|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - PENTAX DCF HRC
Binoman89 - Sob 27 Cze, 2015 Temat postu: PENTAX DCF HRC Witam
Może ktoś z was spotkał sie z wymieniona lornetka ? nigdzie nie moge znaleść watku o jakości optyki wykorzystanej w tych modelu. Mam do kupienia delta optical forest II 8x42, badz pentax DCF HRc 8x42, obie lornetki sa w podobnych pieniadzach (350zł) nie sa to duże pieniadze ,lecz myślę jak je wydać w sposób bym był zadowolony . Czego mogę sie spodziewać po pentaxie delte miłem okazję oglądnać.
Pozdrawiam
kivirovi - Sob 27 Cze, 2015
To nie jest najwybitniejszy z Pentaksow ale nie ma się nad czym zastanawiac: mechanicznie I optycznie kasuje foresta.
Binoman89 - Sob 27 Cze, 2015
Dziekuje za podpowiedz. Model DCF HRc jest już niedostępny w sklepach. Orientuje sie ktoś ile kosztował nowy. Ktoś pisał że dwa lata tem był na teleskopy pl za kwote 1500zł
Abs - Sob 27 Cze, 2015
Pentaxy zawsze były w cenie. To światowa marka. Cena bardzo prawdopodobna - kiedyś zastanawiałem się nad takim i praktycznie każdy model o aperturze 42 mm był wyraźnie droższy niż 1000 zł. Dziś znajdziesz tą lornetkę na stronach amerykańskich za ok. 260 $ czyli coś w okolicach 900 zł ale w Europie są wyższe narzuty podatkowe i cena finalna także. W cenie 350 zł to okazja.
W tym zestawieniu także polecam Pentaxa. Forest II 10x50 zniechęcił mnie, 8x42 był lepszy ze względu na pole ale spora dystorsja.
kivirovi - Sob 27 Cze, 2015
Nawet 1000 w Polsce to by było tanio.
Binoman89 - Nie 28 Cze, 2015
Oczywiście mówimy o używanym pentaksie, lecz w dobrym stanie. Moja wiedza jest bardzo skromna , dziekuje za podpowiedzi. Miło być użytkownikiem portalu optyczne.pl
Pozdrawiam
bogdanek - Nie 28 Cze, 2015
I znajomości o rzut beretem
septimanus79 - Nie 28 Cze, 2015
lornetki Pentax DCF NV z obiektywami 36mm były sprzedawane w cenie ok. 800 zł. Może gdzieś da się je jeszcze upolować.
kot Sylvester - Nie 28 Cze, 2015
septimanus79 napisał/a: | lornetki Pentax DCF NV z obiektywami 36mm były sprzedawane w cenie ok. 800 zł. Może gdzieś da się je jeszcze upolować. |
Co prawda DCF HS ale tu jeszcze mają jedną "zabłąkaną owieczkę";
http://www.fotoplus.pl/lo...we/DCF-HS-10x36
bardzo przyzwoita lornetka za rozsądną cenę.
Binoman89 - Pon 29 Cze, 2015 Temat postu: PENTAX DCF HRC Lornetka wysłana w dniu dzisiejszym, myślę że za 300zł razem wysyłką jest dobra ceną, kiedyś miałem olympusa exwp 10x42 mam nadzieję że nie bedzię wiele gorsza optycznie, no ale czego sie spodziewać za 300zł oby tylko była zgodna z opisem sprzedajacego.
kivirovi - Wto 30 Cze, 2015
Rzeczywiscie nie jest wiele gorsza. Jest za to sporo wieksza niz mozna sie spodziewac po parametrach, no ale tez mechanicznie lepiej wykonana niz konkurencja.
Binoman89 - Sro 01 Lip, 2015 Temat postu: PENTAX DCF HRC Lornetka dzisiaj dotarła, i z czystym sumieniem polecem ten model Pentaxa
Obraz ja ze takie pieniądze rewelacyjny !
Delta jak już kolega wspomniał siada na starcie, pentax optycznie jak i mechanicznie dużo solidniejszy Bardzo jasno, ostro i solidnie
kot Sylvester - Sro 01 Lip, 2015
Binoman89 GRATULACJE !!! zrobiłeś świetny interes, a przy okazji jak będziesz miał możliwość to porównaj Pentaxa z Olympusem exwp którego miałeś bo niewykluczone że twoja radość po tym będzie jeszcze większa.
Arek - Pią 03 Lip, 2015
Dokładnie. Fajny sprzęcik za niewielkie pieniądze. Także gratuluję zakupu!
Binoman89 - Sro 22 Lip, 2015 Temat postu: PENTAX DCF HRC Lornetka optycznie na bardzo podobnym poziomie co olek exwp niestety mechanicznie dużo gorzej, fatalnie kołyszące sie muszle oczne, luzne pokrętło regulacji ogniskowej, zacinające sie ustawienie korekty dioptrii. Gdyby producent bardziej postarał sie nad wykończeniem elementów wyżej wymionych zdeydowanie wolałbym pentaxa pole widzenia oraz piękny kryształowy obraz są atutem tego instrumentu
|
|