fotograficznym:) Chciałabym kupić dobry aparat, który posłuży mi na dłużej. Polecono mi aparaty konkretnej firmy , jednakże nie należą one do najtańszych także proszę o pomoc w najlepszym wyborze:) Aparat potrzebny mi będzie głównie do fotografowania rodziny, zwierzaków, aczkowiek w plenerze też się pewnie przyda . Czy warto trochę doinwestować i wziąć gx7,czy ten drugi w zupełności mi wystarczy? Pozdrawiam serdecznie
Sunders - Pon 01 Cze, 2015
mt89 napisał/a: | Czy warto trochę doinwestować i wziąć gx7 |
Warto.
mt89 napisał/a: | czy ten drugi w zupełności mi wystarczy? |
To zależy od tego jakie masz oczekiwania i jakie doświadczenie fotograficzne.
mt89 - Pon 01 Cze, 2015
Do tej pory raczej korzystałam z popularnych małpek. Także doświadczenia z bezlusterkowcami raczej nie mam. Zależy mi bardzo, aby aparat robił dynamiczne zdjęcia Trochę podróżuję i chciałabym robić wyraziste zdjęcia, w różnych warunkach oraz żeby sam aparat nie był zbyt skomplikowany- abym potrafiła obsłużyć różne tryby. Chciałabym też, aby robił szybko zdjęcia w sytuacji wymagającej błyskawicznego użycia sprzętu.
Sunders - Pon 01 Cze, 2015
W takim razie wybierz GF7.
RB - Pon 01 Cze, 2015
Doświadczenie podstawowe z bezluserkowcami jest takie, że najwięcej (po umiejętnościach technicznych fotografa ma się rozumieć) zależy od obiektywu.
Jeśli się nie mylę chcesz sobie zrobić ładniejsze zdjęcia pamiątkowe z rożnych miejsc itede.
Nie za bardzo rozumiem co znaczy, ze aparat ma robić zdjęcia dynamiczne lub wyrazist - jeśli chodzi o kontrastowe, ostre i z dobrze nasyconymi kolorami to albo nauczysz się ustawiać jotpegi za aparatu (bo się da dużo dostosować do własnych preferencji) albo nauczysz się obróbki na komputerze. Czy zaś fabryczne ustawienia Ci będą od razu pasowały - trudno powiedzieć. Co do skomplikowania - oba mają tak samo skomplikowane menu, cudów nie ma... Z drugiej strony oba mają niebieski przycisk iA (inteligent Auto...), który nawet dość sensownie działa.
Do wyżej wymienionych celów - tak jak ja je rozumiem - każdy w zasadzie bezlusterkowiec się nada (niekoniecznie Panasonic, aczkolwiek to całkiem fajne aparaty i nie powinny Cię zawieść). Oczywiście że GX7 jest fajniejszy od GF7 ale czy go potrzebujesz i wykorzystasz... czy aby jedyną zauważalną dla Ciebie różnica nie będzie sprawa wizjera (jest w GX7 brak w GF7).
IMO lepiej doinwestować w obiektywy. To zaczyna robić różnicę. Ale z kolejnej strony patrząc - kupno aparau z wymienną optyką wcale nie oznacza, ze tą optykę trzeba wymieniać.
mt89 - Wto 02 Cze, 2015
Dynamiczne w sensie uchwycenia ruchu:) np.jak pies będzie biegał, lub zdj w podskoku. Wydaje mi się, że wizjer w sumie by się przydał. Ale faktycznie argument z optyką do mnie przemawia. A jaki ewentualnie obiektyw dodatkowy wziąć do GF7? Czy są one drogie? czy lepiej już lepiej nie kombinować wziąć GX i zostać przy standardowym obiektywie? Przepraszam za może niezbyt mądre pytania, chcę jak najlepiej wybrać:)
Sunders - Wto 02 Cze, 2015
mt89 napisał/a: | jaki ewentualnie obiektyw dodatkowy wziąć do GF7? |
Teleobiektyw.
mt89 napisał/a: | Czy są one drogie? |
Nowy od ok.600 do ok.4300zł.
mt89 - Wto 02 Cze, 2015
ok ost pyt:) jakie są między nimi największe różnice?
Sunders - Wto 02 Cze, 2015
mt89 napisał/a: | jakie są między nimi największe różnice? |
Poza cenami różnią się w:
1. długości ogniskowych
2. światłosile
3. jakości optycznej i konstrukcyjnej
fatman - Sro 03 Cze, 2015
Mam GX7 na zbyciu za przystepną cenę (do uzgodnienia).
Patrz na ogłoszenia o sprzedaży. Kontakt na priva.[/b]
|
|