|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Tamron 10-24mm f/3.5-4.5
007areka - Sob 05 Kwi, 2008 Temat postu: Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 ...czy cos wiadomo na jego temat...
noby - Sob 05 Kwi, 2008
Tak oczywiście ....
....wiadomo, że będzie ale nie wiadomo kiedy
mavierk - Nie 06 Kwi, 2008
ja od siebie dodam, że będzie miał ogniskowe 10-24mm A! i że...
nie ma co czekać, bo ominie Cię masa zdjęć
olaieryk - Nie 06 Kwi, 2008
Za to już jest Tokina 11-16 f/2.8
http://www.kenrockwell.com/tokina/11-16mm.htm
007areka - Nie 06 Kwi, 2008
...jest swiatlo... ciekawe jak cena...
olaieryk - Nie 06 Kwi, 2008
"Price: 69,800 Yen (about $700 US) on the streets of Japan. (90,000 Yen list price.) USA price not yet set. "
w Polsce pewnie jeszcze poczekamy
może wreszcie Tokina zaprezentuje jakś hit bo ostatnio zaczyna być nieciekawie. Po 12-24 ,który swego czasu się dobrze sprzedawał to już krucho. Jest 50-135 i 100 macro, ale trzeba jakiegoś hitu na miarę np Tamronów 17-50 czy 28-75.
mavierk - Nie 06 Kwi, 2008
no nic, tylko skołować trzeba bilecik do Japonii na zakupy (ale bym se jeszcze z 2 tony innych gadżetów nakupował)
Ciekawe przy jakich zakupach wyszłoby to taniej
MC - Pon 07 Kwi, 2008
Ten Tamron moze byc fajny. Jesli bedzie ostrzejszy od Sigmy10-20 i nie zaszaleja z cena, to sporo osob moze go kupic (w tym ja).
jaad75 - Wto 08 Kwi, 2008
mavierk napisał/a: | no nic, tylko skołować trzeba bilecik do Japonii na zakupy (ale bym se jeszcze z 2 tony innych gadżetów nakupował)
Ciekawe przy jakich zakupach wyszłoby to taniej |
Taniej wyszłoby polecieć do Stanów...
mavierk - Wto 08 Kwi, 2008
ale ja wole do japonii również z innych powodów (jestem uzależniony od Anime )
007areka - Nie 13 Kwi, 2008
...70-200 juz jest a coz 10-24
goltar - Nie 23 Lis, 2008
Zapraszam do zapoznania się z przykładowymi zdjęciami z tego obiektywu.
P_M_ - Nie 23 Lis, 2008
Mnie one nie przekonaly do zakupu, ale rozgoryczenia nie odczuwam, bo nie lubie tandety tamrona i tokina bedzie moim pierwszym zakupem po przylocie do Polski. W Dublinie zaspiewali mi wczoraj za t11-16/2.8 550 ojro!
amv - Nie 23 Lis, 2008
No no,cheba sie tescik szykuje na dniach
...chociaz szału ni ma...
goltar - Nie 23 Lis, 2008
Kilka słów o tym Tamronie (na tyle ile mogłem ocenić podczas robienia zdjęć przykładowych).
Konstrukcja: bagnet metalowy, korpus plastik, gumowane pierścienie przyjemnie pracujące, wewnętrzne ogniskowanie, podczas zoomowania obiektyw wydłuża się max. o ok. 1 cm. Całość solidnie wykonana. Światło 3.5 przy 10mm, 4 od 13 do 15mm, 4.2 od 16 do 18mm, 4.5 od 19 do 24mm.
Autofokus: celny w dobrych warunkach oświetlania, nie było problemu z BF/FF, umiarkowanie szybki (pełny zakres ogniskowania trwa ok. 1 sek), umiarkowanie głośny (ciszej niż w 17-50 ale wyraźnie słyszalny).
Ostrość: dobra po przymknięciu o 1EV, bardzo dobra po przymknięciu o 2 EV, szczególnie kiepsko wypada przy 15mm i f/4.
Dystorsja na dobrym poziomie.
Obiektyw bardzo dobrze wypada pod względem aberracji – zastanawiam się na ile to zaleta korpusu, a na ile obiektywu.
Dobra praca pod słońce.
Ogólnie oceniam obiektyw jako dobry. Na plus szeroki zakres, na minus światło i konieczność przymykania o min. 1 EV.
Używałem Canona 10-22 oraz Tokinę 11-16 i z tej trójki najbardziej podoba mi się Tokina.
P_M_ - Nie 23 Lis, 2008
A wzgledem canona jak wypada?
W sieci pojawilo sie tez kilka amatorskich porownan z sigma, gdzie ten tamron wypada raczej blado (doslownie i w przenosni), jesli chodzi o kontrast.
Twoje foty sa zrobione w calkiem przyjemnym swietle i nie widac tam czegos szczegolnie irytujacego. Jakie sa twoje spostrzezenia w tej kwestii? Tokina troche kuleje pod swiatlo, co troche komplikuje zabawe z widoczkami (to mnie martwi).
MC - Pon 24 Lis, 2008
Zdjecia calkiem przyzwoite, fajny zakres. Sigme 10-20 tez trzeba przyykac, a Tamron jest od niej wyraznie jasniejszy. W rogach na 10/3.5 jest duze mydlo, ale tego raczej nalezalo sie spodziewac. Fajnie, ze Tamron poprawil poprzedni szeroki obiektyw, ktory byl slaby.
goltar - Pon 24 Lis, 2008
P_M_ napisał/a: | A wzgledem canona jak wypada? | Pisałem właśnie względem Canona, Tokinę używałem z C 40D.
P_M_ napisał/a: | Tokina troche kuleje pod swiatlo, co troche komplikuje zabawe z widoczkami (to mnie martwi) | Tokina pod światło jest gorsza, ma także większe aberracje. Za to ma lepsze światło co pomaga w pomieszczeniach.
Jesienny - Pon 24 Lis, 2008
No i już coś można zobaczyć
Ten Tami najbardziej pasuje mi ze względu na zakres (pasuje mi jak "ulał" do Tamiego 28-75), Do Tokiny trzeba by dokupić stałkę 20mm, co oczywiście jakościowo byłoby niezłe, ale cenowo już mniej
veenee - Pon 24 Lis, 2008
przed premiera tego obiektywu mialem cicha nadzieje, ze wypadnie lepiej niz Tokina.
Ale chyba warto bylo wydac nieco wiecej i dostac w zamian bardzo dobre swiatlo, naprawde niezla ostrosc i dosc solidna obudowe.
P_M_ - Pon 24 Lis, 2008
goltar napisał/a: | P_M_ napisał/a: | A wzgledem canona jak wypada? | Pisałem właśnie względem Canona, Tokinę używałem z C 40D.
|
Nie to mialem na mysli. Chodzilo mi o obiektyw 10-22, bo napisales, ze uzywales kiedys. Kiedys sam mialem okazje wyprobowac i podobal mi sie.
goltar - Pon 24 Lis, 2008
P_M_ napisał/a: | Nie to mialem na mysli. Chodzilo mi o obiektyw 10-22, bo napisales, ze uzywales kiedys. Kiedyś sam mialem okazje wyprobowac i podobal mi sie. | Oceniam że ten Tamron jest optycznie podobny do Canona. 10-22 którego używałem miał ostrość podobną do tego Tamrona, jak się jednak okazało to nie był najlepszy egzemplarz... Porównywałęm z egz. Arka i jego był ostrzejszy. Aberracje lepiej koryguje Tamron, dysorsję oceniam na podobnym poziomie, winietowanie raczej lepsze w Tamronie.
Canon ma zdecydowanie lepszy AF, szybki, celny i bardziej cichy. Budowa obu obiektywów także jest podobna. Canona uważam za obiektyw trochę lepszy, za to Tamron wygrywa stosunkiem jakości do ceny.
nazgul - Sro 26 Lis, 2008
goltar napisał/a: |
Używałem Canona 10-22 oraz Tokinę 11-16 i z tej trójki najbardziej podoba mi się Tokina. |
A napisz jeszcze jak się sprawuje AF w Tamronie i Tokinie (Canona z USM nie ma sensu zestawiać)? Obydwa nie mają silników więc podejrzewam że brzęczą ale jak z szybkością? U mnie to by było do D90...
veenee - Sro 26 Lis, 2008
Tokina podpieta do Nikona jest nieco cichsza niz np Nikkorowska 50tka.
Szybkosc? Praktycznie taka sama jak we wspomnianym 50mm f/1.8 albo 35mm f/2. Narzekac nie bardzo mozna...
MC - Sro 11 Lut, 2009
Jak kogos interesuje, to tutaj mozna przeczytac test w/w szkielka:
http://www.dpreview.com/n...10-24review.asp
|
|