|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaka stalka pod d5200?
Niebieskooki198 - Wto 09 Cze, 2015 Temat postu: Jaka stalka pod d5200? Witam jaka stalke byście mi polecili. Nie musi być typowo portretowa chodzi mi raczej o bardziej uniwersalne szkło. Pod imprezy, wnętrza, architektura, co myślicie o tym szkiełku nikon 50 mm 1.8? Mój budżet ok 900 zl. Zastanawiałem się też nad 35 ale czytałem że wolniejszy af. Posiadam już kita 17-105 ale właśnie chcę jedno szkiełko jaśniejsze jak mój starszy nie będzie wyrabiam. Proszę o pomoc. A i właśnie jak się ma 35 z końcówką dx a 50 bez tej końcówki? Czy to ma znaczenie w jakości zdjęć na D5200?
Katana - Wto 09 Cze, 2015
DX oznacza obiektyw na matrycę APS-C. Nie podepniesz go do pełnej klatki, ale tutaj nie ma to znaczenia.
Zobacz czy te obiektywy mają wbudowany silnik AF, bo 5200D nie posiada śrubokręta i starsze szkła nie będą miały wcale AF. Ja się nie znam na szkłach nikona to nie powiem który ma silnik, a który nie.
Moim zdaniem stałka 35mm czy 50mm będzie zbyt wąska do architektury czy wnętrz, więc jakoś trudno mi powiedzieć który lepszy.
siosio - Sro 10 Cze, 2015
Oznaczenie AF-S znaczy, że silnik AF jest w obiektywie.
Bardziej uniwersalna jest 35tka.
Arek - Sro 10 Cze, 2015
50mm na APS-C to trochę wąsko pod "imprezy, wnętrza, architektura". Ja bym optował za AF-S 35 mm f/1.8 DX. To bardzo dobre szkło.
komor - Sro 10 Cze, 2015
35/1.8 to bardzo fajne i niedrogie szkiełko do Nikona. Na pewno bardziej uniwersalne, ale portrety też tym można robić, choć inne niż ogniskową 50 mm.
|
|