forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - DxO ONE Camera

fatman - Sob 20 Cze, 2015
Temat postu: DxO ONE Camera
I co Wy na to???
Chciałbym sprawdzić możliwosci tej zabawki.
DxO chyba nie chciałoby zaliczyć wtopy.
Imho wygląda obiecująco, szczególnie dla podróżników.

http://www.dxo.com/us/dxo-one

janqseven - Sob 20 Cze, 2015

Wada: współpracuje tylko z iPhone.
Za te pieniądze można kupić lustrzankę.

Arek - Sob 20 Cze, 2015

fatman, tak na poważnie? Takie Sony RX też ma 1" matrycę, mieści się w kieszeni i rozniesie toto pod każdym względem.
komor - Sob 20 Cze, 2015

janqseven napisał/a:
Wada: współpracuje tylko z iPhone.

Nie tylko, z iPadem pewnie też. ;)

janqseven napisał/a:
Za te pieniądze można kupić lustrzankę.

Można lustrzankę, można i samochód, nie o to chodzi, bo chodzi pewnie o rozmiar i żeby zawsze mieć przy sobie.

Hm… 1-calowa matryca, stałoogniskowy obiektyw ~32mm. Żeby telefon wyposażony we w miarę przyzwoity aparat doposażać za 600€ w kolejną matrycę, to naprawdę musiałoby być dobre. Trochę aparatów 1-calową matrycą CMOS BSI już na rynku jest. Za te same lub niewiele większe pieniądze można też kupić bardzo przyzwoity kompakt z taką matrycą lub większą, przy okazji wyposażony ewentualnie w zoom.

Wydaje się to dość niszowe. Ze względu na nie-radiowe połączenie ma szansę lepiej działać niż te sonowskie bezkorpusowce. Ciekawe jak wygląda kwestia zasilania – czy ma własne aku, czy może zżera prąd z telefonu.

dcs - Sob 20 Cze, 2015

Nikon 1 J5 też ma BSI.
fatman - Sob 20 Cze, 2015

@komor - ma własne aku, więc nie pożre zasilania z iPhone'a.
@janqseven - to, że nie współpracuje z niczym innym poza iPhonem (iPadem zresztą też) mi akurat pasuje, bo nie używam Samsungów ani innych Androidów.

@Arek - kręci mnie IV wersja Sony RX100. Mam nadzieję stestować go na Zlocie. To już jest dojrzały produkt z matrycą 1".

W tym wszystkim chodzi o to, że jest to takie małe "g..." A moźe spoto (na razie na paierze).
Ale zobaczcie ten artykuł:
http://www.dpreview.com/a...onnected-camera

Ten system będzie rozwijany. Ciekawa jest ta opcja SuperRAW no i... stoi za tym aparatem powaźny soft a nie szajs z którym mamy do czynienia, kiedy weźmiemy dla porównania inne pożal sie Boże aplikacjie zdawałoby się powaźnych firm produkujących aparaty (mówię o aplikacjach na OX).

Moim zdaniem najsłabszym "miejscem" tego aparaciku jest... połączenie go z iPhonem czy iPadem.
Wydaje mi się, że ten łącznik interfejsu może ułamać się po kilkudziesieciu lub kilkuset uźyciach.
No i... Podręczniść.
Teraz mamy na ulicy "gorącą" sytuację. Wyciągam błyskawicznie aparat i "trach".
A z iPgonem... Trzeba wyjąc, włączyć, wyjac DxO ONE! Podłączyć, włączyć, ustawić i dopiero "trach".
Ma sie to nijak do filozofii "uchwycić moment".

Lucas1981r - Nie 21 Cze, 2015

Obstawiam ze zaraz pewnie jakas Chinska firma zrobi kopie :mrgreen:
np. Xiaomi i bedzie kosztowalo nie 600€ a 200€ albo mniej (takze na andka w ich przypadku nie wykluczjac IOS) :razz: