|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - PROSZĘ O POMOC obiektyw do sony nex5
agaffa - Wto 23 Cze, 2015 Temat postu: PROSZĘ O POMOC obiektyw do sony nex5 Witam,
Proszę pomóżcie mi. Mam aparat sony nex5 i do niego mam 2 obiektywy.
Jeden wzykły naleśnik a drugi to 1.8/50 całka. Powiedzcie proszę jaki mogę kupić obiektyw aby miał jakoś lub był lepszy niż ta całka? Zalezy mi na tym by nowy obiektyw miał zoom.
Jar - Wto 23 Cze, 2015
Konkretnie Ci nie doradzę, bo nie siedzę w systemie Sony E, ale tak czy owak dla właściwych podpowiadaczy sprecyzuj, co to za obiektyw ten "naleśnik": czy to krótki zoom np. 16-50mm (tzw. kitowy "zoom standardowy"), czy szeroka, mała stałka (nie:całka), czyli mały płaski obiektyw stałoogniskowy np. 16/2.8 albo 20/2.8 (czyli prawdziwy "naleśnik")?
Ta stałka 1.8/50 to tak dobrana ni w 5, ni w 10, o ile nie kupiłaś jej z myślą o robieniu portretów. Czy to jakiś starszy manualny obiektyw z adapterem do Sony E? Rolę jasnego obiektywu do wnętrz i widoczków w słabym świetle lepiej spełniłoby coś z krótszą ogniskową, np. 19/2.8, tylko tu lepsze światło by się przydało.
Czy ten zoom, na którym Ci zależy to ma być po prostu dłuższe tele, np. 55-200mm, czy w ogóle nie masz na razie obiektywu zoom (patrz punkt pierwszy)?
Mam wrażenie (zgaduję), że kupiłaś (od kogoś) aparat z mocno nietypowym zestawem szkieł, indywidualnie skonfigurowany przez poprzedniego użytkownika.
Pozdrawiam
-J.
P.S. Ten post jest trochę pretekstem. Twoja pomyłka terminologiczna przypomniała mi anegdotę (autentyk!) z lat szkolnych: nasz matematyk z klasy maturalnej (skądinąd wyjątkowo zacny człowiek i nauczyciel), gdy wprowadzał temat całek (były kiedyś w mat-fiz), zagaił rzecz uśmiechając się pod nosem: " Całka. Hmm, kiedyś całka to była taka dziewczyna..."
dcs - Wto 23 Cze, 2015
W maturalnej całki
BezKomentarza - Nie 28 Cze, 2015
Sony 18-105/f4 - ciekawy zakres ogniskowych i do tego stała przysłona, no i cena również niewysoka. Super fajny zoom do niepełnoklatkowych aparatów.
|
|