|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Ręczne ustawianie ogniskowej - w których kompaktach?
seba_123456 - Nie 28 Cze, 2015 Temat postu: Ręczne ustawianie ogniskowej - w których kompaktach? Witam!
Dotychczas używałem starej lustrzanki Nikon D50. Potrzebuję jednak czegoś mniejszego, wygodniejszego i poręczniejszego - potrzebuję kompaktu. Mam prawie zerowe doświadczenie z kompaktami. Denerwuje mnie w kompaktowych zoomach zmiana ogniskowej za pomocą przycisku, pokrętła itp. Moim zdaniem jest za wolna i niedokładna. Znalazłem kompakt , w którym robi się to ręcznie Fuji X20 i X30. Czy znacie inne z taką funkcją lub z szybkim i dokładnym ustawianiem ogniskowej w zoomach?
Chris62 - Wto 18 Sie, 2015
Mam znacznie mniejszy LX-7 i nie zamieniłbym jego elektrycznej zmiany ogniskowej na manualną z uwagi na filmowanie gdzie płynność zoomu jest istotna.
Z kolei przy zdjęciach używam trybu skokowej zmiany 14,18,35,50,70 i 90 mm i odbywa się to błyskawicznie.
Poza tym LX7 ma pierścień przysłon, matrycę multiaspect a przede wszystkim rewelacyjny obiektyw Leica, który świetnie oddaje detale przy krajobrazie.
Fuji brakuje 24 mm - bardzo potrzebna ogniskowa w kompakcie.
Bardzo ważną kwestią jest szybkość i pewność działania AF.
W Fuji szczególnie w modelu X30 podoba mi się natomiast wbudowany wizjer.
Do LX-7 musze przypinać opcjonalny (za to mam możliwość odchylania go aż do pionu)
Reasumując - elektryczne zoomowanie nie musi być złe.
Madrian - Wto 18 Sie, 2015
Właśnie kupiłem Sony DSC HX 400 V.
Posiada na obiektywie pierścień sterujący, który w zależności od położenia przełącznika służy do ręcznej zmiany ogniskowej lub ostrości.
Tę samą funkcją mają też HX 400 (bez V) i HX 300.
Jak szukałem, to wydaje mi się iż widziałem taką funkcję w jakimś Nikonie, ale mogę się mylić lub pomieszało mi się z Sony. Po prostu ta funkcja nie była dla mnie ważna.
Niestety to trochę kobyła, zbliżona wielkością i masą do D50.
Możesz mieć z tym problem, bo w kompaktach dąży się do minimalizacji przyrządów sterujących. Poza tym podnosi to cenę i komplikuje produkcję.
|
|