|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - odblaski w lornetce vortex diamondback
mirek1 - Nie 28 Cze, 2015 Temat postu: odblaski w lornetce vortex diamondback Witam
Kupiłem z drugiej ręki lornetkę vortex diamondback 8x30. Lornetka wygląda na nową, nieużywaną. Ogólnie bardzo mi się podoba.Jest mała i poręczna. Wygląda na bardzo solidną, daje ładny, ostry obraz. Ma jednak jedną irytującą wadę, a mianowicie odblaski przy patrzeniu pod słońce. Są one dużo większe niż w innych moich lornekach (nikon ex 7x35, forest II 10x42).
W związku z tym mam pytanie; czy te odlaski wynikają z wady mojego egzemplarza, czy po prostu ten typ tak ma. Zastanawiam się czy nie ma to związku z płytkim osadzeniem soczewek obiektywów w tubusach.
kivirovi - Nie 28 Cze, 2015
Obawiam sie ze ona tak ma. Osadzanie nie ma nic do rzeczy, raczej powłoki i wyczernienie.
Obserwatorek - Nie 28 Cze, 2015
Mówimy o odblaskach gdy Słońce jest w polu widzenia,
czy gdy tylko światło słońca pada na obiektyw?
Ciekawe jak taki wynalazek sprawdza się w praktyce ... :
http://www.ebay.com/itm/C...e-/151351222515
http://www.optics-trade.e...m-for-siii.html
Abs - Nie 28 Cze, 2015
Diamondback to dobra lornetka ale na liście Vortexa jest drugą po najtańszym Crossfirerze dachówką. Postawiono w niej na duże pole widzenia ale oszczędności w optyce są wliczone w cenę. Miałem kilka Vortexów i jakość optyki zawsze była adekwatna do ceny. To chyba uniwersalna zasada.
mirek1 - Nie 28 Cze, 2015
Odblaski pojawiają się, gdy słońce pada na obiektyw.
Bardzo mnie to zaskoczyło, bo myślałem, że ta lornetka pod każdym względem zdeklasuje DOF i nikona ex. Początkowo zamierzałem ją zwrócić, lecz po przeanalizowaniu za i przeciw pozostawiłem ją. Poza odblaskami nie mam jej nic do zarzucenia. Doszedłem do wniosku, że to dobra lornetka na wakacje.Od dawna chciałem kupić coś kompaktowego.Przymierzałem lornetki 8x25, lecz żadna mi nie pasowała.Nie chodzi mi obraz, lecz o komfort trzymania i patrzenia. Spodobała mi się Delta One 8x32. Uważam że to świetna alternatywa dla lornetek 8x25.Jest sporo mniejsza od vortexa, lecz mi nie pasują jej małe muszle oczne. Vortex 8x32 ma muszle niewiele mniejsze niż w DOF i jak dla mnie jest to chyba najmniejsza lornetka, która zapewnia mi w pełni komfortowe obserwacje.
|
|