forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - NX20 / DMC-G5

tamburyn - Pon 29 Cze, 2015
Temat postu: NX20 / DMC-G5
Witam

Mój obecny DMC-FZ7 nie spełnia już swojej roli i na wakacjach grzecznie leży na półeczce.

Rozważam zatem zakup takich zabaweczek jak:
- Samsung NX20
- Panas dmc-G5

Na aukcjach idzie dostać oba w dobrej cenie czasami mało używane i z gw. Około 1000-1200zł.

Do zalet zaliczam wizjer i wbudowaną lampę. Rozważam też Olympusa E-pl5 ale brak mu obu tych elementów choć zdjęcia robi fajne.

Potrzebuje aparatu na co dzień z lekką nutką fantazji. Czyli przede wszystkim fotografia dzieciaków i po trochu wszystkiego jak portret/makro/przyroda/sport ale bez dużych wymagań.

Niestety nie mogę wyłożyć na aparat za dużo a co dopiero obiektywy dedykowane. I planuje się skupić stosunkowo niedrogich obiektywach typu M42 czy Oly-OM. Sam aparat kupię na początek z kitem.

Uśmiecham się o jakieś porady.

Chris62 - Czw 02 Lip, 2015

NX20 juz nie ma sensu kupować.
Niedawno kupiłem NX30 nowiutki za 1500 PLN z kitem i Lightroom 5 w komplecie.
Do tego w zestawie dostałem naleśnika 16/F2,4 za 500 PLN i nie widzę niczego lepszego w takim a nawet sporo wyższym budżecie.
NX30 jest świetnym aparatem ma wszystko co potrzeba - wizjer odchylany, ekran gibany i dotykowy, lepszy grip, metalowy bagnet (NX20 plastikowy) przede wszystkim lepszy AF szybszy i dokładny - ostrzy nawet w ciemności.