forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Jaka jest prędkość zapisu na kartę CF w 400D

Sylwek100 - Sob 05 Kwi, 2008
Temat postu: Jaka jest prędkość zapisu na kartę CF w 400D
Witam
Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji.

MM - Sob 05 Kwi, 2008

A do czego jest Ci ona potrzebna? W praktyce jest średnio, bo producent gwarantuje bodaj 53 zdjęcia w serii w JPG a aparat zwalnia i zaczyna "szarpać" już w okolicach 20 zdjęcia.
komor - Nie 06 Kwi, 2008

Potrzebna jest ta informacja do tego, żeby zadecydować czy warto kupować szybsze karty.

Zrobiłem przed chwilą ze swoim 400D eksperyment: zdjęcia seryjne kartą SanDisk Ultra II i SanDisk Extreme III (obydwie o pojemności 1 GB). Żeby wyeliminować wpływ innych czynników zdjęcia zrobiłem ze statywu, w trybie M, ISO 100, z manualnym ustawieniem ostrości – żeby aparat nie miał opóźnienia z powodu ustawiania AF, mierzenia światła itd. Mierzyłem czas przez jaki aparat robi serię zdjęć w trybie RAW i jak już przestanie robić, to jak długo świeci się jeszcze dioda oznaczająca zapisywanie zdjęć na kartę. Zrobiłem 4 pomiary dla każdej karty.
Rezultaty są takie, że 90% gospodyń domowych z Gdańska nie widzi różnicy. A skoro nie ma różnicy, to po co przepłacać? :)

arietiss - Czw 10 Kwi, 2008

Maksymalną prędkość podaje producent karty. A czy jest ona wykorzystywana przez aparat, to już inna sprawa... Ale z tego co komor sprawdził wynika, że chyba nie!