|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Nikon D5200 kilka pytań
Ramzees - Nie 28 Cze, 2015 Temat postu: Nikon D5200 kilka pytań Witam,
jestem szczęśliwym posiadaczem D5200 z obiektywem 18_105. Cały czas uczę się tego aparatu, i czytam w sieci informacje ułatwiające zapoznanie się ze sprzętem, ale jest kilka spraw, na które nie znalazłem odpowiedzi.
1. Czy to normalne,że pomimo ustawienia focusa na auto, cały czas mogę korygować ostrość za pomocą pierścienia? Czy nie powinien on się blokować
2. Podczas nagrywania materiału wideo występuje problem z ostrością. Gdy używam zooma to obiektyw nie łapie sam ostrości, tylko za każdym razem muszę to korygować pierścieniem. Taki materiał wygląda fatalnie Tak ma być
3. Na pierścieniu focusa wyczuwalny jest minimalny luz, ale to podobno normalne
Pozdrawiam
matys - Nie 28 Cze, 2015
Ad 1. To zależy od twojego obiektywu a nie od twojego aparatu. W tym obiektywie co masz są tryby manualny i A/M czyli możesz sobie podostrzyć dodatkowo ręcznie.
Ad 2. No cóż nikony nigdy nie brylowały w filmowaniu lustrzankami. Co do AF to "komputer" tak naprawdę nigdy nie będzie wiedział gdzie tą ostrość chcesz mieć...
Ad 3. Tak, normalne.
Ramzees - Wto 30 Cze, 2015
https://www.youtube.com/watch?v=3woGqDjmI5g to dlaczego na tym filmie facet ma cały czas ostry obraz, czy to oddala, czy przybliża?
matys - Wto 30 Cze, 2015
Grecki kryzys czy jak ??
Mówiac banalnie: Jak przymkniesz obiektyw do f/8 f/10 to wtedy masz strasznie dużą głębie ostrości..
Im bardziej przymkniesz obiektyw i odległość od aparatu się zwiększa, tym większa robi się głębia ostrości(czyli to co masz ostre) w pewnym momencie głębia ostrości może być nieskończona.
Poczytaj trochę o : "głębia ostrości"
I pobaw się np TUTAJ
Ramzees - Wto 30 Cze, 2015
matys napisał/a: | Ad 1. To zależy od twojego obiektywu a nie od twojego aparatu. W tym obiektywie co masz są tryby manualny i A/M czyli możesz sobie podostrzyć dodatkowo ręcznie. |
W takim wypadku nie istnieje żadne ryzyko jakiegoś mechanicznego uszkodzenia W instrukcji nie ma o tym mowy.
Dzięki za linka. Jeszcze takie banalne pytanie. Czy w tym modelu występuje jakiś odgłos, gdy następuje automatyczne czyszczenie matrycy?
|
|