forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - [Nex 6] sony 35mm 1.8 oss czy zeiss 24mm 1.8 Plus?

tokarool - Wto 30 Cze, 2015
Temat postu: [Nex 6] sony 35mm 1.8 oss czy zeiss 24mm 1.8 Plus?
Zastanawiam sie ktory obiektyw bardziej sie spisze na wakacyjnej wyprawie?
Sony 35mm 1.8 oss czy zeiss 24mm 1.8

Do tego:
+ samyang 12mm 2.0

I jeszcze do kupna:
+ sony 55-210mm

+ Statyw
Moze:
Manfrotto Compact Light - chyba spoko?
manfrotto compact light
Obciążenie [kg] 1.5
Minimalna wysokość [cm] 39
Maksymalna wysokość [cm] 131
Wysokość po złożeniu [cm] 39.8
Waga [kg] Info 0.816

+ cos naprawde wygodnego do noszenia tego wszystkiego

rafalczak - Czw 27 Sie, 2015

Mam dość podobny zestaw, więc się wypowiem. Moim podstawowym obiektywem jest w tej chwili Sony 35mm 1.8 OSS i mimo iż 24mm dają Ci bardziej uniwersalną ogniskową (36mm ekwiwalent wobec 52mm), to jednak Zeissa osobiście bym nie brał, ze względu na cenę i brak stabilizacji. W zdecydowanej większości przypadków Sony nie jest za wąski, w pojedynczych przypadkach wystarczy parę kroków i tylko bardzo z rzadka brakuje szerokości, pojedyncze przypadki w bardzo ciasnych sytuacjach.

Na szeroki kąt rozważam Sony 10-18/4, choć to spory wydatek, na razie mam rybie oko 8/2.8 ale to raczej zabawka, o samyangu 12/2 myślałem jako tańszej alternatywie dla 10-18/4 i do tego z lepszym światłem, ale będę poważnie myślał jak będzie budżet.

Sony 55-210 również nabyłem, jedyna sensowna alternatywa jest dużo droższa i dużo cięższa - 70-200/4, ponieważ koniec tele używam sporadycznie, lekka lufa wystarczy. Rozważam dodatkowo telekonwerter x1.5 lub x1.7, ale to w przyszłości.

A statyw wybrałem akurat compact action, ciut cięższy ale wydaje mi się że nieco praktyczniejsza głowica. Jedyna wada że rolka na pistolecie mogłaby wolniej zwalniać ścisk, bardzo krótki ruch jest między usztwnioną głowicą a zluzowaną.

Plecak planuję nabyć manfrotto hiker, ale chyba przed wrześniowymi wojażami się nie wyrobię, więc będzie lidlowy z torbą w środku :mrgreen: