|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Samsung NX500 - test aparatu
maciej.latallo - Wto 09 Cze, 2015 Temat postu: Samsung NX500 - test aparatu Zapraszamy do lektury testu aparatu Samsung NX500 oraz do dyskusji:
http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=307
Wojmistrz - Wto 09 Cze, 2015
Szału nie ma, ale 4K jest
komor - Wto 09 Cze, 2015
Wojmistrz napisał/a: | ale 4K jest |
Tylko trzeba pamiętać, że cropowane, żeby potem nie było zdziwienia, że nagranie na Full HD pokazuje inny kąt widzenia niż 4K.
dcs - Wto 09 Cze, 2015
Panas G7 też mocniej 4K przycina.
Chris62 - Sro 16 Wrz, 2015
komor napisał/a: | Wojmistrz napisał/a: | ale 4K jest |
Tylko trzeba pamiętać, że cropowane, żeby potem nie było zdziwienia, że nagranie na Full HD pokazuje inny kąt widzenia niż 4K. |
O ile cropowane? Do rozmiaru 4/3 czy 1"?
komor - Sro 16 Wrz, 2015
Chris62, wszystko jest w teście.
http://www.optyczne.pl/30...cjonalność.html
Cytat: | Korzystanie z trybów 4K wiąże się niestety ze zmniejszeniem rejestrowanego pola widzenia, a crop wynosi ok. 1.68x dla jakości DC oraz 1.77x dla UHD. |
Czyli wychodzi na to, że crop ~1.7 z matrycy APS-C, czyli poniżej 4/3.
komisarz_ryba - Pon 19 Paź, 2015
komor napisał/a: |
Czyli wychodzi na to, że crop ~1.7 z matrycy APS-C, czyli poniżej 4/3. |
Czyzby? Przeciez Gh4 tez ma copa dla 4k. Mysle, ze wychodzi bardzo podobnie.
komor - Pon 19 Paź, 2015
komisarz_ryba, ale ja nigdzie nie pisałem, że GH4 nie ma. Mnie tylko wkurza, że marketingowcy wciskają na siłę – tak, mamy 4K, potrzebujesz 4K ,kup 4K. A potem się okazuje, że to wszystko ściema, tryb specjalny z ograniczeniami itd. Zupełnie jak tryb seryjny w pewnych produktach Sony, o wiele szybszy niż u innych producentów, ale bez pomiaru światła i AF między klatkami.
komisarz_ryba - Wto 20 Paź, 2015
komor napisał/a: | komisarz_ryba, ale ja nigdzie nie pisałem, że GH4 nie ma. Mnie tylko wkurza, że marketingowcy wciskają na siłę – tak, mamy 4K, potrzebujesz 4K ,kup 4K. A potem się okazuje, że to wszystko ściema, tryb specjalny z ograniczeniami itd. |
Wszedlem na strone Samsunga (a to byl pierwszy link z google po wpisaniu NX500)
http://www.samsung.com/us.../EV-NX500ZBMIUS
i tam pierwsza cecha na pierwszej stronie (abut this product) to 4K UHD video recording i tuz pod tym "*When recording 4k or UHD video, the angle of view becomes narrower".
Nastepnie kliknalem zakladke Specs, linia Video:
"4096x2160 (24 fps),3840x2160 (30 fps),1920x1080,1280x720,640x480,*When recording 4K or UHD video, the angle of view becomes narrower. (Effective angle of view : approx. 4K 1.68 times, UHD 1.77 times the focal length) "
Jak dla mnie nikt tu nic nie ukrywa, wszystko jest czytelnie objasnione. Jezlei ktos mimo to kupi aparat i sie rozczaruje, bo mu sie nie chcialo przeczytac jego opisu, to jest oslem i ignorantem, ktory sam jest sobie winien. Ludzie czytaja ktore zelazko jest lepsze, a tu produkt za 2 tysiace. Ale nawet wtedy jest 14 dni na zwrot. Wiec akurat z tym " A potem się okazuje, że to wszystko ściema" to zupelnie sie nie zgodze, nie w tym przypadku.
Osobna kwestia jest to, ze marketing kreuje potreby wsrod konsumentow, ale w koncu po to jest, a ludzie nie chca myslec krytycznie to nie musza. Trudno na to cos poradzic.
korab - Wto 24 Lis, 2015
Mnie zastanawia różnica w ocenie tego aparatu. Na optyczne dość słabo go ocenili, natomiast na dpreview dostał wysoką notę. Dziwne takie rozbieżności.
WinSho - Wto 24 Lis, 2015
korab napisał/a: | Mnie zastanawia różnica w ocenie tego aparatu. Na optyczne dość słabo go ocenili, natomiast na dpreview dostał wysoką notę. Dziwne takie rozbieżności. |
Niestety wiele jest tego typu rozbieżności...a testy niby powinny być obiektywne.
Co do Samsunga ja bym się w ten system nie pchał. Raz Samsung się wycofuje z produkcji aparatów a dwa miałem kiedyś NX300 i w ogóle mnie ten sprzęt nie przekonał!
Chris62 - Czw 26 Lis, 2015
Tak się wycofuje jak wycofał się z laptopami.
W USA jednak wciąż Samsung oferuje laptopy - Europa to rynek ogarnięty fobiami.
Fakt jest taki że póki co Samsung oferuje najlepsza matrycę DX szczególnie za taką cenę bo NX500 kosztuje poniżej 2 tysięcy PLN.
Za taką kwotę można kupić byle jaki kompakt ale nie z taką matrycą i nie z takim szybkim AF i nie z takimi ekwiwalentami przysłony.
Jeżeli więc traktować ten sprzęt jak kompakt to czemu nie?
slimakfoto - Czw 24 Mar, 2016
Szczerze powiedziawszy zastanawiam się nad tym aparatem .
Widziałem kilka sampli , jakość obrazu i testy jest naprawdę super a jak na ta cenę to kosmos.
Przecież on pokonuje prawie wszystkie topowe modele canona jakością obrazowania.
Inna sprawa obiektywy .
Nie mogę jednak odszukać przejściówki do np Canona żeby przeniosła F.
Widziałem darki i długie czasu rzeczywiście niepokoją ale iso do 6400 spokojnie można używać nawet do astrofoto.
Reszta na obiektywy porządne i naukę.
Oczywiście to moja opinia która zawsze może się zmienić.
Chris62 - Czw 24 Mar, 2016
NX500 jest obecnie rozpracowywany przez programistów.
Już na dziś napisano kilka fajnych skryptów dla poprawy video.
|
|