|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Tamron 11-18
bass98 - Nie 06 Kwi, 2008 Temat postu: Tamron 11-18 poszukuje jakiegos fajnego szerokiego kata, tylko zastanawiam sie czy ten tamron nie jest za ciemny (f 4.5) z kolei sa obiektywy jasniejsze ale ostrosc ponizej f4 daje wiele do myslenia, nie wiem jak sie ma to do 16-35 2.8, ale 17-40 nie jest juz zle, ale jest od wlasnie f4, z kolei widzialem jasniejszy obiektyw ale przy f2.8 bylo takie mydlo ze to tak chyba raczej w razie ratunku, tylko na aps-c te "17" moze nie byc tym co chce, zakres tamrona mi odpowiada, jakosc wydaje mi sie, ze do zaakceptowania...tylko kwestia jasnosci...
Prosze was o wypowiedz
007areka - Nie 06 Kwi, 2008
...ten akurat nie ma najlepszych opini...moze by jeszce zaryzykowac i poczeka na 10-24...i oby nie tyle co na 70-200 2.8
olaieryk - Nie 06 Kwi, 2008
Zgadzam się, że z całym szacunkiem do Tamrona za 17-50 i 28-75 f/2.8 ten obiektyw im nie wyszedł.
Ostatnio pojawiła się w stawce Tokona 11-16 f/2.8. Pierwsze opinie chwalą to szkło za ostrość!
igorax - Nie 06 Kwi, 2008 Temat postu: Re: Tamron 11-18
bass98 napisał/a: | poszukuje jakiegos fajnego szerokiego kata, tylko zastanawiam sie czy ten tamron nie jest za ciemny (f 4.5) z kolei sa obiektywy jasniejsze ale ostrosc ponizej f4 daje wiele do myslenia, nie wiem jak sie ma to do 16-35 2.8, ale 17-40 nie jest juz zle, ale jest od wlasnie f4, z kolei widzialem jasniejszy obiektyw ale przy f2.8 bylo takie mydlo ze to tak chyba raczej w razie ratunku, tylko na aps-c te "17" moze nie byc tym co chce, zakres tamrona mi odpowiada, jakosc wydaje mi sie, ze do zaakceptowania...tylko kwestia jasnosci...
Prosze was o wypowiedz |
mimo opinii to swojej ceny jest wart, światło przy takim kącie, przynajmniej dla mnie odgrywa mniejszą rolę - krajobrazy przy f4,5 i tak nie wchodzą w grę przecież, a nawet jak już to na 4,5 jest ostro tak czy inaczej. Jakość wykonania jest dobra, to nie jest Tokina ale i tak jest ok.
Zakup jakby nie bylo jest oplacalny, ale obiektyw ma swoje wady na tle konkurencji
olaieryk - Sob 12 Kwi, 2008
Segment zoomów o najszerszych ogniskowych nie jest duży. Ceny Sigmy 10-20 f/4-5.6, Tokiny 12-24 f/4 i Tamrona 11-18 są podobne. (kiedyś nawet można powiedziec równe, ale rynek zweryfikował trochę)
Podsumujmy
Sigma
+ Najszersze kąty
+ Dobra ostrość
+ Mała CA (przynajmniej od 12-20 mm)
+ Solnik HSM
- słabe światło
Tokina
+ światło f/4
+ ostrość
+ pancerna budowa
- CA
Tamron
+ mała waga
+ mniejsze winietowanie
- najgorszy optycznie (choć bardzo zły nie jest)
|
|