forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Potrzebuję dobry kompakt -automat- dla amatora.

Bea - Sob 20 Cze, 2015
Temat postu: Potrzebuję dobry kompakt -automat- dla amatora.
Witam serdecznie, Od jakiegoś czasu przeglądam różnego rodzaju testy aparatów fotograficznych, nie wiele z nich wyciągam wniosków, bo wiedzy nie mam żadnej o fotografii, o parametrach. Dla mnie zdjęcia mają być ostre, wyraziste, ładne odwzorowanie kolorów itp.
Potrzebuję aparatu na wakacje, ale nie tylko. Na pewno nie lustrzanka, to totalna magia dla mnie i dodatkowe kilogramy, oraz koszty. Szukam dobrego aparatu do 3 tys, który wykorzysta moja amatorszczyzna- głównie tryb automatyczny, ewentualnie dedykowane tryby, ale bez dodatkowego ustawiania, więc chodzi o to by bez potrzeby nie przepłacać.
Lubię zdjęcia w ruchu, więc na pewno szybki autofokus, czytałam o olympus om-d e-m10 ,
sony alpha a6000.
Czas oddać do lamusa sony DSC-H10 ;)

Sunders - Sob 20 Cze, 2015

Panasonic Lumix DMC-LX100 :smile:
Bea - Nie 21 Cze, 2015

Czy to jedyna podpowiedź ? Jakieś argumenty?
Sunders - Nie 21 Cze, 2015

Bea napisał/a:
Jakieś argumenty?

"Zalety:
solidna, mała i poręczna obudowa,
dobra rozdzielczość obrazu w całym zakresie ogniskowych,
dedykowany pierścień przysłony,
dedykowane koło nastaw czasu migawki i korekty ekspozycji,
użyteczny zakres ogniskowych,
jasny obiektyw w całym zakresie ogniskowych,
elektroniczna migawka od 1/16000 s,
mała aberracja chromatyczna,
ładny wygląd obrazów pozaogniskowych,
umiarkowana jak na te parametry winieta,
wygodna i intuicyjna obsługa,
ciekawy zestaw filtrów cyfrowych,
duży i czytelny ekran LCD,
celny i szybki autofokus,
funkcjonalne opcje filmowania w jakości 4K oraz Full HD,
bardzo dobra jakość obrazu w trybie RAW,
dobre wyniki seryjnego trybu migawki,
rozbudowana funkcja bracketingu,
gniazdo HDMI,
gorąca stopka,
dobrej jakości wizjer elektroniczny,
możliwość podłączenia opcjonalnego zewnętrznego zasilacza,
dobra pojemność akumulatora,
łączność WiFi oraz NFC." :smile:

IMO obecnie najlepszy kompakt za takie pieniądze.
Jeśli ma być jednak trochę taniej, to brałbym jeszcze pod uwagę Canon PowerShot G1X mark II.

dcs - Nie 21 Cze, 2015

G1X mark II to chyba najpowolniejszy kompakt na świecie.
Bea - Nie 21 Cze, 2015

Dzięki serdeczne za obszerną odpowiedź. Czyli nad tymi moimi modelami nie ma co się w ogóle zastanawiać? W czym one będą gorsze od owych wymienionych dwóch przez Ciebie?
Przepraszam za kolejne pytanie, ale totalny laik ze mnie, a jak już wydam pieniądze chciałabym być zadowolona z efektów na lata.

dcs - Nie 21 Cze, 2015

Postęp jest tak szybki, że za 2-3 lata obecni liderzy kompaktów będą przestarzali.

To tak, jakbyś napisała: chcę kupić komputer (albo smartfona) na lata.

Bea - Nie 21 Cze, 2015

Gadżetów w aparatach szukać nie będę , szukam jakości zdjęć, kilka lat temu kupiłam zwykłego kompakta za jakieś 700zł sony DSC-H10, gdybym wtedy zainwestowała więcej w jakość, pewnie dziś bym nie wymieniała.
dcs - Nie 21 Cze, 2015

Wątpię, żebyś dzisiaj była zadowolona z jakości oferowanej przez LX3 albo FZ100 czy FZ28 http://www.optyczne.pl/po...3=1196&add4=723
..Nikonów P6000, P7000
Fuji S200EXR
Canonów G10, G11
...

Bea - Nie 21 Cze, 2015

Pewnie masz zdecydowanie rację, ale na te dobre 6-7 lat wystarczył soniak. Oby i tym razem tak było ale w jakości mega zadowalającej moje oczekiwania :) Jadę do sklepu obejrzeć tego
Panasonic Lumix DMC-LX100

dcs - Nie 21 Cze, 2015

On ma dużo mniejszy zoom niż twój obecny kompakt.
To nie problem?

Bea - Nie 21 Cze, 2015

No wolałabym by aparat miał w sobie zoom ale w większości na moim robiąc zdjęcia krajobrazu tracą mocno na jakości, więc już sama nie wiem czego to wina. Aparatu czy małego zooma?
dcs - Nie 21 Cze, 2015

Matrycy albo złych ustawień (umiejętności).

Pytanie brzmiało: czy ci dłuższy zoom nie będzie potrzebny niż ten w LX100?
-chodzi o możliwość przybliżania dalszych obiektów.

LX100 ma zooma do ekw. "75mm" 3x
a H10 do "380mm" -tak jakby porównać ową możliwość przybliżania do LX100 to H10 ma ją 5x większą

H10 ma zoom optyczny 10x a LX100 3,1x, czyli H10 ma możliwość przybliżania trochę ponad 3x większą, ale szerszy maksymalny kąt widzenia -ekwiwalent 24mm versus ekwiwalent 38mm w H10.
dcs - Nie 21 Cze, 2015

"380mm" przybliży 5x bardziej niż "75mm"
[i to bez względu na to jaką ogniskową uznamy za dającą perspektywę zbliżoną do tej jaka jest widziana gołym okiem (czy 43, czy 50, czy to 35mm)]

za to LX100 ma większą możliwość poszerzania kąta widzenia.
Już nikt nie robi kompaktów z zoomem od "38mm" -to żaden standard, jak i "24mm" też nim nie jest.
dcs napisał/a:
-chodzi o możliwość przybliżania dalszych obiektów.

Bea - Nie 21 Cze, 2015

Czyli ludzkim głosem to duża ujma mniejszy ten zoom dla jakości zdjęć z przybliżenia trzykrotnie mniejszego?
dcs - Nie 21 Cze, 2015

Pięciokrotnie.

Zależy czy tego potrzebujesz.

Bea napisał/a:
Potrzebuję aparatu na wakacje, ale nie tylko.

Bea napisał/a:
to duża ujma mniejszy ten zoom dla jakości zdjęć z przybliżenia trzykrotnie mniejszego?

W większości sytuacji na wakacje wystarczy.
Dla jakości zdjęć jest korzystny, nie ma mowy o ujmie.

Bea - Nie 21 Cze, 2015

Wróciłam z Euro Agd w Łodzi, niestety modelu polecanego nie było, więc nie mogłam nawet wziąć do ręki, by zobaczyć jak leży, porozmawiałam trochę z panem obsługującym, proponował w zastępstwie: Sony Cyber-Shot DSC-HX400 , Sony Alpha a5000 (ILCE-5000Y) + 16-50 mm + 55-210 mm, Panasonic DMC-G6K + 14-42 mm. Myślałam o ty zoomie, faktycznie to istotna sprawa. Rany! Pomocy! Jestem w kropce :(
dcs - Nie 21 Cze, 2015

http://www.dpreview.com/r...ix-dmc-fz1000/8
dalszy ciąg porównania jest na kolejnych stronach

Bea - Nie 21 Cze, 2015

Interesuje mnie ten Panasonic FZ1000, wdrażam się w niego :)
Jar - Pon 22 Cze, 2015

FZ1000 to mega maszyna, ale też kosztowna i spora gabarytowo. Warto go rozważyć, jeśli budżet wystarczy i rozmiary nie odstraszą. Podobny do niego, ale z relatywnie niewielkim zoomem jest Sony RX10. Z dobrych kompaktów ze sporym zoomem, a przy tym nie najmniejszą matrycą i dość jasnym obiektywem masz jeszcze Nikon P7800, Olympus Stylus-1. Sprawdź Bea, czy Ci podejdą.
Pozdrawiam
-J.
P.S. Sony alfa5000 i ten Panasonic G6 to tzw. bezlusterkowce, aparaty z wymienna optyką. Zamiast kompakta możesz rozważyć coś z tej kategorii, ale nie ograniczałbym się do tych 2 modeli. Obejrzyj jeszcze np. Olympus OMD EM-10 oraz Panasonic GX7

Bea - Pon 22 Cze, 2015

Dzięki, no właśnie zaczynam się zastanawiać czy aby nie rozważyć jednak bezlusterkowca z dobrym obiektywem. Czy takie aparaty nie będą lepsza alternatywą. Myślałam nad tym olympusem om-de 10. Tylko co z zoomem?

[ Dodano: Pon 22 Cze, 2015 21:42 ]
Ten Olympus zdobył nawet jakąś nagrodę, tylko nie mam pojęcia jaki trzeba by było dokupić obiektyw od razu by zwiększyć zoom. Albo jakich obiektywów najczęściej się używa.

Sunders - Pon 22 Cze, 2015

Bea napisał/a:
nie mam pojęcia jaki trzeba by było dokupić obiektyw od razu by zwiększyć zoom. Albo jakich obiektywów najczęściej się używa.

IMO najlepiej na początek Olympus M.Zuiko Digital 12-40 mm f/2.8 ED PRO.

Jar - Pon 22 Cze, 2015

Jeśli obsługa (spojrzałem ponownie na tytuł wątku :wink: ) i dobór obiektywów stanowią trudność, to może lepiej zostać przy kompakcie. Będzie łatwiejszy w użyciu i opanowaniu. Te modele, które były wymieniane mają dość uniwersalny zakres ogniskowych (tj. do większości zastosowań), inne parametry/cechy użytkowe też O.K., a jednocześnie posiadają tryby ekspozycji P,A,S, M które wykorzystuje stosownie do potrzeb w miarę zaawansowany użytkownik. Zapoznaj się z ich działaniem, z wykorzystaniem funkcji korekty ekspozycji (w trybach A, S), przeczytaj jakieś ABC techniki fotografowania. Nie ograniczaj się do trybu auto, bo nie wykorzystasz wszystkich możliwości kupionego za ciężką kasę sprzętu, cokolwiek to będzie.
Pozdrawiam
-J.

Bea - Wto 23 Cze, 2015

Rany! Znowu jestem w kropce. Łatwiejszy był wybór kupna zwykłego soniaka, wtedy nie zastanawiałam się nad niczym, wzięłam to co było w koszyku, co mi się wizualnie podobało :) traf był dobry. Dziś, kiedy dokłada się już większe pieniądze, pojawia się strach. Chłopaki, jeszcze raz pytanie, laik ze mnie, który che robić ładne zdjęcia ale bez fizia, nie będę robić kilku tys zdjęć rocznie. Aparat wykorzystuję głównie w wakacje, ale wiadomo nie tylko, czasami jakiś plener, koncert, spotkanie rodzinne. Proszę o modele, które które wykorzystam, jakbyście wybierali dla przyjaciółki :) rzeczywiście nie znam się na obiektach, więc albo otrzymam od razu gotowe, albo czysty kompakt do zakupu :)
Jar - Wto 23 Cze, 2015

Więc powtórzę swoje typy:
-Nikon Coolpix P7800
-Olympus Stylus-1
Poczytaj o nich w necie i obejrzyj fizycznie w jakimś sklepie (w ostateczności jakieś zdjęcia z bliska, w raz ze specyfikacją i testem, są opisane tu na optycznych).
To są aparaty dla fotografującego turysty (sam reprezentuję ten gatunek), z relatywnie sporym zoomem (ale nie monstrualnie wielkim), przy zachowanej dużej jasności obiektywu (ważne), w miarę sporej jak na kompakt matrycy (ważne), niewielkich gabarytach (dla turysty ważne, oj, ważne), przy tym dość dobrej ergonomii obsługi: wizjer, pokrętła zamiast grzebania w menu itp. Nie są też koszmarnie drogie dla przeciętnego Kowalskiego, choć do najtańszych oczywiście też nie należą. Ale w stosunku do ceny zaoferują wiele.
Jak chcesz, to zdjęcia na auto będziesz robić, marnując nieco ich możliwości. Ale wystarczy, że poczytasz, do czego służą te kółka czy przyciski i zaczniesz się nimi świadomie bawić. Wtedy zrobisz przyzwoite zdjęcia tam, gdzie do tej pory wychodziła Ci kaszana (tzn. aparat w trybie auto nie dawał rady).
Niezależnie od zaawansowanej obsługi lub nie, to już sam fakt lepszej matrycy i jaśniejszej optyki działa na plus, bo aparat jest w stanie dostosować się do szerszego zakresu sytuacji -czy sam (auto) czy z pomocą użytkownika.
Pozdrawiam
-J.
P.S.
http://www.optyczne.pl/po...=1785&add1=1801

Bea - Wto 23 Cze, 2015

Prześledziłam te aparaty tak na szybko i rzuciła mi się w oczy ilość pikseli- 12! ja mam w tel 16 , więc w aparacie fotograficznym to trochę mało, wiem, że jakość będzie znacznie lepsza, ale to i tak chyba za mało. Może jakiś nowszy aparat, tamte są sprzed 2 lat, a to już dla technologii pewnie lata świetlne. Może mylne moje rozumowanie, jeśli tak wyprowadźcie mnie z błędu, ale widzę, po jakości choćby telewizorów czy smartfonów, które, zdarza mi się częściej wymieniać.
Jar - Wto 23 Cze, 2015

Bea, zapomnij o tej ilości pixeli. Naprawdę. To nie ma najmniejszego znaczenia. Oczywiście, im nowsza matryca, tym generalnie lepiej, ale to nie jedyny ważny czynnik i akurat ilość pixeli nie jest tu żadną sensowna miarą. Dwa lata w klasie aparatów, które jako całość (rozumiana przez konkretny zestaw różnych parametrów technicznych, nie tylko matrycy, + zakres ceny oczywiście) mają na rynku niewiele lub zgoła wcale odpowiedników, to raczej nie są "lata świetlne". Za dużo reklam oglądasz :wink: Stylus-1 ma już następcę (1s, nie wiem, czy w ogóle już jest do dostania w PL), ale zmiany są dość kosmetyczne raczej. P7800 jest nadal ostatnim (najnowszym) ze swojej serii.
Pozdrawiam
-J.

Bea - Wto 23 Cze, 2015

Jar,co powiesz na to http://www.cyfrowe.pl/apa...-stylus-1s.html ?
Z tego co widzę, jest do kupienia w Polsce, nie widzę nigdzie żadnych testów. Po wielu namysłlach odrzuciłam zupełnie bezlusterkowce, to zbyt duże "maszyny" jak na moje potrzeby. Opinie i parametry bardzo przypadły mi do gustu Sony DSC-RX100 III, ale wybaczcie ( jestem kobietą ;) wizualnie koszmar! Jestem coraz bliższa temu Olkowi :)

dcs - Wto 23 Cze, 2015

http://www.dpreview.com/r...434842892468855

http://www.dpreview.com/r...228693724680888

Bea - Wto 23 Cze, 2015

Jeśli dobrze odczytuję, to najlepszy jest Panasonic z tego zestawienia, najgorszy niestety Olympus :( ? tylko tu jest Olympus STYLUS 1 a ten do którego podałam link to Olympus STYLUS 1s, chyba, że to tylko kosmetyka je różni.
dcs - Wto 23 Cze, 2015

http://www.optyczne.pl/po...=1801&add1=1988

[ Dodano: Wto 23 Cze, 2015 20:49 ]
http://photorumors.com/20...nly/#more-63356

[ Dodano: Wto 23 Cze, 2015 20:54 ]
http://www.cameralabs.com...1/verdict.shtml

http://www.cameralabs.com...1/verdict.shtml

http://www.dpreview.com/a...mera-roundup/14

Bea - Wto 23 Cze, 2015

Jestem zdruzgotana tym nowym modelem Olka! Jota w jotę to samo! Kosmetyka marna do bólu! Dziękuję za poświęcenie czasu i wyłożenie mi czarno na białym. Niestety z ang. jestem na bakier, nie mogę odrobić lekcji z pozostałych linków, gdybyś w wolnej chwili, choć w najmniejszym skrócie rzucił po dwa słowa, byłabym ogromnie wdzięczna :)
dcs - Wto 23 Cze, 2015

Bea napisał/a:
w wolnej chwili, choć w najmniejszym skrócie rzucił po dwa słowa

Odgrzewany kotlet.

Bea - Wto 23 Cze, 2015

Mimo wszystko dziękuję...
dcs - Wto 23 Cze, 2015

Bea,
Chyba żadna redakcja nie zdecydowała się na test Olympus Stylus 1s https://www.google.pl/sea...tylus+1s+review -to o czymś świadczy

-różnice między modelami do wyczytania w specyfikacji

[ Dodano: Wto 23 Cze, 2015 21:44 ]
Bea,

Maszeruj do sklepu i pomacaj Stylus 1(s), Sony RX10, Panasonic FZ1000 i Nikona P7800.
-Wybór należy przecież ostatecznie do Ciebie.
(i to ty będziesz musiała robić nim zdjęcia :wink: )

Najlepszy wg mnie nie musi być taki wg ciebie...
(do tej pory nie napisałem co bym z wymienionych wybrał)

Bea - Wto 23 Cze, 2015

Tak, zrobiłam to, wczytałam się w specyfikację, rozumiem już dlaczego brak testów.

[ Dodano: Wto 23 Cze, 2015 21:54 ]
Ja będę robić zdjęcia to fakt, ja chcę robić ładne zdjęcia :) stąd ta cała dyskusja. Masz wiedzę i wytrawne oko, podpowiedz proszę. Podałeś cztery modele. Weź koło ratunkowe pół na pół, odrzuć dwa najgorsze z nich, ja dokonam ostatecznego wyboru :)

Sunders - Wto 23 Cze, 2015

Bea, a Lumix`a DMC-LX100 miałaś w rękach?
Bea - Sro 24 Cze, 2015

Sunders, nie było go w sklepie. W weekend pojeżdżę po kilku to pooglądam, pomacam :)
Jar - Sro 24 Cze, 2015

Bea, wybór będzie zawsze kompromisem. Po prostu obejrzyj omawiane tu aparaty na żywo. Nie odpowiadam w kwestii Stylusa 1 vs 1s, bo powyżej już Ci wszystko napisali i sama stwierdziłaś, że różnice minimalne.
Dodam tylko, że różnica w obrazach miedzy Stylusem a FZ1000 może m. in. wynikać z tego, że ten ostatni ma w końcu sporo większą matrycę. Dostajesz też zooma z dłuższym tele o 1/3, co ma znaczenie, jeśli chcesz np. robić zdjęcia faunie. Tyle, że ten aparat będzie sporo droższy i zauważalnie większy/cięższy -miałem okazję je oglądać/brać w łapy w 1 sklepie na sąsiednich półkach. Co jest dla Ciebie ważniejsze, stwierdzić/wybrać musisz sama.
Pozdrawiam
-J.

Bea - Pią 26 Cze, 2015

Witam ponownie :) Dokonałam wyboru, zakupiłam... dzięki Waszym wszystkim podpowiedziom. Oglądałam, macałam te wyżej wymienione modele jak i różne inne podtykane przez sprzedawców ;)
Mając na uwadze Waszą wiedzę a moją wizualno- namacalną stronę wybrałam... Olympus Stylus 1s, (samej 1 nie było)
Mam nadzieję, że będę w pełni zadowolona, a Wam dziękuję z całego serca za poświęcony czas i energię :)
Pozdrawiam serdecznie wszystkich udzielających się w moim temacie.

Beata